Újabb biztonsági résre bukkantak, mely bekapcsolja a Mac-ed kameráját

HusztiD 2019.07.11. 09:55 Kiemelt hírek, Mac, macOS 0 db 288

apple-macbook-pro-13-ret-2015-webcam-1500x1000

A Medium egyik biztonsági szakembere, Jonathan Leitschuh egy újabb sebezhetőséget talált Mac-en, melynek eredményeképp elmondhatjuk, hogy a Mac-ünk kamerája bármikor megfigyelhet. A szakember már korábban figyelmeztetett a biztonsági résre, azonban az alkalmazás fejlesztője eddig szemet hunyt a dolgokra.

Jonathan szerint, amikor feltelepítjük Mac-re a Zoom alkalmazást, akkor azzal együtt egy webszerver is települ, amely lényegében bekapcsolja a kamerát. Voltaképp a Zoom webszervere a háttérben fut, s a felfedezések alapján akkor is tovább él, ha már rég letöröltük az alkalmazást. Ennek köszönhetően ha bármilyen weboldalt megnyitunk, akkor a rendszer azt fogja hinni, hogy Zoom konferenciabeszélgetésen veszünk részt, így ezzel együtt a kamerát is bekapcsolja, s lényegében bárki illetéktelen hozzáférhet a Mac-ünk webkamerájához.

A Zoom egyébként egy ismertebb videókonferenciás alkalmazás, amelyet számos nagyvállalat használ. A szakember eredetileg még március folyamán vette észre a biztonsági rést, amikor is jelzett a fejlesztők számára, kik szemet hunytak a dologra. Most, hogy Jonathan újra felhozta az esetet, többen felfigyeltek rá, s többen negatív visszajelzéssel éltek a Zoom felé, kik ezt követően megígérték, hogy mindent megtesznek a fennálló rés foltozása érdekében.

Időközben egyébként az Apple is elismerte, hogy kiadott egy frissítést csendben, mely orvosolja a problémát. Az almások folyamatosan adnak ki ehhez hasonló frissítéseket, mely képes kiszűrni az aktuális malware programokat.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!