WWDC ’20: bemutatkozott az iOS 14, iPadOS 14, macOS 11 Big Sur, watchOS 7 és a tvOS 14

HusztiD 2020.06.22. 20:48 Apple, iOS, iPad OS, Kiemelt hírek, macOS, tvOS, watchOS 1 db 1 548

apple_wwdc-announcement_ready-set-code_05052020

A várakozásnak megfelelően, magyar idő szerint este 7 órakor vette kezdetét az Apple 2020-as fejlesztői konferenciája, ahol bemutatkoztak a régóta várt új rendszerek, mint az iOS 14, iPadOS 14, macOS 10.16 Big Sur, watchOS 7 és a tvOS 14. Természetesen az eseményt a vállalat CEO-ja, Tim Cook nyitotta meg, ki apróbb érdekességeket osztott meg az újonnan érkező szolgáltatásaikról, s érdemes megjegyezni, hogy a koronavírus járványnak köszönhetően volt az első olyan WWDC konferencia, melyet online rendezett meg az Apple.

iOS 14

Az első jelentősebb változás, hogy az Apple kissé újragondolta a kezdőképernyőt, így mostantól nem csak ikonok köszönnek számunkra vissza, hanem az alkalmazások widget-ei. Lényegében egy olyan funkciót mutatott be most a kaliforniai vállalat, melyről már számos koncepciót láthattunk az elmúlt egy-két év folyamán. Bemutatkozott az App Library, ami lényegében egy kalap alá szedi az azonos alkalmazásainkat, hogy könnyebben megtalálhassuk az appjainkat.

wwdc-2020-13.07.08-PM

Mostantól a Widget-einket is kihúzhatjuk a fő képernyőre, így sokkal inkább testre szabhatjuk, hogy milyen információk fogadnak minket a telefon feloldását követően. Mi több, a különböző napszakokban akár különböző alkalmazások widgetjei is megjelenhetnek számunkra, hogy minél hasznosabb információkat kapjunk. Például reggel az időjárás és naptár tárul elénk, még este az aktivitás.

Végre megjelent a Picture in Picture videó mód. Lényegében ha videót játszunk le, akkor azt egy mozdulattal kirakhatjuk akár a fő képernyőre és közben más alkalmazásokat is elindíthatunk, miközben a videót is látjuk. Közben Siri is okosabb lett, így az ígéretek alapján sokkal inkább a segítségünkre lesz, mint eddig bármikor. Például lesz Siri-nek beépített, hang alapú fordítója, így ha külföldre utazunk, akkor könnyen boldogulunk majd. Első körben 12 nyelvet támogat majd, mint az angol, német, orosz, spanyol és a többi népszerűbb világnyelv.

wwdc-2020-13.16.02-PM

Természetesen az Üzenetek alkalmazás is frissült, így sokkal átláthatóbb lesz, könnyebben boldogulunk majd. Természetesen a Memoji sem maradhatott ki, hiszen azokat is frissítették az almások. Bejelentették, hogy az Apple Maps-et is frissítették, azonban mi ebből lehet nem sokat tapasztalunk majd, csak azok, kik amerikai nagyvárosokban laknak.

Szó esett a CarKey-ről, melyről korábban már olvashattunk. Lényegében a telefonunkból csinálhatunk slusszkulcsot az NFC chipnek köszönhetően, s az első ilyen autó, mely ezt teljesen támogatja, az a 2021-as ötös szériás BMW. Mostantól nem kell majd kocsikulcsot magunkkal vinni, elég lesz csak a telefonunkat.

Apró újdonság, de a Privacy-t is jobbá tette az Apple. Például az alkalmazásoknál beállíthatjuk, hogy a telefon ne mondja meg a pontos helyünket, csak egy megközelítőlegeset. Ha egy alkalmazás pedig a kamerát, vagy a mikrofont használná, akkor a kamerasziget mellett egy piros pont fogja ezt számunkra jelezni.

iPadOS 14

Természetesen itt is újratervezte az Apple a főképernyőt, azonban itt is találhatunk jelentősebb újításokat. Például a Fotók alkalmazás hasznos újdonságokkal frissült, így könnyebben rendezhetjük majd fotóinkat és videóinkat. Az Apple Music app is frissült, ám itt is csak kisebb új funkciókról beszélhetünk.

Siri itt is okosabb lett, akárcsak az iOS 14 esetében. Bejövő hívásoknál most már nem a teljes képernyőt veszi el a felület, hanem egy kisebb értesítést kapunk róla, így nem szakít meg minket senki sem, mikor épp dolgoznánk. Magán a keresőn is optimalizáltak az almások, így mostantól sokkal egyszerűbben érhetjük el a fájljainkat, alkalmazásainkat és kontaktjainkat.

wwdc-2020-13.36.25-PM

Az Apple Pencil kapcsán is jó hír, hogy apróbb, hasznos újdonságokat eszközöltek a kaliforniaiak is, így sokkal könnyebben boldogulunk majd, mint eddig. Könnyebben szerkeszthetjük a már meglévő dokumentumainkat, illetve lesz automatikus felismerő, amely által könnyebben rajzolhatunk akár formákat is – ez főleg tervezőknek lesz majd hasznára.

