Az egyik legnagyszerűbb iPhone 4S újdonság – Hogyan is működik a képstabilizátor, mit is tud a 8MP-es kamera?

KeleMan 2011.10.15. 19:46 Apple, Egyéb, iPhone, Videók 1 db 1 340

Az új iPhone 4S egyik legnagyobb újítása a Siri beszédfelismerő rendszer. A keynote alatt is ezt demózták hosszabb ideig, de van egy fontosabb és számunkra talán érdekesebb újdonság is. Ez pedig az új 8 megapixeles kamera. Az új ötödik generációs iPhone legnagyszerűbb újdonságai között emlegethetjük, holott sokan elsiklanak felette.

Nos valóban nem a megapixelek száma az, ami egy fényképezőgépet befolyásol. Az új iPhone 4S telefonban azonban ezt teljesen áttervezte az Apple. Az újdonságok között így mostanra már megtalálható az 1080p-s videófelvételi lehetőség is, mely egységesen 30 kép/másodperces rögzítésre képes.

Az újratervezés azért is volt szükséges, mert mostanra a kamerát már a Sony szállította, valamint az új A5-ös chip teljesítményének hála beépített képstabilizátorral látták el. Az új funkció elengedhetetlen azoknak, akik olyan videót kívánnak rögzíteni, miközben maga az iPhone is mozgásban van. A kéz remegésének betudható apró változásokat ugyanis stabilizálja az új funkció, csökkenti a videókon látható remegést.

Még ez év június végén írtam egy cikket, melyben az Apple egy új szabadalmat védett le, mely kifejezetten a kamera rezgéskompenzációjára utal. Az alábbi videón jól megfigyelhető az újdonság működés közben.

Az iPhone 4-es készülékben debütált 5MP-es kamera felbontásához 60% több képpontot rögzíthet az új 8MP-es kamera. Fontos még, hogy az új kamerarendszer már nem 4, hanem 5 lencsét tartalmaz, mely a beépített f/2.4-es objektív miatt több, mint 70%-al nagyobb fényerőt képes befogni.

Fontos még tudni, hogy a kamera mellett egy beépített infravörös szűrő is található. A fényérzékelő szenzor is érzékenyebb lett, sokkal gyorsabbá vált az exponálás is. Mint már megírtuk az új iOS 5-ös rendszerrel a képek közvetlenül a fénykép elkészítése után szerkeszthetőek, sőt lezárt képernyő esetében nem szükséges azt feloldani és elindítani a Kamera alkalmazást, hogy képeket vagy videót készíthessünk. Elegendő csupán kétszer röviden rányomni a Home gombra, mire a “Feloldás” mellett megjelenik a kamera ikon és már lőhetjük is a fotókat.

Az új iOS 5 rendszer része még a fotók szerkesztésénél elérhető “vörösszem” eltávolítás is, így ezt a régebbi készülékek tulajdonosai is használhatják. Amit azonban nem, az az Arcfelismerés. Az új funkció ugyanis csak az új iPhone 4S készülékkel rendelkezők tudják élvezni, mivel hardveres megkötései vannak.

Az A5-ös processzor már lehetővé teszi, hogy akár egyszerre 10 arcot is felismerjen az új készülék. A technológiát a svéd Polar Rose cég fejlesztette ki, akiket állítólag 29 millió dollárért vásárolt fel az Apple tavaly.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Béni - 2011.10.16. 11:17

    Jó a képstabilizáló de a neonfény padlóra küldi a 4s-t. A sima 4 nem vibrál. :-)

Szólj hozzá Te is!