Új botrány kibontakozóban: az Apple válaszolt a Spotify félrevezető állításaira

HusztiD 2016.07.04. 09:57 Apple Music, Kiemelt hírek 11 db 805

spotify

Ha eddig azt hittétek volna, hogy az év elejei Apple vs FBI volt az eddigi legvitatottabb téma, akkor most új vizekre evezhetünk, hiszen ezúttal az Apple vs Spotify felhajtás vette kezdetét. Mint azt nagyon jól tudjuk, az elmúlt hét folyamán a Spotify nyíltan megtámadta a kaliforniai vállalatot, hiszen állításuk szerint versenyellenes hozzáállást mutatnak.

Ekkoriban a szolgáltató azzal vádolta meg az Apple-t, hogy nem hagyják jóvá az App Store-ban a legújabb frissítésüket. Plusz ha mindez nem lett volna elég, akkor arról is olvashattunk, hogy a Spotify számára nem tetszik az, hogy alkalmazáson belüli vásárlásokért 15 százalékot von le az almás vállalat. Na erre reagált hivatalosan az Apple egyik ügyvédje, Bruce Sewell, aki egy háromoldalas dokumentumban fejtegette a miérteket.

Sewell írása alapján nem kétséges, hogy a Spotify nagyot növekedett az elmúlt években, amit többek között az App Store-nak köszönhet. Az almás eszközökre 2009 folyamán megjelent alkalmazás 160 millió letöltést produkált, amivel több száz millió bevételhez jutottak. Ezen felül a szolgáltató kivételt kért az Apple-től, amelyet eddig még senki sem kapott. A virtuális áruházban egy rakás hasonló program található meg, mint a Google Play Music, Tidal, Amazon Music vagy a Pandora, de eddig egyikőjük sem próbálta kicselezni az almásokat.

apple-music

A Spotify részére nem volt elég, hogy az Apple nemrégiben 30-ról 15 százalékra csökkentette az alkalmazáson belüli vásárlások terhét, hiszen ennél sokkal többet akartak. Először május 26-án nyújtották be a legújabb verzióját az applikációnak, amit az Apple visszautasított, de június 10-én újra próbálkoztak, amit szintén nem fogadtak el. És miért? Mert a Spotify ki akarta kerülni az Apple politikáját, hiszen nem szerettek volna az almásoknak adózni minden egyes alkalmazáson belül történt tranzakció után.

Erre pedig egy egészen ügyes tervet eszeltek ki: elmeszelték az alkalmazáson belüli vásárlás lehetőségét és helyette e-mailes megkeresés útján fizethettek volna elő a havidíjra. Természetesen az almások kivizsgálták az ügyet, s mivel az alapvető elveikbe ütközik, így nem hagyták jóvá a frissítést, amiért a Spotify fellázadt. Egyetlen egy fejlesztő számára sem képeztek még kivételt és biztos, hogy nem a Spotify lesz az első, akinek engedni fognak.

Apple-Music-vs-spotify-2

Ezek tudtában viszont érdekes az egész történet. Nem olyan régen még a Spotify nevezte versenyellenesnek az Apple-t, ám ez, amit csinálni szerettek volna, nem tanúsít mást, mint amit akkor állítottak. Mivel jelenleg nagy viszály van a két szolgáltató között, ezért biztosan hallani fogunk még a témáról, s mi nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy mi lesz annak a végkimenetele.

Ti melyiket használjátok? Spotify vagy Apple Music? És miért pont azt?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 11 db

 1. Alnus - 2016.07.04. 11:38

  A Spotit mert szuper az app es a telekomnál adnak melle mobil netet.
  Ez így verhetetlen.

 2. Tóth Márk - 2016.07.04. 12:11

  Spotifit használok.
  Nincsen nála jobb, és még ingyenes is…

 3. Pepe - 2016.07.04. 12:20

  Spotify. Rendezett, áttekinthető, verhetetlen. Ellentétben az Apple Musickal, amin bár próbáltak javítani, de számomra “tiszta káosz”. Nem tudom megszokni a kezelőfelületet. Ezért bár kétszer is nekifutottam az előfizetésnek, végül mégis lemondtam. A spotifyra egyébként előfizető vagyok.

 4. Popacsku - 2016.07.04. 13:00

  Spotify előfizető vagyok, csak jó tapasztalataim vannak.

 5. Wolfy - 2016.07.04. 13:30

  Egyértelmű hogy Spotify. Az AM átláthatatlan, nekem személy szerint a kinézete se tetszik és zeneileg se mindig túl friss pedig leginkább populáris dolgokat keresek, semmi nagy alter-extrát. Sajnálnám ha emiatt az a férfi miatt bármi negatív hatást éreznék a Spotify az. Viszont ha igaz amit akartak az tényleg nem fair.

 6. Patrik - 2016.07.04. 14:13

  Apple Music-ot használok, már több mint fél éve, és maximálisan elégedett vagyok!

 7. G - 2016.07.04. 18:01

  Apple Music előfizető vagyok, de otthon Spotifyt használok. Azért fizetek elő az almás szolgáltatásra, mert mikor keresek egy számot, azt az Apple Musicon nagyobb arányban megtaláltom. Plusz Siri kompatibilis, és ez is kényelmes tud lenni. Útközben ezt használom.
  Otthon szoktam Spotifyt használni, ebben azt szeretem, hogy pl. ha a gépemen hallgatok zenét, akkor azt a telefonomról tudom irányítani, plusz szerintem itt átláthatóbbak a lejátszási listák.

 8. Atis - 2016.07.04. 20:55

  Apple-t használok évek óta, volt előfizetésem az Apple Musicra, de lemondtam pont a Spotify miatt, mert ugyanazért az árért többféle zenét hallgathatok. Csak egy példa, az Apple Music Rammstein albumot alig hozott fel, míg a Spotify-ban benne van (talán) az összes, de semmiképp sem csak 1-2. Nem tudom, hogy azóta változott-e a helyzet, de szerintem pont az Apple-nél ez elég gáz.

 9. janika61 - 2016.07.05. 00:55

  Majd ha az Apple gondol a magyarokra is Siri akkor esetleg áthondolom addig az Ultimate Spotify természetesen.

 10. Dr. Alban - 2016.07.06. 03:55

  Spotify nem csinalja nektek is, hogy azonnal lehuzza a mobilnetetek, pedig csak letoltott zeneiteket hallgatjatok???

  En ki vagyok ra!! Megjegyzem le is akartam emiatt cserelni, de nincs jobb nala a piacon. A taviranyito funkcio es a mindenen valo lejatszas (pl. PlayStation) verhetetlen. A remek playlist valogatasokrol nem is beszelve.

 11. Valaki - 2016.07.10. 19:09

  Deezer :D részben a szolgáltató miatt részben pedig azért mert szerintem minden zene streamelőnél áttekinthetőbb, egyszerű, és premiumban kiválóan működik.

Szólj hozzá Te is!