A MacWorld után a TUAW is megszűnik a napokban

Skarp 2015.02.02. 15:34 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 243

tuawrip_kiemelt

A változó időket jelzi, hogy a sikeres, sokak által olvasott mai oldalak (AppleInsider, MacRumors, 9to5Mac, stb.) nyomulása közepette egyre több, régóta, sőt nem ritkán a kezdetek óta jelenlévő Apple médium adja vissza lelkét a /dev/nullnak. Az AOL még pénteken jelentette be, hogy átszervezi oldalait, s ennek keretein belül a The Unofficial Apple Weblog (ismertebb nevén a TUAW – ejtsd tú-á) és a Joystiq is megszüntetésre kerül. A sokak által kedvelt TUAW február 3-án zárja be webkikötője kapuit.

Bár nem volt olyan nagymúltú, mint a MacWorld magazin, 2004 decembere óta szakadatlanul posztolták az Apple-világ híreit. Most úgy tűnik, egy Engadget aldomainre mozgatva, s archiválva az utókornak marad meg, újabb posztokat már nem várhatunk. A dolog nem volt teljesen előzmény nélküli, a nevesebb írók fokozatosan léptek le más oldalakhoz írni: Christina Warren pl. egy ideje az Overtired podcastját és Mashable csapatát erősíti, de nem ő az egyetlen, aki otthagyta az oldalt.

Fontosságát e szférában – azon felül, hogy sokak elsődleges hírforrása volt – az is jelentette, hogy számos olyan újságíró kezdett itt, akik azóta az első bekezdésben említett nagy oldalaknál tolják a kontentet, gyakorlatilag itt tanulták meg a szakma csínját-bínját. Bő tíz év egy netes oldal életében kimondottan sok idő, főleg a mai világban, ahol naponta tűnnek el kisebb-nagyobb múltú oldalak. Sokan már az AOL-os felvásárlásnál is temették a TUAW-t, de végül 11 évig húzták.

Az oldal sokáig alapvető forrása volt az Apple-ös híreknek és információknak, de közben a világ nagyot fordult. Az Apple niche termékek gyártójából mainstream céggé vált és az infók hirtelen sokkal nagyobb oldalakon is elérhetőek lettek. Az újgenerációs siteokkal ők pedig már nem igazán tudták tartani a versenyt. Aki azonban még a nagy iPhone-őrület előtt került ebbe a világba, egészen biztosan hullajt majd értük egy-két (akár csak képzeletbeli) könnyet.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!