Unleashed – az Apple bemutatta az új M1 Pro és M1 Max chipes MacBook Prót, az AirPods 3-at és új HomePod Minit

HusztiD 2021.10.19. 08:55 AirPods, Apple, Kiemelt hírek, Mac 1 db 541

A tegnap esti eseményt szokás szerint egy hangulatos felvezetővel kezdték meg, majd maga Tim Cook nyitotta meg az event-et, aki gyorsan újra üdvözölt minket, s ennél gyorsabban ejtett szót elsőnek pár érdekességről, majd következtek a termékbemutatók.

AirPods 3 és HomePod Mini

Ahogyan a pletykák alapján várható volt, végre bemutatkozott a harmadik generációs AirPods, amely küllemre hasonlít a Pro verzióra. Az új dizájnnak köszönhetően nem csak ergonomikusabb lett az új füles, azonban sokkal jobb hangzást ígér az Apple, mint a korábbi modellnél. Emellett pedig IPX4 minősítést kapott, így ellenáll a kisebb víznek és izzadtságnak egyaránt.

A jó hír, hogy növekedett az üzemidő, így mostantól a füleseket 6 órán át nyúzhatjuk egyetlen feltöltéssel, míg a tokkal együtt 30 óra üzemidő rejlik bennük. Akárcsak a Pro modellnél, itt is elérhető az úgynevezett Adaptive EQ és a Dolby Atmos. Tölteni ezentúl a MagSafe csatlakozóval lehet, akárcsak az Apple Watch-csot.

Az eseményen szó esett az új HomePod Miniről egyaránt. Lényegében ugyanarról az okoshangszóróról beszélhetünk, mint eddig, azonban mostantól öt színben érhető el. Sajnos nálunk továbbra sem lehet hivatalosan megvásárolni.

M1 Pro és M1 Max

Mielőtt az Apple bemutatta volna új Mac-jeit, szó esett az M1 chip továbbfejlesztett változatairól. Korábbi pletykák szerint csak egy chipet, az M1X-et várta a tech társadalom, azonban az Apple bemutatta az M1 Pro és M1 Max párosát.

Az M1 Pro processzor 70 százalékkal gyorsabb, mint a tavaly bemutatott M1. Egy 10 magos CPU dizájnt alkalmaztak az almások, melyben 8 magas és 2 energiatakarékos magot rejtettek el. Ha a GPU-t nézzük, akkor egy 16 magos chipet találhatunk benne, így papíron kétszer gyorsabb jobb, gyorsabb teljesítményre képes, mint az M1. Az M1 Maxnál ugyanazt a 10 magos CPU-t találhatjuk meg, azonban a GPU-nál már egy 32 magos kialakítást teszi a dolgát, így négyszer gyorsabb grafikai teljesítményre képes, mint az M1.

Az M1 Pro processzor összesen 32GB RAM-ig támogatja a memóriát, ami korábban az M1-es modelleknél csak 16GB olt, viszont az M1 Max 64GB-ot képes kezelni. Az M1 Pro két külső kijelző egyidejű kezelésére képes 6K felbontás és 60Hz mellett, míg az M1 Max három külső monitort képes kezelni ugyanúgy 6K felbontással, úgy, hogy mellette még egy 4K-s kijelzőt is elbír 60Hz-el.

MacBook Pro

Az első M1 Pro és M1 Max-szal szerelt gépek az új MacBook Pro modellek lesznek. Ezúttal is két modell közül választhatunk: egy 14,2 és egy 16,2 colos modell között. Nem sokkal lettek nagyobbak az új gépek, hiszen az Apple a kijelzőt körülvevő káva méretén csökkentettek kicsit.

Az új laptopok egy újabb, frissebb dizájnt kaptak, valamint a korábbi szóbeszédeknek megfelelően bemutatkozott a Face ID-szerű kialakítás Mac-nél, azonban ez csak sima kameraként funkcionál. Emiatt az Apple frissítette az előlapi kameraszenzort, így a korábbi 720p felbontás helyett 1080p-t kezel immáron.

Szerencsére hallgattak a felhasználói visszajelzésekre, így a 3 Thunderbolt 4 port mellett egy HDMI, SD kártya és MagSafe portot találhatunk meg. Igen, az Apple visszahozta a közkedvelt MagSafe töltőportot, azonban ahogyan elmondták, továbbra is tölthetjük a gépeket a Thunderbolt 4 által. Apropó, elérhető a gyorstöltés, így fél óra alatt 50%-os töltöttséget érhetünk el.

Mindkét modell mini-LED kijelzőt kapott, így mostantól ezer nits megvilágítást érhetünk el általa, míg magasabb fényviszonyoknál ez akár 1 600-ra is felkúszik. Természetesen a ProMotion technológia itt is megjelent, így kezelik a gépek a 120Hz-es képfrissítést. A 16 colos MacBook Pro 7,7 millió, míg a 14-es  testvére 5,9 millió pixelt jelenít meg.

Mit gondoltok a tegnap esti eventről, hogy tetszenek számotokra az új termékek, melyeket az Apple bemutatott?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Cs. Viktor - 2021.10.19. 19:21

    Én aludtam el az eventet? Nem emlékszem, hogy Face ID került volna bele… szerintem az csak egy sima 1080 P kamera nagyobb kameraszigettel a kijelző tetején.

Szólj hozzá Te is!