A Google zeneboltja az iTunes riválisa lehet?

Helme 2011.11.20. 11:30 Egyéb, iPhone 0 db 620

Megnyitotta az Android-alapú online zeneboltját a Google keresőóriás az Egyesült Államokban. A Google Music a zenevásárlás mellett a tárolást is biztosítja – bizonyos határig ingyenesen. A vállalkozást az EMI, a Sony Music Entertainment, a Universal és 23 független lemezcég látja el tartalommal. A Warner Music Group ugyanakkor egyelőre úgy döntött, hogy nem kapcsolódik be a szolgáltatásba. Az online könyvtárban 13 millió szám fogadja az érdeklődőket.

Elemzők szerint a Google Music komoly konkurense lehet az Apple 2003-ban indított iTunes boltjának – mutatott rá a BBC online kiadásának csütörtöki cikke. A keresőóriás a Google+ közösségi hálóján is hozzáférhetővé teszi az új szolgáltatást. A felhasználók a megvásárolt számokat megoszthatják barátaikkal, akik egy alkalommal ingyenesen meghallgathatják azokat.

A letölthető számok ára 69 centtől 1,29 dollárig (160-300 forint) terjed. A Google ráadásul naponta cserélődő ingyenesen letölthető dalokat is kínál új szolgáltatásában.

A letöltött zeneszámok azonnal ingyenesen egy úgynevezett “felhőbe” kerülnek. A letöltéshez és továbbításhoz Android 2.2 vagy ennél fejlettebb androidos alkalmazással bíró készülékekre van szükség. A számok tárolását évi 25 dollárért vállaló iTunes boltnak küldött fricskaként Jamie Rosenberg, a Google androidos digitális tartalmaiért felelős igazgatója azt is bejelentette szerdán, hogy a Google húszezer számig ingyenes tárolást biztosít a felhőben.

“Egyes felhős zenei szolgáltatások úgy gondolják, hogy fizetni kell egy zene meghallgatásáért, amit már megvásárolt az ember. Mi másképp gondoljuk” – szögezte le.

Izgalmas újdonság, hogy a Google zenebolt még ismeretlen, vagy megjelenésre váró zenészeknek is lehetőséget ajánl: egyszeri 25 dolláros díj ellenében bekerülhet a boltba a honlapjuk, és maguk szabhatnak árat saját dalaikért. A Google cserébe 30 százalékos részesedést kér a letöltések után. A cég egyelőre nem beszélt arról, hogy a Google Music az Egyesült Államok határain kívül is terjeszkedni kívánna.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!