Illegálisan foglalkoztatott diákokat a Foxconn az iPhone X összeszerelése miatt

HusztiD 2017.11.22. 09:55 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 1 db 193

foxconn

Jóformán elmondhatjuk, hogy minden évben van egy-egy nagyobb balhé az Apple partnereinél, de leginkább a Foxconn-nál. A Financial Times értesülései szerint az Apple és a Foxconn egyaránt megerősítette, hogy a kínai gyártó illegálisan túlóráztatott diákokat annak érdekében, hogy az iPhone X összeszerelési munkálataiban részt vegyenek.

A Foxconn-nál bevett szokás, hogy egy-egy Apple termék piacra kerülése előtt több alkalmi munkavállalót vesznek fel. Ezúttal a csengcsoui gyárban alkalmaztak diákokat, akik illegálisan túlóráztak. A diákok elmondása alapján az iskolájuk elvégzéséhez kötelező egy három hónapos gyakorlatot teljesíteniük, így többen a Foxconn-hoz voltak kidelegálva. Ebben az esetben a diákoknak alapból egy nyolc órás munkaidőt kellene teljesíteniük, de az érintettek szerint munkaidejük többször meghaladta a 11 órát.

Az egyik 19 éves leányzó szerint egyáltalán nem volt álom munka amit csináltak, hiszen napi szinten 1 200 kamerát kellett összeszerelniük az iPhone X-hez. Ami viszont kiverte a biztosítékot, hogy egyenesen az iskola kötelezte őket arra, hogy a Foxconn-nál dolgozzanak, s az érintettek elmondása alapján a munka amit csináltak, az egyáltalán nincs összeköttetésben a tanulmányaikkal.

iphone-assembly

Természetesen az Apple egyből felfigyelt, s megerősítették az esetet. Ami érdekes, hogy a Foxconn szintén ígéretet tett, hogy kivizsgálják az ügyet, azonban elég gyanús a dolog, hogy ők ne lennének vétkesek. Ha egy iskola arra kötelezi a diákjait, hogy kizárólag egy helyi gyárnál dolgozzanak, akkor minden bizonnyal a gyártónak is benne van valamilyen szinten a keze, hiszen anyagilag jobban járnak, mintha alkalmi munkavállalókat vennének fel.

Mint tudjuk, az Apple évről évre ad ki úgynevezett felelősségtudatos beszámolót, ahol pont az alkalmazottaikról és a munkaviszonyaikról olvashatunk. Mivel az Apple elég szigorúan veszi ezeket a dolgokat, így várható, hogy alaposan kivizsgálják az alábbi esetet, bár arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy milyen szankciók járhatnak az esetért.

Információ! Megfelelő védelmet keresel az új iPhone 8, 8 Plus vagy a jövőbeli iPhone X telefonod számára? Akkor ne felejtsd el lecsekkolni a Speck tokokat és kiegészítőket! Apropó, olvastad már az iPhone X-ről az első tapasztalatainkat?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Joci - 2017.11.22. 19:05

    Kivizsgáljàk.. Majd megállapítják, hogy nem történt szabálytalanság… Ügy lezárva…. Bár kínàban ez sztem minden nagy gyárban mindennapi eset.

Szólj hozzá Te is!