A ceruza a múlté, most a stylus a menő

Helme 2013.02.19. 21:34 4 hozzászólás 11 854
A ceruza a múlté, most a stylus a menő

Számtalan olyan ismerősöm van, aki már a 90′-es évek derekán érintőképernyős telefonnal járkált. Annak idején nagyon menőnek számított, hogy ceruzával lehet pötyögni és rajzolni a képernyőre. Még az ezredforduló után is megkapták a drágább telefonok ezt a műanyag tollat, mivel rezisztív képernyővel voltak felszerelve. Pedig már a 70′-es és 80-‘as években levédették a kapacitív érintőképernyőt, csak nem láttak benne a gyártók hatalmas üzletet. Aztán jött az iPhone és mindent megváltoztatott. Gagyi lett a nem ujjal történő vezérlés. Majd az iPad pár évvel később visszahozta a tollat, de egészen máshogy, mint régen. A stylus-ok korát éljük!

Az iSTYLE-tól kértünk összesen három darab Adonit márkájú stylus-t tesztelésre, hogy közelebbről meg tudjuk őket vizsgálni. Egy piros mini, egy trendi metál színű és egy golyóstollal felszerelt fémes változat érkezett. Első ránézésre feltűnt hogy mennyire minőségi a termék. Letisztult design jellemzi mindhárom tesztpéldányt, ami egyébként elvárás is, ha egyszer Apple termékhez szeretnénk használni. Ami kifejezetten örömteli volt a számomra, hogy tökéletes a súlyeloszlása mindhárom stylusnak. Márpedig, ez az egyik legkritikusabb része ezeknek a kiegészítőknek. Nem száll el a kézből egy kis szellőnél, azonban nem is nehezedik annyira a kézfejre, hogy az zavaró legyen.

Bár vélhetően sokan tudjátok, de azért érdemes tisztázni: a kapacitív képernyők felső rétege, képes érzékelni az elektromost töltést. Éppen ezért lehet az emberi bőrfelületekkel ennyire célirányosan vezérelni az érintőképernyős Apple-kütyüket. Emiatt van az, hogy kesztyűben vagy egyszerű ceruzával, tollal nem lehet használni. A stylus-ok azért speciálisak, mert fel vannak szerelve egyfajta kis, konduktív korong szerkezettel. Azaz olyan anyagból készült a végük, mely képes felhalmozni a töltést.

Elsőre kifejezetten furcsának tűnhet, hogy nem heggyel kell dolgozni, hanem egy kis lappal, azonban gyorsan rájön az ember: igazából semmi különbség sincs, mert a műanyag lapocska csak a tartást és a hangtompítást biztosítja, az igazi kontakt-felület egy pontba sűrűsödik. Éppen ezért hihetetlenül nagy precizitással bír a termék. A pont oda kerül ahova szeretnénk, a vonal pedig onnantól indul, ahonnan mi mondjuk. A fejre szerelt korong képes több irányba mozogni, így még kényelmesebbé válik a dokumentumok mozgatása és a rajzolás.

Az iSTYLE-nál több méretben lehet kapni ezeket a kiegészítőket. Vásárlás előtt igazából azon kell gondolkodni, hogy mire is akarja használni az ember. Néhány skicc felvitelére vagy komolyabb, összetett munkához? Mindkettőre van megoldás.

A Jot Pro egy tökéletes választás az iPad-hez. A hangtompítós hegynek köszönhetően olyan volt, mintha ceruza lenne a kezemben és azzal dolgoznék egy papírlapon. Az iPadekhez mágnesesen tapad, így könnyebb szállítani. Mivel a legtöbben az iPad minit műanyag-gumis tokban hordják, így kifejezetten sajnálatos az, hogy bizony itt nem használható a mágnesesség, mivel a kijelző szélén olyan gyenge, hogy nem tapad oda. Ráadásul, ha eltávolítjuk a tokot és az oldalához próbáljuk helyezni, akkor sem működik ugyanezen okok miatt.

Már a nevéből következtetni lehet arra, hogy a Jot mini egy kisebb változat. Mindent tud amit a nagyobb változat, csak kompaktabb és
valamennyivel könnyebb. Míg az előbbi iPhone-on nem igazán kényelmes, addig ezt bátran tudjuk ajánlani azoknak, akik az almás telefonjukon is szeretnének stylus-t használni.

Nem gondoltam volna, hogy ennyire rá fogok kattanni. Az iPad minit már egyszerűen nem használom stylus nélkül. Annyira megkönnyíti vele a rajzolást és a különféle dokumentumok szerkesztését, hogy nem is tudom: miként tudtam eddig nélküle dolgozni? Az iSTYLE kínálatában egyébként nagyon sok változat van, lehet válogatni. Az ára 5900 és 29900 forint között mozog.

A ceruza a múlté, most a stylus a menő
A ceruza a múlté, most a stylus a menő
Összesen
4.5

Dizájn

Minőség

Kezelhetőség

Szavatosság

Ár/Érték arány

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

4 hozzászólás

 1. Blabla - 2013.02.23. 11:40

  Szivessen kiprobálnám , az ISTYLE nál esetleg ki is lehet probálni ezeket ?

  • Kálmán Lajos - 2013.09.08. 21:33

   Szeretnék én is egy olyan programot,ami a kézzel írott betűket nyomtatott betűkké alakítja !
   Láttam ilyet egy francia munkatárs gépén,de nem tudom a program nevét.
   Aki tudja kérem írjon !
   Köszi !

 2. Molnár Péter - 2013.09.22. 23:04

  Memo nevezetű program elég jól működik, sőt, a magyar ékezetes betűket is felismeri, és néha meglepően jól találja ki a dolgokat.

  • Kosztya Zsolt - 2013.10.26. 16:29

   Kedves Péter,

   Én nem találtam a “store”-ban a Memo-t.
   esetleg bővebben írnál róla,alternatívák stb…..

   Köszi,

Szólj hozzá Te is!