Az Apple beszáll a processzorgyártásba!

Kacor 2013.07.15. 17:16 Apple, Egyéb 4 hozzászólás 753

A beszédes nevű SemiAccurate (szabadfordításban: MajdnemPontos) hírei kb. 50 százalékos valószínűséggel fedik a valóságot, azaz: vagy bejönnek, vagy nem. Ezúttal a kétes hírű site egy igen izgalmas hírt közölt: a cikkben azt állítják, hogy az Apple bevásárolta magát egy mikroelektronikai gyárba. Igen, jól olvastátok. A meglepő lépés oka pedig minden bizonnyal nem más, mint az az eddig is sok pletyka tárgyát képező elképzelés, mi szerint az Apple a jövőben saját maga szeretné gyártani processzorait.

A teljes cikk elolvasásához elő kellene fizetni a pletykaoldalra (és ezt még a nemzetközi techlapok újságírói sem szívesen teszik – érthető módon), így azt nem tudni pontosan, hogy a site megemlíti-e, pontosan melyik gyárba “vette be magát” az Apple. A cikkhez tartozó címkék között azonban megtaláljuk az “UMC”-t, így valószínűsíthető, hogy a szóban forgó gyártó a taiwani United Microelectronics Corporation.

Ami a SemiAccurate szemi-akkurátus híreit illeti: 2011-ben a site-on azt jósolták, hogy az Apple a továbbiakban nem használ Intel alkatrészeket laptopjaiban – ez pedig természeten nem vált valóra. Azt viszont sikeresen prognosztizálták, hogy az Apple visszatér az Nvidiához 2012-ben.

Az írásunk tárgyát képező SemiAccurate hírben megjegyzik, hogy korábbi, januári cikkük is pontosnak bizonyult, amelyben arról számoltak be,hogy az Apple egy teljes, AMD-től függetlenül GPU dizájncsoporttal bővül.

Ezen lépések mögött nagy valószínűséggel Bob Mansfield áll, az Apple veterán szakija, aki tavaly október óta vezeti az Apple új technológiai csoportját. Akkoriban Tim Cook úgy fogalmazott, hogy a csoport előállt pár “igen ambiciózus, mikrocsipekkel kapcsolatos tervvel”.

Bob Mansfield fogva vezetni az új “Technológiák” csoportot, amely az összes technológiai csoportunkat fogja össze egy szervezetben – ez teszi lehetővé számunkra, hogy még több innovációval álljunk elő a jövőben ezen a területen. Ez a szervezet magában foglalja az összes szilícium csoportunkat, amelyek tervei igen ambiciózusak. Ennek részek örömmel jelenthetem be, hogy Bob az Apple-vel marad további két évig. Bob több komoly kihívást jelentő mérnöki projektünket vezette sikeresen.

Egyelőre továbbra is a Samsung az Apple iOS készülékeiben használt AX szériás csipek egyedüli előállítója, de a legfrissebb hírek szerint (amiket aztán meg is erősítettek) az Apple aláírt egy megállapodást a TSMC-vel – a két vállalat közti együttműködés 2014-ben veszi kezdetét. A megállapodás megerősíti azokat a teóriákat, melyek szerint az Apple még inkább szeretne függetlenedni az okostelefon piacon jelen levő legnagyobb riválisától – a vállalat korábban hasonló stratégiát követett egyéb alkatrészek, úgymint a kijelzők és a NAND csipek esetében is.

Íme egy táblázat arról, hogyan is állnak ma a mikrocsip szektor vállalatai a tőzsdén.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

4 hozzászólás

  1. Qpack - 2013.07.15. 21:14

    50% hogy megnyerem a lottót, vagy igen, vagy nem :)))

  2. Apple - 2013.07.16. 00:39

    Azért így nagyitas nélkül nem sokat látni a képből telefonon….

  3. Szesze - 2013.07.16. 05:48
  4. Phoenix - 2013.07.17. 00:50

    Nem 50-50%!

Szólj hozzá Te is!