Fluor Tomi: az önpromó már nem az iTunes kérdése

Helme 2011.10.30. 18:30 iPhone 6 hozzászólás 632

Nemrég elindítottuk itt az iPhoneHungary-n azt a sorozatot, ahol ismert énekesek és előadók mondják el a véleményüket az iTunes Music Store-ral kapcsolatban. Először Barbee mesélt arról, hogy mennyire macerás dalt a boltba pakolni, most pedig Fluor Tomi válaszolt nekünk néhány kérdésre. Talán minden túlzás nélkül állíthatjuk azt, hogy Fluort az egész ország ismeri, s bár megosztja munkássága a publikumot, kétségtelen: elég komoly eredményeket ért el rövid idő alatt úgy, hogy nem egy producerek által összerakott előadóról van szó. Aki ezt nem hiszi, az olvassa el az interjút, amit BME Egyetemi Napokon hoztunk össze a Népszabadság Online fesztiválblogján.

Amikor először találkoztam Fluorral a Comet után, még egy HTC-vel ápolt szorosabb kapcsolatot. Mivel lemerült a telefonja kölcsönkérte az enyémet, s ekkor kezdtem győzködni, hogy az iPhone mennyivel jobb telefon, mint a HTC. Bár akkor nem sikerült maradéktalanul elhitetnem vele, többször írta Twitteren, hogy nem tudja milyen legyen az új telefonja. Mostanra azonban kiderült: iPhone, illetve iPad készülékkel is rendelkezik, melyeket nagyon szeret.

Mint kérdésünkre elmondta már nagyon várta, hogy az iTunes megjelenjen itthon. Egyből vásárolt is dalokat, az első szám Calvin Harristől a Feel So Close volt. Ezt a számot a világ legnagyobb zenemegosztóján, a YouTube-on, több mint 10 millióan hallgatták meg, de ez a szám elmarad Fluor Tomi Mizujától.

Talán a legfontosabb kérdés az, hogy az iTunes Music Store a legális zenevásárlás felé fogja-e terelni az embereket, vagy megmarad az a mentalitás miszerint, ha ingyen is meg lehet szerezni, akkor nem fizetek érte. Fluornál külön érdekesség, hogy az albumját elérhetővé tette ingyenes, aki azonban akarta, megvásárolhatta fizikai adathordozón. Az előadó szerint mindig lesznek olyanok, akiknek jó a gagyi minőség.

Azokat az embereket, akiknek számít a minőség, mindenképp. Sokkal egyszerűbb beszerezni a kedvenceim official dalait, arról nem is beszélve, hogy ezzel támogathatom őket. Nyilván marad egy kör, akinek elég a 96 kbps, vagy a youtube-ról letöltött verzió, ők valószínűleg ha öt forintba kerülne se vennék meg… Bár azért valljuk be, ez a kétszáz forint körülbelül egy dobozos üdítő ára, szóval nem beszélünk nagy összegekről. Aki igényes zeneileg, biztosan használni fogja – mondta Fluor.

Egyre több magyar előadó dalát találhatjuk meg a Store-ban, azonban nagyon sok hazai, mainstream kategóriába tartozó album még nem elérhető. Azt lehet tudni, hogy nem egyszerű a Music Store-ba való felrakás, komoly egyeztetések folynak mielőtt valami megtalálható lenne az Apple boltjában. Fluor kiadója már gőzerővel dolgozik az ügyön, s ha minden igaz az elkövetkezendő hetekben már elérhetőek lesznek az előadóftp.ihungary.hu számai.

A Music Store új lehetőséget teremt meg arra, hogy a kezdő zenészek megismertethessék magukat. Azonban Fluor szerint az ismertté válás esélye nagyjából ugyanannyi lesz a fiatal előadóknak, mint a YouTube-on. Az önmenedzselés, önpromó már nem az iTunes kérdése.

Bár hazánkban a podcast annyira még nem terjedt el, külföldön minden jelentős zenész, DJ használja, ugyanis így is kicsivel közelebb kerülhetnek a rajongókhoz. Mivel Fluor általában nyitott szokott lenni az újdonságokra rákérdeztünk, hogy van-e esély egy podcast csatorna indítására. Mivel jelen pillanatban szinte semmi szabadideje sincsen, így nincs tervbe véve, de a későbbiekben esetlegesen még az is megeshet, hogy lesz egy official Fluor channel.

 

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

6 hozzászólás

 1. 14bob88 - 2011.10.31. 09:42

  Fú de jó, hogy már itt is ezt a buzit tolják az ember képébe. Köszi srácok…-.-

 2. Makita - 2011.10.31. 10:40

  ki a f.szom az a fluor tomi?:S

 3. Joe - 2011.11.01. 10:04

  Most komoly, hogy már itt is ezt a legutolsó tehetségtelen homokos majmot kell nézni? Köszi, hogy Ti is beálltatok bégetni a VivaTV és társai mellé. Ahelyett, hogy úgy istenesen pofán vertétek volna…

 4. HippY - 2011.11.04. 06:58

  Aki igényes zeneileg, biztosan használni fogja – mondta Fluor.
  ez eléggé nagy ellentmondás egy mondatban. popzene lehet igényes. de ez nem. ( de legalább a calvin harris feel so close egy igényes szám.)

 5. István - 2012.12.10. 22:25

  A rohadt életbe, már itt is ez van??? Fluorf*aszom kapja be, ezt is inkább az apja szoptatatta volna az anyja helyett…

Szólj hozzá Te is!