Jambox: leteszteltük a tanulni képes kihangosítót

Helme 2011.11.28. 08:45 iPhone, Kiegészítők, Teszt 8 hozzászólás 3 087

Már korábban beszámoltunk arról, hogy a T-Mobile-nál kapható a Jambox kihangosító, mely képes tanulni. Többen mondták, hogy a Jambox semmit sem ér, ráadásul nagyon drága, így maximum csak a sznobok fogják megvásárolni. Mivel szerettem volna a saját szememmel (és fülemmel) megtapasztalni a képességeit, elhoztam egyet a T-Mobile-tól tesztelésre. Két héten keresztül nyúztam, elvittem magammal mindenhová, hogy kiderüljön: mi az előnye és a hátránya a kis szörnynek.

Már a csomagoláson lehet látni, hogy egy prémium termékről van szó, a design minimalista, mégis tekintélyt parancsoló. A Jambox egy kemény műanyag dobozba van zárva, s alatta egy külön kis rekeszben található meg minden, ami szükséges lehet a használathoz. Minden kábel meg van címkézve, hogy már elsőre tudja a vásárló: pontosan mi, mire való.

A teszthez egy piros démont kaptam, de több színben megvásárolható. A Jambox roppant kicsi, alig nagyobb az iPhone-nál, ami annak fényében érdekes, hogy elég brutálisan szól, de erről egy kicsit később. Nagyjából háromnegyed óra alatt sikerült feltölteni, és két-három napig bírta a strapát 220 volt nélkül. Az egyik nagy erőssége, hogy Bluetooth kapcsolatra képes, ennek beállítását pedig még egy nyolcéves kisgyerek is el tudja végezni.

Amikor először játszottam rajta zenét nagyon megijedtem: kifejezetten rossz volt a hangminőség, recsegett az egész, élvezhetetlen hangélményt nyújtott. Aztán elkezdtem váltogatni a számok között és folyamatosan javult. Előttem tanulta meg a rendszer, hogy mi hogyan szól megfelelően, ami engem teljesen magával ragadott. Amit kifejezetten fontos megjegyezni, hogy a Jambox egy kihangosító rendszer és nem hangfal. A teszt előtt ugyanis azt hozták fel nagyon sokan, hogy az iPig fele annyiba kerül, mint ez, mégis sokkal jobban szól.

A Jambox fel van szerelve egy mikrofonnal: ha hatókörzeten belül van az iPhone, akkor nem szükséges, hogy nálunk legyen a telefon bejövő hívás esetén, csupán a kihangosítón megnyomunk egy gombot és már beszélni is tudunk. Ez kocsiban tud nagyon hasznos lenni, aki nem szereti a headsetet, csak felrakja a műszerfal tetejére a kis szerkezetet, és nem kell a fülhöz tartani a mobilt, így a rendőrök sem büntetnek meg. Mivel gumi borítású, nem csúszkál, ezáltal nem karcol meg semmit.

Külön kiemelendő a Jambox hangzása. Brutálisan szól. Persze egyáltalán nem lehet egy hangfalrendszer élményére számítani, nekem egy Pioneer NAS-5 pihen a lakásomban, ami azért már képes komoly hangélményt nyújtani. Bár összehasonlítani nem lehet a kettőt, hiszen teljesen más a funkcionalitásuk, de a Jamboxnak a kis mérete ellenére, nem kell szégyenkeznie a felső-középkategóriás hangfallal szemben. Pedig feleannyiba kerül. A piros ördög hangszórójából jövő zene betöltötte a 15 négyzetméteres szobát.

Főként a közép és mély-közép hangok, amelyek szépen szólnak, a magasabbak hangsúlya kicsit gyengébb, ami köznyelvien úgy írható le, hogy rádiós hangzása van. Zenelejátszásnál lehet érezni, hogy milyen a produktum minősége, azaz, hogy a YouTube-ról letöltött gagyi 100 KB/s alatti változatot hallgatunk-e, vagy az iTunes Music Store-ból megvásárolt magas bitsűrűségűt. Így akik erre nem figyelnek, azok inkább ne vásároljanak Jamboxot, mert élvezhetetlen lesz a zene.

