Az iOS 7-et már nem lehet USB-s töltővel megfertőzni

Helme 2013.08.02. 10:55 Apple, iOS 5 hozzászólás 1 090

A Georgia Technológiai Intézet kutatói még július elején számoltak be arról, hogy készítettek egy olyan USB-s töltőnek álcázott mikrogépet, mely képes megfertőzni az Apple eszközöket, ha azt hozzácsatlakoztatjuk. A rendszer olyan kifinomultra sikerült, hogy a káros szoftver észrevétlenül tudott fertőzni, ráadásul minden felhasználó érintett volt, ugyanis a módszer nem csak a jailbreak-elt telefonok esetében működött. De ami igazán veszélyessé tette az egészet: a felhasználó részéről interakcióra sem volt szükség a baj bekövetkeztéhez. Az Apple, ha kicsit későn is, de reagált a problémára és javította ezt az iOS7 negyedik bétájában.

Az USB dokkolónak álcázott szerkezet képes volt az összes forgalomban lévő, iOS-t futtató készüléket megfertőzni kevesebb, mint egy perc alatt. Ráadásul ha a baj már megtörtént, nagyon nehezen lehetett kiirtani, de még bajosabb volt egyáltalán felfedezni azt, hogy belesétáltunk a csapdába. Mint kiderült: a kód  ugyanúgy képes elrejteni a telepített szoftvert, ahogy az Apple rejti el az előre telepített rendszeralkalmazásokat. Az Apple éppen ezért bezárta a kiskaput, így erre már nincs lehetőség a legfrissebb hírek szerint.

Yeongjin Jang,  a kutatócsoport egyik tagja a Forbes-nak elmondta, hogy jelezték korábban már a biztonsági rést, de az Apple nem reagált rá. Most Tom Neumayr az Apple szóvívője a Reuters-en keresztül megköszönte a felfedezést és a tájékoztatást. Azonban a korábbi iOS verziókban továbbra sem foltozták be a hibát.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

5 hozzászólás

  1. Dexed - 2013.08.02. 11:23

    És azt nem árulták el, hogy milyen módszerrel ellenőrizhető , hogy fertőzött e a készülék vagy nem?? Mivel nekem is van rengeteg kábelem amit innen onnan vásároltam!

  2. Lalik Valentin - 2013.08.02. 12:37

    Ez hülyeség mért ne lehetne, elég hozzá egy trójai vírus is……………………………………

  3. Ixos - 2013.08.02. 16:55

    Mondjuk az Apple azzal is takarozhatna, h hasznalj eredet tartozekokat…

  4. LiEuTeNaNt - 2013.08.02. 18:12

    Lalik Valentin: iOS platformon nem aktiválódik a trójai… Még az OSX-re sincsen igazán vírus, nemhogy a sokkal zártabb iOS-re.

  5. iRon242 - 2013.08.02. 20:48

    Dexed 2013-08-02 11:23:25
    “… Mivel nekem is van rengeteg kábelem amit innen onnan vásároltam!”

    Bakker, nem a kábel fertőz, hanem a töltőnek álcázott mikrogép :-((

Szólj hozzá Te is!