Mégsem annyira hatásos a Night Shift, mint ahogyan azt állítják?

HusztiD 2021.05.10. 09:55 iPhone, Kiemelt hírek 0 db 150

Az Apple évekkel ezelőtt mutatta be az úgynevezett Night Shift funkciót az iOS készülékeinél, amelyben lényegében az alvást segítik elő. A kiegészítés által, esti használatkor a telefonunk kijelzője sárgás színvilágra vált a kék helyett, hiszen a kutatások alapján ez sokkal megnyugtatóbb az emberi szem részére és ezzel csökkenthetőek az alvászavarok, amit pont a kék fény okozhat.

2019-ben a Manchasteri Egyetem egy olyan felméréssel állt elő, melyből azt tudhattuk meg, hogy a Night Shift egyáltalán nem segíti elő az egészségesebb alvást. Vitatott volt a felmérés, azonban most a Brigham Young Egyetem is hasonló eredményeket közölt le.

Hogy a kutatás mennyire releváns, azzal vitatkozni lehet, hiszen csak 167 darab 18 és 24 év közötti fiatal vett benne részt. A felmérés alapján három módot néztek: azokat, akik Night Shift-tel használják lefekvés előtt a telefonjukat; azokat akik ugyanúgy használják este, de eme funkció nélkül és végül azokat, akik egyáltalán nem nyomkodják lefekvés előtt a készüléket.

Eredményként érdekes dolog jött ki, hiszen az említett három mód közül átlagban ugyanazon eredmények születtek. Ergo nem aludt jobban és hamarabb sem el az, aki a Night Shift-et használta. A résztvevők átlagban ugyanannyit aludtak, ugyanolyan volt az alvás-minőségük és nagyjából hasonló idő alatt szenderültek álomba.

Érdekes a felmérés végkimenetele, de talán érdemes megjegyezni azt is, hogy 167 emberből nem lehet releváns és részletes felmérést készíteni. Nem az Apple találta ki azt az eljárást, amit a Night Shift-tel bemutattak, viszont korábban több kutatás is alátámasztotta, hogy bizony a sárga fények sokkal jobban kímélik lefekvés előtt az embert, mint a kék fények.

Figyelem! Tavaszi kijelző és akkumulátor cserével vár az iDoki, ne maradj le róla!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!