Tíz év börtönt kapott az Apple alkalmazottja, ki információkat szivárogtatott ki a Project Titan-ról

HusztiD 2018.07.11. 17:55 Apple, Apple Car, Kiemelt hírek 0 db 412

700-hq

Pletykaszinten évek óta olvashatunk különféle híreket az Apple önvezetésre képes autós projektjéről. Konkrét információk eddig nem igazán szivárogtak ki, azonban nem olyan rég egy érdekes eset történt a kaliforniai vállalatnál, amiért egy korábbi alkalmazottuk tíz évnyi letöltendő börtönbüntetést kapott.

A Bloomberg beszámolója szerint Xiaolang Zhang anno 2015. decemberében került az Apple-höz, ahol a Project Titan csapatában kapott helyet. Leginkább szoftveres és hardveres dolgokra fókuszált az autonóm vezető rendszert illetően, hiszen fő feladata az volt, hogy tesztelje a rendszer miképp elemzi a szenzor által érzékelt adatokat.

Idén áprilisban megszületett Zhang gyermeke, így a család úgy döntött, hogy visszaköltözik Kínába. Miután főhősünk közölte felettesével a híreket, kiderült, hogy már van is egy új munkahelye, az Xmotors, amely egy újonnan megalapított startup, s itt is pont az autonóm vezető rendszereken dolgoznak. Beszélgetést követően a vezető figyelmes lett, hogy Zhang fura és sokszor kitérő választ adott kérdéseire, így gyanúsnak találta, s egyből jelentette az incidenst.

self-driving-car

Az Apple jó ideje rendelkezik egy belső biztonsági szakértőkből álló csoporttal, akik a hasonló incidenseket vizsgálják ki. Mint ilyenkor szokás, a szakértők megvizsgálták az alkalmazott hálózati aktivitását, illetve Apple eszközeit, s kiderült, Zhang adatokat lopott. A biztonsági felvételek még arra is rámutattak, hogy főhősünk április 28-án, egy szombati napi látogatása alkalmával a Project Titan adatbázisának 60 százalékát töltötte le felesége számítógépére, melyeken belül számos prototípushoz volt hozzáférése.

Azonnal intézkedett az Apple, így az FBI folytatta a további kivizsgálást. Zhang nem ellenkezett, elismerte bűneit a szövetségiek számára, így a napokban, július 7-én 10 év letöltendő börtönbüntetést kapott, ami mellett 250 ezer dollár kártérítést is meg kell fizetnie.

A Bloomberg megkeresésére nyilatkozott az almások egyik szóvivője, aki röviden elmondta, hogy az Apple nagyon szigorúan veszi a titkosított szellemi tulajdonok védelmét, így ilyen esetekben minden lépést megtesznek annak érdekében, hogy kivizsgálják az ügyet és felelősségre vonjanak.

Figyelem! Hasznos iPhone és Mac kiegészítőt keresel? Segítünk! Véletlenül betört a kijelződ? Ne csüggedj, ugyanis kihagyhatatlan kijelzőcsere akcióval vár az iDoki!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!