Új iMac 21,5″: minden téren penge lett

Helme 2013.01.11. 21:44 6 hozzászólás 4 020
Új iMac 21,5″: minden téren penge lett

Hibátlan külalakkal rendelkezik. Odaadó, a nap minden másodpercében várja a kívánságaidat. Megbízható, mégis változatos és kalandos vele az élet. Nos, nem a tökéletes barátnőt jellemvonásait definiáltuk, hanem a legújabb, pengevékony iMac-ét, melyet sikeresen megkaparintottunk – sajnos csak – pár napra a forgalmazótól, hogy kiderüljön: vajon tényleg megérte ennyit várni rá?

A megjelenés komoly aggodalom övezte. Nagyon sokáig semmit nem lehetett tudni a pontos dátumokról: az almás vállalat csak azt árulta el előzetesen, hogy a 21″-es változat novemberben, míg a 27″-es decemberben kerülhet a boltok polcaira. Az előbbinél csak neccesen sikerült betartani a határidőt, hiszen november 30-tól volt elérhető – már ahol egyáltalán lehetett kapni – az új iMac, míg a nagy testvér forgalmazásának igazi kezdete átcsúszott erre az évre a hihetetlenül nagy érdeklődés miatt.

Egyszerűen már az új iMac doboza is egyfajta tekintélyt sugároz. Sokan azt gondolják, hogy az Apple-felhasználók sznobok és csak azért vesznek méregdrága gépet, hogy azzal tudjanak villogni, miközben lesajnálják a másikat. Pont ezek a személyek azok, akiknek egyáltalán nem, vagy csak felületesen volt módjuk megismeri az operációs rendszert, illetve a gépek felépítését. Az iPhone pár évvel ezelőtt piacot robbantott, s az almás életérzést mindenki számára testközelbe hozta. Azonban a vállalat igazi kincse továbbra is a MacbookPro, illetve az iMac, melyeket bármennyire próbálnak leutánozni más cégek, a mai napig nem tudnak.

Az intergalaktikus utazás akkor megkezdődik, mikor kiveszed a dobozból a gépet és megcsap az a jellegzetes új Apple illat, mely csak a MacBooknál és az iMac-nél tapasztalható. Nem véletlenül próbálják kifejleszteni ezt az illatot, hogy aztán a boltokba tudják permetezni. Miután szelíden megnyomod a bekapcsoló gombot már tudod: egyszerűen ez az a termék, amire mindig is vártál.

És ez nem Apple-fanatikus ömlengés. Egyszerűen magával ragad az egésznek a varázsa, amit egyszerűen nem lehet megmagyarázni. Ha elég nyitott vagy és nem úgy vizsgálod meg az iMac-et, hogy egy túlárazott szar, akkor bizony gyorsan jön a megvilágosodás. Az anyagmegmunkálás, a dizájn, hogy minden pont ott van ahol lennie kell. Tökéletes. Csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni. Persze, azt egyáltalán nem szeretnénk mondani, hogy nincs semmi hiba az OSX-ben és a gépekben. Gyakran futunk bele abba, hogy kompromisszumokat kell kötnünk, illetve van néhány bosszantó hiba. De hol nincs?

A teszthez a 21,5″-ös iMac-et kaptuk meg, abból is az erősebb változatot. Ez 2,9GHz-es, Intel Core i5-ös processzorral, 8 GB-os memóriával és 1TB-s HDD-vel rendelkezik, miközben 2,9GHz-en ketyeg és egy NVIDIA GeForce 650-es dorombol benne. Ez nem rossz, bár tény, hogy a 499900 forintos ajánlott fogyasztói árért más márkák termékeiből sokkal erősebb fenevadat lehetne összehozni. De a zsenialitás abban van, hogy ezzel a konfigurációval is azt érezzük, hogy eszméletlenül gyors a rendszer.

Sokakat azzal rémisztenek el az OSX-től, hogy teljesen más a rendszer, bonyolult, így szinte semmit nem lehet megtalálni. Ráadásul egyszerűen nem lehet megszokni, annyira különbözik a Windows-tól. Ez ebben a formában nem teljesen igaz. Az tény, hogy pár dolgot – például az alkalmazások telepítését, a programok és billentyűkombinációk kezelését – át kell alakítanunk a fejünkben, de az OSX azért hihetetlenül jó, mert éppen leegyszerűsít mindent. Logikusabb a felépítése és a használata, bár tény, hogy az átálláshoz és a megszokáshoz időre van szükség, így az első időkben akár a pokolba is kívánhatjuk az egészet.