Apróbb újdonság, de okosabb lesz az AirPods is. Például ha az iPhone-unkon zenét hallgattunk, majd átváltunk az iPad-re filmet nézni, akkor automatikusan váltani fog a füles is. Ha közben beérkezik egy hívás a telefonra, akkor azt is érzékelni fogja. Nem utolsó sorban pedig jobb térhangzást kapunk az AirPods Próhoz, mint eddig bármikor.

watchOS 7

Eddig is több hasznos appot rejthettünk el az Apple Watch-cson, de most már még többre lesz lehetőségünk, hogy semmilyen hasznos információról ne maradjunk le. Természetesen vannak új számlapok is, ahogyan azt megszokhattuk. Mi több, új számlapokat tölthetünk le gyártóktól, de akár a barátainkkal is megoszthatjuk a saját magunk által személyre szabott számlapot.

 wwdc-2020-13.47.13-PM

Új edzést kapott az óra, a táncot, így mostantól azt is mérhetik majd a táncos felhasználók, hogy mennyi kalóriát égettek el egy-egy hip-hop, latin, vagy kardio tánc által. Az Activity app most már Fitness néven lesz elérhető. A korábbi pletykáknak megfelelően alvás figyelő funkciót kapott az okosóra, így mostantól hasznos információt kapunk az alvási szokásainkról, illetve javíthatjuk azokat. Természetesen az óra figyelni fogja majd a szokásainkat, így mindenkinek személyre szabott lesz az alvásfigyelése.

wwdc-2020-13.49.44-PM

Ha kezet mosunk, akkor az óra érzékelni fogja azt és értesítéseket ad. Például mondani fogja, hogy adjunk még szappant, illetve hány másodpercig mossuk még a kezeinket, hogy tiszták legyenek. Nyilván ezt a funkciót a koronavírus járvány miatt vezették be, hogy még inkább tudatosítsák bennünk a helyes kézmosást.

macOS 11 Big Sur

Kicsit itt újragondolták a felhasználói felületet: sokkal részletesebb, színesebb képi világot kapunk, illetve itt is nagy szerepet játszanak majd a widget-ek. Új kereső, új Menu Bar és Control Centre – valamint számos újdonság, amivel sokkal szebbé, szerethetőbbé teszik a felhasználói felületet.

wwdc-2020-14.11.18-PM

Gyorsabb lett a Safari, s az Apple adatai alapján 50 százalékkal gyorsabb, mint a Google Chrome, és sokkal energiatakarékosabb, mint ahogyan azt eddig megszokhattuk. Akárcsak az iOS 14 és iPadOS 14 párosa esetében itt is újabb funkciókkal bővítették ki az Üzenetek és az Apple Maps alkalmazásokat, de komolyabb fejlesztésekről sajnos nem igazán beszélhetünk a macOS Big Sur esetében.

wwdc-2020-14.16.27-PM

VISZONT… Tim maga jelentette be, hogy a Mac hamarosan átáll az Intel processzorairól a saját, ARM architektúrájukra. Erről konkrétabb információkat nem árultak el, de a pletykáknak megfelelően, majd csak a későbbiek folyamán érkeznek az első olyan Mac-ek, melyek már ezen architektúrára épülnek. Kíváncsian várjuk, hogy mennyivel lesznek képesek bármilyen termékükből nagyobb és energia-hatékonyabb teljesítményt kisajtolni.

A kezdetekhez képest százszorosára nőtt az ARM chipjeik CPU teljesítménye, míg a GPU ezerszeresére az új iPad Pro esetében, így elviekben látványos fejlődésekre számíthatunk majd, ha átállnak. A Craig által futtatott demókban tényleg piszok gyors volt az új iPad Próból ismert A12Z processzor.

Mivel ezentúl majd az iOS készülékek és a Mac-ek is egy processzort használnak, így a Mac-en is futtathatjuk az iPhone-unkon és az iPad-ünkön lévő alkalmazásokat.

Az idei év vége előtt jönnek az első ARM processzorral szerelt Mac-ek, viszont két éven belül állnak át mindenhol a saját processzoraikra – szóval mondhatjuk, hogy kicsit hosszú lesz a folyamat.

tvOS 14

A tvOS 14 az egyetlen olyan kakukktojás, amelyről nem igazán hangzottak el érdekes információk.

Ahogyan lenni szokott, a most bejelentett operációs rendszerek a mai naptól válnak elérhetővé a regisztrált fejlesztők számára, s a végleges verziók megjelenésére ősszel számíthatunk. Ne feledjük, első körben a fejlesztőké a főszerep, így a publikus béta július folyamán érkezik meg számunkra.

Információ! Új szerviz technikus kollégát keres az iDoki. Ne maradj le róla!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. vepeti - 2020.06.22. 22:34

    Nem 10.16 hanem 11!

Szólj hozzá Te is!