Miért váltott az Intel chipjeiről az Apple? Már a Skylake család kicsapta a biztosítékot

HusztiD 2020.06.30. 09:55 Apple, Kiemelt hírek, Mac 0 db 430

wwdc-2020-14.26.32-PM

Aki folyamatosan nyomon követi az Apple-körüli híreket, az jó pár éve pletyka szinten olvashatott arról, hogy az almások egyszer átállnak majd az Intel processzorairól a saját ARM alapú chipjeikre. Nos, az előző héten megrendezett WWDC ’20 konferencián ez hivatalosan is megerősítésre került, s két éven belül minden Mac-et egy ARM szívet kap.

Az Intel egyik korábbi mérnöke, François Piednoël árulta el a PCGamer számára, hogy mi volt a baj. Vagyis pontosabban azt, hogy mi csaphatta ki az Apple-nél a biztosítékot, ami után elkezdtek azon agyalni, hogy saját chipjeikre váltsanak. A processzorgyártó 2015-ben mutatta be a Skylake architektúrát, melyet természetesen az Apple gépei is megkaptak, azonban egyáltalán nem nyerte el a tetszésüket.

François szerint a Skylake volt az a család, amely a legtöbb problémával küzdött. Nem csak apróbb hibákról beszélhetünk, hanem nagyobbakról, ami az Apple szerint az eddigi legrosszabb volt addig a pontig. A két vállalat ugyan megpróbált szorosan együttműködni, azonban a kaliforniaiak továbbra sem voltak elégedettek, hiszen számos problémát tartalmaztak. Az Apple elsőnek egyébként a 2015-ös iMac szériában, majd a 2016-os MacBook és MacBook Pro modelleknél alkalmazta a chipet.

Nyilván kérdéses, hogy milyen lesz az átállás, de mi azt mondanánk, hogy így jár jobban az Apple. Egy az, hogy házon belül fejlesztik majd a chipeket, így ha bármilyen hiba is adódna, azt könnyebben orvosolnák. A másik pedig, hogy az ARM processzorok az utóbbi években egyre látványosabb teljesítménynövekedést hoztak, így simán elképzelhető, hogy sokkal nagyobb teljesítményt sajtolhatunk majd ki gépeinkből, s közben kevesebb lesz az energiaigénye is az adott masinának.

Ti mit vártok leginkább az átállástól?

Információ! Új szerviz technikus kollégát keres az iDoki. Ne maradj le róla!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!