Megint áll a bál! – Apple: sohasem rögzítettük az iPhone tulajdonosok tevékenységeit

Helme 2011.12.02. 10:00 Apple, iPhone 1 db 209

Számtalan konspirációs elmélet látott már napvilágot az Apple-lel kapcsolatban. Akadnak olyanok, akik azt állítják, hogy az óriásvállalat egy egyszerű megfigyelőközpont, ahol olyan termékeket fejlesztenek, amivel meg tudják figyelni az embereket éjjel-nappal. Persze ez egy iszonyatosan nagy marhaság, azonban a sci-fiket meghazudtoló teóriát erősíti a legújabb Apple botrány. Az almás cég ugyanis elméletben valóban nyomon követhetne mindenkit.

A botrány pár napja robbant ki, de eleinte csak az Androidos társadalmat érintette, ugyanis kiderült: egy Carrier IQ nevezetű szoftver van feltelepítve az összes telefonra és rögzít mindent, még azt is, mikor mire kattintunk. A legnagyobb probléma, hogy ezt a Google  oprendszerét használó felhasználók egyszerűen nem tudják kikapcsolni. Elméletileg kódolva küldik tovább a keresőóriás mobilos részlegének, és csak a rendszer javítására használják fel. De esetlegesen eljuthat a szolgáltatókhoz minden probléma nélkül.

Külföldi fórumokon lehetett olvasni: az iPhone tulajdonosok kicsit kárörvendően írták, hogy a nagy testvér mindent lát. Nos, az Apple ugyanúgy használja a Carrier IQ-t. Nagyon mélyen van elrejtve az iOS-ben, vélhetően ezért derült csak most ki, hogy ezzel nézik a tevékenységet. Ami azért egy kicsivel jobb, hogy az iPhone-t használók ki tudják kapcsolni ezt a funkciót. Nem kell mást tenni csupán bemenni az általános beállítások részbe,  majd ott a diagnosztika almenübe, s rákattintani, hogy küldés mellőzése.

Amerikába ezekből óriási balhék szoktak lenni, ez most sincs másként: áll a bál. A Verizon már megjelentetett egy közleményt, melyben leírják, hogy ők ezeket az adatokat nem kapják meg, ráadásul egyáltalán nem is használják a Carrier IQ-t. A többi szolgáltató jelen pillanatban még hallgat, de lehet soha nem derül ki, hogy kik kaphatták meg az adatokat. Az Apple ugyanis kiadott egy közleményt.

“A Carrier IQ-t a továbbiakban nem támogatjuk, eltűnik a jövőbeni szoftverfrissítésekből. A program bármilyen diagnosztikai adatot küldött az Apple-nek, azt névtelen és kódolt formában tette, ráadásul nem tartalmazott semmilyen személyes adatot. Sohasem rögzítettük a billentyű leütéseket, üzeneteket és egyéb személyes adatokat, és nem is tervezünk ilyesmit.”

Ti mit szóltok az esethez?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Hozzászólások száma: 1 db

Szólj hozzá Te is!