Fegyverszünetet köt az Apple és a Google?

Kacor 2013.07.15. 11:53 Apple, Egyéb 13 hozzászólás 673

Az Apple és a Google viszonya a közelmúltban enyhén szólva viharosnak volt mondható – és ez a vihar most végre csitulni látszik. A fenti képen látható Eric Schmidt, a Google ügyvezető elnöke az idei Sun Valley-i Allen & Co konferencián azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a két vállalat vezetősége újabban rengetegszer “összeül”.

Schmidt a részletekbe nem ment bele, de azt elmondta a konferencián őt ostromló riportereknek, hogy az akkor hozzá csatlakozó Nikesh Arora, a Google kereskedelmi igazgatója vezetésével zajlik a legtöbb tárgyalás. A két vállalat “folyamatos üzleti tárgyalásokat folytat jó pár témában” – mondta Schmidt.

A két vállalat kapcsolata eleinte szorosnak indult. Schmidt 2006-ban csatlakozott az Apple igazgatóságához, így az új iPhone előre telepített Google Mapsszel és Youtube-bal érkezett. Mindez akkor változott meg, amikor az Android platform népszerűsége robbanás-szerűen megnőtt. Walter Isaacson Steve Jobs biográfiából kiderül az is, hogy Jobs azzal fenyegetőzött, hogy “termonukleáris háborút” indít a Google ellen a szemérmetlenül lekoppintott termékek miatt…

“Az utolsó leheletemmel is ezért fogok küzdeni, ha kell és akár minden pennyt elköltök az Apple bankban lévő 40 milliárd dollárjából, csak hogy igazságot tegyek ebben az ügyben, és legyőzzem a hazugságot.” – mondta Jobs. “Megsemmisítem az Androidot, mert lopott termék. És hajlandó vagyok ezért akár termonukleáris háborút is indítani.”

Schmidt 2009-ben távozott az Apple igazgatóságából, mikor a Google útjára indította asztali operációs rendszerét, a ChromeOS-t, majd tavaly az iOS és az Android csatáját a “mai ipar meghatározó párharcának” nevezte. Az Apple olyan sietve, kapkodva cserélte le a Google Maps-et, hogy Tim Cook utána nem győzött nyilvánosan bocsánatot kérni. Aztán pedig az – azóta már Google tulajdont képző – előre telepített Youtube alkalmazás is ment a lecsóba.

Jelenleg egyik fél sem nyilatkozik a találkozók témájáról, és a Bloomberg a konferenciáról készült riportja sem valami közeli kapcsolatról tanúskodik:

(…)percekkel később az Apple vezérigazgatója, Tim Cook jelent meg, arra ösztönözve Nikesh Arorát, a Google kereskedelmi igazgatóját, hogy így kiáltson: “Tim, itt mindenki téged akar lefotózni!”  Tim pedig némán pózolt egy fotó erejéig.

“Sikerült elérnünk, hogy Tim mosolyogjon” – mondta Schmidt. “És ez már valami.”

A Bloomberg riportjában Schmidt azt nyilatkozza, hogy “igen tiszteli az Apple-t.”

“Úgy is mondhatnám, hogy állandó üzleti tárgyalásokat folytatunk sok régi, elhúzódó témáról.” – mondta Schmidt. “Két büszke, jól vezetett, de különböző vállalatról van szó.” – tette hozzá.

A verseny a két vállalat között hamarosan kiéleződhet most, hogy: a Google félmilliárd dollárt tervez költeni a Moto X készülék reklámozására, amit még idén dob piacra.

Ti örülnétek, ha a két vállalat között elsimulnának a nézetletérések, és közelebbi üzleti kapcsolat alakulna ki?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

13 hozzászólás

  1. Zsolti - 2013.07.15. 13:36

    Le az androiddal !

  2. Arkish - 2013.07.15. 14:48

    Hosszú távon szerintem jó lenne.

  3. Béci - 2013.07.15. 16:23

    Kénytelen lesz az Apple bepuncsolni . Mivolta google nagyon jó ötletekkel áll elő . Es mint az utóbbi időben kiderült életképes is. Apple nem tud újat kitalálni sajnos . Egyre jobban szánalmas .

  4. ESzállás - 2013.07.15. 16:46

    Nagyon örülnénk ha barátok lennének, mert nem akarunk termonukleáris háborút:))
    Jobbsnak elgurult a gyógyszere…

  5. pinkyBoy - 2013.07.15. 19:02

    Nem kérdés, hogy két ekkora, igényes és kreatív vállalat társulása csak jó dolgokhoz vezethet. Gondolkozzatok! Kinek lenne jó, ha nem nekünk!

  6. iMark - 2013.07.15. 20:00

    A nezetelteresek elsimulhatnak, de nem kell szorosabb kapcsolat

    Pontstop

  7. Fehérsólyom - 2013.07.15. 21:13

    A két vállalat annyira más dolgokat állít elő, hogy szerintem nem is igazán konkurensek. Jó volna ha ez a két világ közelebb kerülne egymáshoz, esetleg konkurencia nélkül. Aztán majd lesz harmadik, negyedik, sokadik vállalat, amelyik újra megteremti az egészséges versenyt.

  8. Waldo9 - 2013.07.16. 00:08

    Az android lopott, föld be kell tiporni, igaza van Jobsnak.

  9. 2001 - 2013.07.16. 04:57

    Steve mindig is sunyinak és alávalónak érezte a Google-t, jól érezte. Ha a Google és az Apple társul, azzal az Apple színvonala óriásit fog csökkenni… árulás lenne. Elárulnák Jobsot s vele rengeteg felhasználót.
    Ha Tim Cook igazán tiszteli Jobs életművét, akkor nem megy bele ebbe.

  10. chris - 2013.07.16. 09:04

    inkabb a samut nyomnak le kozosen de erre nem sok esely van mert az almanak procit a googlenek sok droid telefont gyart (meg).

  11. Phoenix - 2013.07.16. 19:15

    Nem konkurensek? De valami problémájuk azert van? Némi..pici..:-)

  12. Zalán - 2013.07.16. 20:59

    Sosem fognak teljesen kibékülni és ez természetes is. Ugyanarról a piacról élnek, állandóak a csaták…

  13. Yeti - 2013.07.16. 22:30

    Nem lenne csatározás, nem lenne médiafigyelem, haverok ok, csak a színfalak mogott

Szólj hozzá Te is!