Újabb szabadalom – iPhone kamera rezgéskompenzáció

KeleMan 2011.06.30. 19:09 Apple, Egyéb, iPhone 0 db 210

Az Apple ismét levédetett egy újabb szabadalmat, melyben a cupertinóiak azt vizsgálják, hogy az iPhone beépített kamerájában, hogyan is lehetne különböző érzékelők segítségével stabilizálni a képet.

A szabadalom leírása alapján a készülékben található mozgásérzékelő mellett egy távolságmérő (pl. ultrahang) segítségével végezné a számításokat, ez alapján valós időben javítaná is azt. Az Apple szerint a felhasználóknak mindig gondot okoz a készülék megfelelő megtartása, így a képek és videók elkészítése torzulást eredményezhet. Videók esetében láttunk már pár megoldást arra, hogy utómunkálatokkal mindezen pl. remegés, hogyan tüntethető el.

Az Apple viszont azt ígéri, hogy a fájlok (képek, videók) fejlécében tárolódnának el ezen információk és adatok. A szabadalmat digitális fényképezőgépektől kezdve egyéb kamerával ellátott elektronikai berendezésekben is használhatnák. A Flickr fotómegosztó oldalon már régóta az iPhone 4 a listavezető, még a DSLR gépek által feltöltött fényképeket is túlszárnyalta az iPhone készülékekkel készült fotók mennyisége, de akár a népszerű Instagramm is az iPhone eszközöknek köszönheti a sikerét.

Régebben a Kodak perelte be az Apple és a Rim (Blackberry) cégeket, mert szerintük egy olyan, a képek előnézetére vonatkozó szabadalmat használtak, mely a Kodak tulajdona. Mindenesetre a fotóipar is egyre csak csodálja az iPhone sikerét, pláne, hogy lassan már a 3D-s képalkotó eszközök is megjelennek a piacon.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!