Ennyit fejlődött Siri és a többi virtuális asszisztens az elmúlt év folyamán

HusztiD 2018.07.30. 17:55 Kiemelt hírek, Siri 0 db 709

siri-iphone-x

A Loup Ventures új teszttel állt elő, melyben a piacon lévő legismertebb virtuális asszisztenseket vetették egymáshoz, mint Siri, Cortana, Alexa és a Google Assistant. Mindegyik asszisztens számára 800 egyedi kérdést tettek fel, s ezen belül különböző kategóriákba sorolták azokat, majd megtudhattuk, hogy melyikőjük hogyan viszonyul az adott kérdésekhez, feladatokhoz.

Ha Siriről esik szó, akkor a legújabb tesztben a kérdések 99 százalékát megértette, de közben csak 78,5 százalékára tudott megfelelően válaszolni. Ez egyébként némi előrelépés a tavaly áprilisi adatokhoz képest, ugyanis a Loup Ventures akkor végzett utoljára ehhez kapcsolódóan egy tesztet, s akkor csak a feltett kérdések 66,1 százalékára válaszolt kedvenc asszisztensünk.

Összesen öt kategóriában mérették meg a résztvevőket. Az első a lokális kategória, ahol olyan kérdésekre kellett az asszisztenseknek válaszolni, hogy például merre van a legközelebbi kávézó. Második volt a kereskedelem, ahol több feladatra kérték meg a mesterséges intelligenciát, mint például az online vásárlásra. A harmadik kategória, a navigáció magától értetődő, akárcsak az információ és a parancs egyaránt.

loup-ventures-july-test

Ha az alábbi diagramból indulunk ki, akkor eléggé vegyes eredmények születtek. A lokális szekciót a Google Assistant nyerte meg 88 százalékkal, melyet Siri követ 87-tel, míg Cortana és Alexa csak 63 százalékra volt képes. A kereskedelmi szekcióban egyértelmű a Google fölénye, hiszen ott 77 százalékban tudott segíteni, míg a Siri csak 60-ban. A navigációnál szintén ez a helyzet, azonban itt 91 és 83 százalékon teljesített a Google és az Apple rendszere. Ha az információkról beszélünk, akkor ott sajnos még az Alexa is megelőzte Sirit, azonban ha parancsokat kell kiadni, akkor bizony az almások asszisztense ékeskedett a legjobban a maga 90 százalékával, melyet a Google Assistant követ 76-tal.

Végezetül az utolsó táblázatra szintén érdemes vetni egy pillantást, hiszen azon láthatjuk, hogy melyik asszisztens mennyit fejlődött az előző év áprilisi időszakhoz képest. A Google Assistant tavaly még csak 75 százalékos volt, míg idén már 86-ra tornászta fel magát. Siri is jelentős mértékben javult, ugyanis bő egy évvel ezelőtt a kérdések és kérések kétharmadát tudta elvégezni, míg most közel a négyötödét. A Microsoft Cortanája stagnál, de két százalékos javulásra az is képes volt, míg az Amazon Alexája 61 százalékon nyitott.

loup-ventures-july-test-2

Ha a hétköznapi használat mellett annyira nem is észrevehetőek a fejlődések, azért elmondhatjuk, hogy Siri az utóbbi egy évben csendben felszívta magát. Reméljük, hogy tartja ehhez a tendenciához az Apple, s azt szintén, hogy hamarosan bemutatkozik magyar nyelven is kedvenc asszisztensünk.

Figyelem! Hasznos iPhone és Mac kiegészítőt keresel? Segítünk! Véletlenül betört a kijelződ? Ne csüggedj, ugyanis kihagyhatatlan kijelzőcsere akcióval vár az iDoki!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!