Az egyik legnagyobb PR fogás kétségtelenül dizájn lett. A számítógép mindössze 5mm vékony a széleinél, ami nagyon futurisztikusan hat, bár ahogyan haladunk beljebb, azért kap egy kisebb ívet. Mindenesetre az biztos, hogy a kinézet teljesen XXI. századi. Így kell kinéznie egy innovatív és a versenytársak előtt járó terméknek. Komoly változás történt a kijelző területén, mivel az Apple elhagyta a 2mm vastag légréteget, így nincs az a bosszantó hiba, ami a korábbi modelleknél tapasztalható volt: történetesen mostantól nincs belső porosodás. Mivel a kijelző közvetlenül az üvegnél van, így a teszt alatt olyan érzésünk támadt, minta a kép magán a külső üvegen jelent volna meg. Éppen ezért szebbnek és élesebbnek látszik a kép, ami grafikusok és videóvágók szívét melengetheti.

A lemezmeghajtót teljesen felesleges keresni, végleg eltűnt, – hiszen csak így lehetett megoldani a vékonyítást – azonban akiknek nagyon nagy szükségük van rá, megvehetik külső kiegészítőként. Természetesen plusz pénzért. Az alapcsomagban egyébként jár az iMac-hez egy vezeték nélküli magyar billentyűzet és egy Magic Mouse, melyek önmagában nagyjából 40 ezer forintba kerülnének, ha külön szeretnénk megvásárolni.

A háromnapos tesztünk során próbáltuk minél nagyobb erőpróbának kitenni a gépet. Letöltöttük a Photoshop, a Final Cut Pro X, illetve egyéb modellezőprogramok tesztverzióját, hogy láthassuk: azoknak megfelelő lesz-e, akiknek igazából készül az iMac. Mert az egyértelmű, hogy internetezésre és Facebookozásra nem kell egy ilyen teljesítményű gép. A kölcsönkapott iMac elég jól bírta a megpróbáltatást, párhuzamosan dolgoztunk mindegyik programban, s csak akkor fogyott el a 8GB RAM, amikor irreálisan sok projekt volt megnyitva.

Bár külön kérése lehet 16GB-os RAM-ot kérni, utólag beletetetni hihetetlenül macerás. Az iFixit még korábban szedte szét az új 21,5″-ös iMacet, de nagyon panaszkodtak arra, hogy komoly erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy meglássuk mit rejt a ház. Szerencsére a nagyobb, 27″-es változatban már van külön hely, így a RAM-ot pár perc alatt ki lehet cserélni.

Pár másodperc alatt elvarázsol bárkit a legújabb iMac. Egyszerűen hihetetlenül szépre és igényesre sikerült a kialakítása. Az alapkonfigurációk is optimálisak az átlagos munkához. Nem igazán szerettük volna visszaadni az gépet, de nem volt mit tenni. Aki megengedheti magának, hogy ennyiért számítógépet vásároljon, az semmiképpen se habozzon: ez a tökéletes társ.

Ha élőben szeretnéd látni a legújabb iMac-et, akkor látogass el bármelyik hazai APR boltba, ugyanis mindegyikben megtekinthető és megvásárolható az Apple legújabb szuperszámítógépe.

Új iMac 21,5″: minden téren penge lett
Új iMac 21,5″: minden téren penge lett
Összesen
4.5

Dizájn

Minőség

Kezelhetőség

Felhasználói élmény

Ár/Érték arány

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

6 hozzászólás

 1. DnP - 2013.01.12. 09:54

  Mind szep es jo, csak sajna a 3 havi fizu elrettent.

 2. Robi - 2013.01.24. 18:25

  Ez szép és jó de ha valami tönkremegy életben nem cseréled ki benne. dobhatod ki mint kb majdnem mindegyik apple terméket. vagy annyi a javitása mint fél uj gép ára

  • iMac Late 2009 - 2013.02.06. 19:05

   Nekem a 2009-es iMacemben még semmi sem ment tönkre…

  • Máté - 2013.03.14. 14:40

   Nekem egy 3 éves iMac em van és nem volt semmi baja és még mindig jobban üzemel mint a legtöbb vadonat új pc.A macbook air-öm ami 3.7 éves tökeéletes semmi baja és pedig ebbe minden össze van kicsinyítve, csak az aksival van gond de még így is egy feltöltéssel a neten bír 3.5 órát..

 3. Hehehe - 2013.03.10. 20:47

  Nekem tönkrement az egyik ventillátor cspágya. 11 Font volt a javítás az Apple store-ban.
  Ha nehezen is de ki tudtam fizetni! :)

 4. Trájer János - 2015.05.08. 09:54

  Mac lc lll pizzás dobozom (gyártási év 1990!), a mai napig működik, igaz már csak néha kapcsolom be. Na de 25! éves!!! Most ajándékozom el.

  Ha az iMac is tud hasonlót, már megéri.

Szólj hozzá Te is!