Újabb gyerekmunka botrányban lehet érintett az Apple

HusztiD 2016.01.25. 07:03 Apple 4 hozzászólás 660

Apple Unveils iPhone 6

Az Amnesty International kapott egy fülest, melynek hatására gyermekmunka után kezdtek el nyomozni. Többek között az Apple is érintett a dologban olyan vállalatok mellett, mint a Sony, Samsung, Microsoft vagy a Volkswagen. A hírek szerint az iPhone-ban lévő lítium-ion akkumulátoroknál olyan kobaltot használtak fel, amelyet azelőtt részben gyerekekkel állíttattak elő.

A kobalt feldolgozásának több lépése van, mielőtt eljut mondjuk egy iPhone-ba. A lényeg, hogy a legutóbbi hírek szerint a bányászattal foglalkozó cégek nem csak felnőtteket alkalmaznak, hanem gyerekeket egyaránt. Sőt, a Kongói Demokratikus Köztársaságban elvileg 40 ezer gyermeket dolgoztatnak a bányákban.

Az Amnesty Internationalnak lehetősége volt 87 korábbi dolgozót meginterjúvolnia, akik közül 17 fiatalkorú gyermek volt. A gyerekek elmondták, hogy napi 12 órát dolgoztak a bányában, ahol nehéz fizikai munkát végeztek, amiért napi 1-2 dollárnak megfelelő bért kaptak. Egy 14 éves fiú még azt is elmondta, hogy nem egy olyan eset volt, mikor 24 órás műszakokban kellett dolgozni, ám olyanra is volt példa, hogy egy mindössze 7 éves gyereket fogtak be dolgozni.

reuters

Pont az elmúlt napokban nyilatkozott a gyermekmunka kapcsán az Apple-től Jeff Williams, azonban ezúttal maga a vállalat is kifejtette az álláspontját. Az Apple kiadott egy új nyilatkozatot, melyben arról olvashatunk, hogy nem hagyják, hogy a partnereik így működjenek, ami által veszélyeztetik a gyerekeket.

Amennyiben sikerül kinyomozni az áldozatokat, akkor az Apple számukra biztonságos hazautat biztosít, támogatják az egyéni szakirányú taníttatást amit s a gyerek vagy a családja választ ki. Ezeken felül biztosítják a munkások megfelelő bérezését, ugyanakkor a fiatalkorúaknak felajánlják, hogy ha elérik a legális életkort, akkor munkát biztosítanak számukra.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

4 hozzászólás

  1. Dr. Alban - 2016.01.25. 07:13

    Anelkul ennyiuk sem lenne szegenyeknek.

  2. Kylo - 2016.01.25. 10:24

    Nem mintha a gyártóknak olyan sok köze lenne ahhoz, hogy kik dolgoznak a bányákban…

  3. Joci - 2016.01.25. 15:59

    Szerintem az apple meg abban nem érintett, hogy az egyik partnerük ugyan kivel dolgoztat. Miért lenne feladata az apple-nek ellenőrizni a beszállítóit?? Pl magyarországon az opel vagy audi átmegy a jabilba vagy flextronicsba megnézni, hogy kik dolgoznak ott?? Ugyan már. Viszont az apple-t dícséri amit ezekre a hírekre reagaltak, hogy ha felnő akkor foglalkoztatni kívanják… Más dolog , hogy azt meg is kell ezeknek a kis embereknek érniük. A világ kizsákmányol mindenkit,de ebben sztem kína a világelső…

  4. aggressor - 2016.01.25. 23:43

    elég szomorú dolog ez…. nem tudom ha a ti gyerekeiteknek kellenne dolgozni olyan körölmények között akkor is ilyen jólszituáltak lennétek. aki Kínában dolgoztat annak tisztában kell elnnie azzal, hogy gyerekmunkások fognak neki dolgozni.

Szólj hozzá Te is!