Csúfos véget érhet az Apple és a Japan Display egyezsége

HusztiD 2019.04.02. 11:56 iPhone 0 db 220

iPhone-6

Aki régóta követi az Apple híreit, az tudja jól, hogy korábban a Japan Display volt az Apple egyik fő beszállítója. Anno 2015-ben a két fél egy olyan egyezséget kötött, mely alapján a japánoknak egy új gyárat kellett felépíteniük, ahol kizárólag LCD kijelzők gyártásával foglalkoznak.

Ekkoriban az Apple számára nagyon pörögtek az iPhone 6 eladásai, illetve ekkorra sikerült az embereket a nagyobb kijelzőméretre szoktatni a Plus modell segítségével. Mondhatni ebben az időben pörgött leginkább a japánok biznisze. Sajnos vagy nem, azóta egyre nagyobb teret hódít az OLED, az almások is elkezdték nagy előszeretettel alkalmazni, s ebből kiindulva csökkentek a Japan Display felé a berendelések, s jelenleg gyár csak fele olyan kapacitással üzemel, mint amit valójában elbírnak.

Az egyezség alapján az Apple 1,5 milliárd dollárt fektetett be, s a japánok a legyártott kijelzőik után részesedést kellett, hogy fizessenek. Mivel csappant a kereslet az LCD panelek iránt, így bajban vannak a japánok, hiszen nem tudják az almások részére visszatéríteni a befektetett összeget, amit megelőlegeztek. Mi több, annyira nagy a baj, hogy a gyártó immáron különböző szenzorok gyártására ráállt, s az OLED technológiába egyaránt belekóstoltak, azonban ennek ellenére tavaly 80 százalékkal esett vissza a részvényértékük.

Hogy mi lesz a Japan Display sorsa, az egyelőre kérdéses.

Ne maradj le az iDoki legújabb akciójáról!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!