Papíron gyorsabb, ám több energiát fogyaszt az Intel Alder Lake chipje, mint az M1 Max

HusztiD 2021.11.08. 09:55 Apple, Kiemelt hírek, Mac 1 db 232

Az Intel nem olyan rég mutatta be legújabb processzorait, az Alder Lake kódnéven futó chipjeit, melyek közül a legerősebb, a Core i9-12900K igazán ígéretesre sikerült a 16 magjával, amelyből 6 teljesítmény, további 6 pedig energiatakarékos egység.

Teltek a napok, közben felbukkantak az első Geekbench tesztek is, amelyek alapján megtudhattuk, hogy többmagos teljesítményben 18 ezres átlagpontszámot produkál az új chip. Ha ezt az M1 Pro és M1 Maxhoz hasonlítjuk, akkor azon processzorok 12,5 ezres pontszámon állnak.

Ezen adatok alapján elmondható, hogy papíron erősebb az Intel új csúcsprocesszora, mint amit az Apple bemutatott, azonban érdemes megjegyezni, hogy a 12900K alapesetben 125W-ot fogyaszt, míg a Turbo Boost technológiával 241W-ot, miközben az M1-es chipek csak ezek töredékeit.

Az Intel CEO-ja pár hete egy interjúban elmondta, hogy erősebb chipeket képesek csinálni, mint az Apple, illetve meglátása szerint hamarosan visszatér az Intel chipekre az Apple. Egyelőre úgy tűnik, hogy sikerült papíron erősebb processzort készíteniük, azonban a közeljövőben biztosan nem fognak visszatérni a korábbi partnerükhöz.

Érdemes lesz egyébként az első valós életbeli teszteket megnézni, hogy miképp muzsikál a két gyártó chipje, hiszen papíron lehet erősebb az Intel chipje, de az Apple teljesen a saját processzora köré építi az ökoszisztémáját, így ezen a téren biztosan verhetetlen lesz.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. öreg - 2021.11.09. 07:02

    A silicon (M1,M2,…) nálam csak akkor jöhet szóba, ha intel is van a gépben, és a programok, és/vagy a felhasználók eldönthetik, hogy melyiket használják.

Szólj hozzá Te is!