Nosztalgia: ennyit változtak az App Store ismertebb alkalmazásai az elmúlt 10 évben

HusztiD 2018.07.17. 09:55 App Store, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 349

10-years

Az elmúlt napok folyamán számoltunk be, hogy új mérföldkőhöz érkezett az App Store, hiszen kerek 10 éve, hogy Steve és csapata útjára indította. Ekkor megosztottunk pár érdekes információt az Apple digitális áruházával kapcsolatosan, azonban a 9to5Mac csapata remek összefoglalót készített arról, hogy milyenek voltak az ismertebb alkalmazások az elmúlt évek folyamán.

Kezdjük rögtön a legelején. Mikor megjelent a legelső iPhone, amit csak simán 2G-nek hívtunk, akkor még nem beszélhettünk semmilyen App Store-ról. Steve Jobs, az Apple korábbi vezérigazgatója 2007 őszén egy posztban írt arról, hogy hamarosan egy új szolgáltatást indítanak, melynek keretein belül szeretnék, ha third-party alkalmazások is elérhetőek lennének iPhone-ra. Ennek berkein belül a fejlesztők számára 2008. februárjában elérhetővé tették az első SDK-t, amivel lényegében útjára indították az App Store-t.

A bejelentést követően nem telt el egy év, hiszen 2008. július 10-én az Apple csendben útjára indított az App Store-t, melyben kezdetben még csak 500 alkalmazás volt megtalálható. Természetesen számos olyan fejlesztő van a régi időkből, kik a mai napig fejlesztenek, illetve akad egy-két olyan alkalmazás egyaránt, melyek jóformán a kezdetektől fogva elérhetőek az App Store-ban.

remote-apps-9to5mac

Első körben érdemes az Apple saját Music alkalmazásán nosztalgiázni. Az app a kezdetektől jelen volt iOS-en, s az alábbi képen látható, hogy mennyit változott az elmúlt évek folyamán. Anno a korábbi iPhone-ok esetében még sokkal kisebb volt az egész felület, lévén, hogy 3,5 colos kijelzővel voltak szerelve. Ezt követően jöttek a 4 colos telefonok az iPhone 5 modelljeivel, ahol már kicsivel másabb felületet kapott a zenelejátszó. 2013-ban érkezett meg az iOS 7, melynél az Apple jelentős felhasználói felület változással jelentkezett, hiszen megjelent az úgynevezett flat dizájn. Jelenleg pedig egy sokkal letisztultabb és nagyobb felületet kapott az alkalmazás, ahogyan az alábbi kép is ábrázolja.

facebook-apps-9to5mac

A Facebook az egyik olyan alkalmazás, mely kezdetek óta jelen van az App Store-ban. Igazából itt is az mondható el, mint a Music app esetében: a kisebb kijelzőknek köszönhetően eleinte sokkal kisebb volt a felület, így kevesebb tartalmat láthattunk mi felhasználók. Alább pedig jól látható a közösségi háló dizájnbéli változása az elmúlt évek folyamán, s hogy 2013-tól immáron ők is egy sokkal letisztultabb felhasználói felületet vezettek be.

omnifocus-apps-9to5mac

A következő képen a Things app látható, mely szintén egy évtizede található meg az App Store-ban. Nem mondhatjuk, hogy csökkent a felhasználók érdeklődése az alkalmazás iránt, hiszen még a mai napig sokan használják. Érdemes viszont az alábbi képet alaposan megnézni, hiszen ahogyan láthatjuk, 2013 előtt sokkal másabb volt az alkalmazás felhasználói felülete, mint amelyet ma megszokhattak a felhasználók.

evernote-apps-9to5mac

Az Evernote szintén remek példát mutat, hogy miként változott az iOS-sel együtt az alkalmazás. Eleinte a fekete alsó menüpontok voltak megtalálhatóak, melyekhez csatlakozott az akkoriban jól megszokott szürke menüsáv. Ahogy fejlődött az Apple rendszere, úgy alakult hozzá az Evernote egyaránt, s mára egy egészen letisztult felületet kaptunk.

ebay-apps-9to5mac

A következő szereplő a listán az eBay, mely szintén a kezdetektől fogva elérhető az App Store-ban. Igazából itt is ugyanaz mondható el, mint a többi alkalmazásnál, hogy látszik mennyire másabb volt az alkalmazás felhasználói felülete 10 évvel ezelőtt, mint amit most megszokhattunk.

twitterific-apps-9to5mac

Korai iOS felhasználók jól ismerhetik az egyik legnépszerűbb Twitter klienst, a Twitterific-et, hiszen míg nem volt elérhető a közösségi oldal hivatalos alkalmazása, addig sokan ezt használták. Mi több, még a mai napon is nagy népszerűségnek örvend az alkalmazás, ezért még most is megtalálható az App Store-ban. Itt is hatalmas változások voltak az elmúlt évek folyamán.

all-icons-9to5mac

Végül az utolsó képen az ismertebb alkalmazások ikonjai láthatóak, hogy hogyan alakult azok az App Store-ban, az elmúlt 10 év folyamán.

Ti mikor csatlakoztatok be az iPhone világába, illetve mi volt számotokra a legtöbbet használt, vagy leginkább preferált alkalmazás? Tíz év nem kevés idő, azonban akik korábban is jelen voltak az Apple világában, azok számára remek nosztalgiázást nyújt a 9to5Mac összefoglalója, hogy miként alakultak az alkalmazások az elmúlt évek folyamán.

Figyelem! Hasznos iPhone és Mac kiegészítőt keresel? Segítünk! Véletlenül betört a kijelződ? Ne csüggedj, ugyanis kihagyhatatlan kijelzőcsere akcióval vár az iDoki!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!