A Jambox jelen pillanatban 49 980 forintért kapható a T-Mobile-nál, azonban arany- és platinakártyás ügyfelek kamatmentes részletre is megvehetik. Akik csak zenehallgatásra szeretnék használni, azoknak nem biztos, hogy ajánljuk, hiszen olcsóbban is lehet kapni iPhone hangfalat, azonban ha számít a méret, akkor ez jó választás. A Jambox azoknak lesz tökéletes társa, akik kihangosítóként is szeretnék használni, esetleg kocsiban, konferenciabeszélgetések alkalmával, s sokat hordanák magukkal. Bár az ár elsőre elriaszthat pár embert, de kétségtelen, hogy megéri a pénzét.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

8 hozzászólás

 1. Wask - 2011.11.28. 11:03

  Ennél még az Xmini is jobbat szól:( Én borzasztó csalodott voltam amikor bekapcsoltam…:) PIG POWWWA:D

  • Helme - 2011.11.28. 11:05

   Én azt vettem észre hogy folyamatosan jobb, illetve nem feltétlenül kell mellette lenni, hanem távolabb ahol már a hang jobban szétszóródik.

 2. csülökpéknémódra - 2011.11.28. 16:20

  Ne haragudj, de ez baromság! Vagy jól szól vagy nem. A tanuláshoz pedig visszacsatolt információra van szüksége bármilyen rendszernek, egyébként mi alapján döntené el, mi a jó? Egyébként is teljesen értelmetlen lenne egy ilyen eszközben.

  • Helme - 2011.11.28. 16:31

   Internetről frissíti magát folyamatosan, tehát van visszacsatolt információ.

   • csülökpéknémódra - 2011.11.29. 00:10

    Ne kábíts már, mit tölt a netről? Honnan tudja, hogyan szól nálam? De miért is szólna az elején ramatyul? Ehhez meg semmi köze annak, hogy ez egy kihangosító. Hangszóró+erősítő és mikrofon együtt. Az egyik független a másodiktól. Kivétel az az eset, amikor a mikrofon veszi a külső zajokat és ellentétes fázisban a zenéhez keveri, így csökkentve azt. De Te nem erről beszéltél. Ráadásul, ki a csodának hiányozna az, hogy állandóan a neten lógjon a cucc, és terhelje a rendszert, és ha nincs net, akkor zörög és kész? Ugyan már.

    • Amdreas - 2011.11.29. 00:40

     Hát úgy szól jobban, hogy az iphon amiről küldöd rá a zenét, folyamatosan hallgatja a microfonon át. Tudod… És így ni…
     Kapcsold be elsőre, takard le az iphone mic-jét és meglátod, nem tanul…

    • Helme - 2011.11.29. 12:19

     “…hogy minden bekapcsolással egyre okosabb lesz: a szinkronizálás után automatikusan szoftverfrissítéseket végez. (Használata adatforgalmat generál, amely az előfizető díjcsomagja szerint, a T-Mobile mindenkor hatályos Díjszabása szerint számlázódik.)”

     • csülökpéknémódra - 2011.11.29. 14:32

      Na, utoljára szállok ringbe, mert tulajdonképpen, tényleg, mit okoskodom itt?
      Oltári ökörség. Persze, időnként letölthet frissítéseket, de ez mással is így van. Ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan feed-back-el, hogy képes legyen szólni. Három lehetőség adódik: vagy nem dugtad be elsőre jól a dzsekdugót és azért recsegett (persze ez marhaság, hiszen BT cuccról beszélünk), vagy kamuzol, hogy jól hangozzék a cikkben, vagy jóhiszemű vagy (én erre szavazok) és az a gyártó reklámfogása, hogy szoftveresen torzítja a zenét szánkdékosan, majd javítja és így lehet eladni ezzel a tanulós reklámdumával, ami egyébként ügyes húzás és be is eteti az egyszerű honpolgárt. Viszont egy – nagyrészt technikai témájú – blog szerkesztője ne dőljön már be egy kis marketingnek.
      Na, nincs harag, csak puffoghatnékom volt.
      üdv

Szólj hozzá Te is!