Szolgálati közlemény! – Változások oldalainkon!

KeleMan 2011.10.10. 13:22 Egyéb, iPad, iPhone, iPod 2 hozzászólás 164

Kedves Olvasók!

Az elmúlt pár hétben bevezetésre került a Disqus hozzászólásrendszer, de sajnos ezen rövid időszak alatt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Bár remekül működött, de mégis tönkrevágta a mobilos oldalunkat. Sajnos egy olyan rendszerről van szó, amelyben bár lehet állítani, hogy mobil eszközről (iPhone, iPod touch, iPad) vagy számítógépes böngészőről (PC vagy Mac) nézzük az oldalt, mivel egyedi css fájlt kellett létrehozni, az mégis befolyásolta mindkettőt. A webes technikai részletekbe nem kívánok mélyebben belemerülni, legyen elég annyi, hogy sok külföldi fórumot átböngésztünk, de mivel mind a WordPress motorja, mind a Disqus rendszere is ugyanazokat a php sorokat használja a hozzászólásokhoz, így jelenleg nincs lehetőség arra, hogy a Disqus csak a PC vagy Mac böngészőkben jelenjen meg, míg a mobilon más hozzászólórendszer.

Az már elsőre látszott, hogy a Disqus-t kivágjuk, bár a számítógépes böngészőkről jól működött, viszont a mobilról egyáltalán nem. Mivel az oldalaink fő profilja az Apple eszközökhöz tartozik, így ezt a megoldást választottuk, hiszen Ti is akár iPhone, iPod touch vagy épp iPad-ről is szeretnétek bennünket elérni.

Eddig az ihungary.hu weboldalunkon működött a Bonsai téma, mely egy remekül bevált mobilra optimalizált böngésző. Terveztük, hogy ezt integráljuk az iPadHungary.com és a MacHungary.hu oldalba is, de ez sok időbe telt volna. Így úgy döntöttünk, hogy ezt is jegeljük.

Aztán itt vannak ugye a közösségi rendszerek is. Eddig a Facebook like gombja a cikkek tetején, míg a Google+1, Twitter, Facebook Share és RSS a cikkek alján volt megtalálható.

Ez több WP plugint is takart, mely csak az oldal betöltési idejét nyújtotta meg, ezáltal csökkent a sebesség is. Ezeket is kivágtuk és egyetlen egy plugint építettünk be az oldalba. A cikkek alján persze ezentúl is megtalálhatóak lesznek ezek a közösségi funkciók, de egy lényegesen gyorsabb változat. A Google+1, a Twitter, valamint a Facebook Like és Share, azaz Tetszik és Megoszt gombja.

És akkor jöjjön is a fő újdonság. Bár jól működött mégis sok kritika érte a mobil témánkat. Olyan megoldásra volt szükségünk, mellyel minden iOS eszközön az oldalaink egységesen jelennek meg. Próbálkoztunk már a WP-Touch pluginnel is, de azt nem akartuk, mivel gyakorlatilag mindenki olyat használ, valamint bár remekül szerkeszthető a témák nem igazán különböznének. Végül a HandHeld mobiltéma mellett döntöttünk, mely az ElegantThemes kínálatában jelent meg. Már elsőre is jelesen vizsgázott, használat közben azonban méginkább bizonyította, hogy remek a kezelhetőség terén.

iPhone és iPod touch készülékeken lehetőség van arra, hogy a Safari böngészőből az oldal megtekintése közben kiválasszuk a középső gombot, majd a “Főképernyőhöz adás” gombbal kitegyük a kijelzőre is ikonok formájában a linket. Ez nagyjából olyan, mintha lenne egy külön alkalmazás (persze nem az – egyelőre) az egyes oldalainknak, mely tulajdonképpen csak egy könyvjelző. Ezáltal azonban bármikor elérhetitek az oldalt.

A mai naptól tehát mindhárom oldalunk, az ihungary.hu, az iPadHungary.com valamint a nemrég elindult MacHungary.hu (utóbbit most jelentjük be hivatalosan) már mind iPhone és iPod touch, valamint iPad készülékekről is remekül megtekinthetőek. Egységes és letisztult lett az oldal, a hozzászólások írása is jól működik.

Reméljük ezekkel a változtatásokkal immár mindenki – legalábbis a nagytöbbség – meg lesz elégedve. Használjátok őket, ha bármilyen hibát találtok, vagy felmerülne “kérdésóhajsóhajpanaszkívánság” úgy pedig ne habozzatok leírni azt egy-egy kommentben.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

2 hozzászólás

  1. Tian - 2011.10.11. 11:27

    Nem jelennek meg a képek :/

    • KeleMan - 2011.10.11. 13:59

      Még egy kis türelmet kérünk! A szerver költöztetés megtörtént, folyamatosan állunk vissza az oldalainkkal. Az elmúlt 2 nap adatbázisát is újraépítjük, így a képek is hamarosan megjelennek. Köszönjük, hogy jelezted.

Szólj hozzá Te is!