Egyre közelebb kerül a bányászat-mentességhez az Apple

HusztiD 2019.04.03. 17:55 Apple, iPhone, Kiemelt hírek, Mac 0 db 102

a-mining-free-future

Az Apple elsőnek két évvel ezelőtt, Lisa Jackson által, a szokásos évi környezetbeszámolói jelentésében tett egy ígéretet, hogy a jövőben bányászatmentes tevékenységet fognak folytatni, s minden készülékük 100 százalékosan újrahasznosított anyagokból fognak elkészülni. Merész volt a kijelentés, azonban most, két évvel később a témában jártas szakértők is megosztották a véleményüket.

A Gizmodo szerint az Apple terve tényleg lenyűgöző, de ahhoz, hogy mindez működjön, számos dolognak kell megfelelniük. Például át kell állítaniuk a partnereiknél is a folyamatokat az újrahasznosításra, illetve olyan gyárakat kell létrehozniuk, amelyek jóformán csak ezzel foglalkoznak. Az egyik legnehezebb dolog, hogy hogyan vegyék rá a felhasználókat az újrahasznosításra. Hiába hirdet különböző újrahasznosítási és csereakciókat az Apple, a felhasználóknak nagyobb mértékben kell ráállniuk a dologra. Nem utolsó sorban pedig az is kérdéses, hogy az Apple befektetői mit engedélyeznek majd a vállalat részére.

applebotfinals

Amikor az almások a tavalyi év végén piacra dobták a 2018-as MacBook Air-t, akkor a médiaesemény berkein belül nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a notebook 100 százalékosan újrahasznosított alumíniumból készült. Szétszereléskor az iFixit csapata erre annyit reagált, hogy ez egy nagyon jó húzás, hiszen nem csak, hogy környezetkímélőek, de egyben ez a takarékosabb megoldás, ha az anyagi oldalát nézzük a dolgoknak. Természetesen az alumínium az az anyag, melyet a legkönnyebb a kaliforniaiaknak újrahasznosítania, a többi anyaggal már természetesen sokkal nehezebb dolguk akad.

A Gizmodo pluszban megjegyezte, hogy a kobaltot sokkal nehezebb újrahasznosítani. Hiába van ott az Apple robotja Daisy, ki úgymond ezzel foglalkozik, de a publikum nyilván nem tudja, hogy napi szinten mekkora mértékű újrahasznosításra képes, s ezekből milyen mértékű a kobalt újrahasznosítása.

Végül tudjuk, hogy az Apple a tavalyi évben kedvezményes akkumulátor csereprogramot hirdetett, emiatt pedig kevesebb új iPhone-t vásároltak a felhasználók. Szakértők szerint ez szintén nagy kihatással van az újrahasznosításra, hiszen kevesebb iPhone-t cseréltek be a felhasználók, így ezzel arányosan a tervezettnél kevesebb újrahasznosítást tudott elvégezni az Apple.

Ne maradj le az iDoki legújabb akciójáról!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!