A nagy WWDC ’18 kibeszélő: hahó, hova tűntek az átütő erejű újdonságok?

HusztiD 2018.06.05. 09:55 Apple, iOS, Kiemelt hírek, macOS, tvOS, watchOS 0 db 345

wwdc18-421

Mondanunk sem kell senkinek, hogy az Apple tegnap este folyamán mutatta be legújabb operációs rendszereit, melyek első bétáit a fejlesztők immáron nyüstölhetik, míg a végfelhasználói változatokra őszig kell várnunk. Bemutattuk, hogy milyen újdonságokat kap az iOS 12, a macOS 10.14 Mojave, a watchOS 5 és végül a tvOS 12, most viszont itt az ideje, hogy jól kibeszéljük magunkat.

Mindenek előtt utazzunk vissza egy kicsit az időben, mondjuk tavaly szeptemberig, mikor az Apple kiadta az iOS 11-et és testvéreit. Mint tudjuk, egyáltalán nem volt felhőtlen a tizenegyedik rendszer fogadtatása, hiszen annak valamilyen rejtélyes módon sorra jöttek ki a hibái. Ezek a bugok pedig csak fokozódtak az első hetek folyamán, s az almásoknak több hónapjukba telt, mire javították ezeket. Nagyjából idén január környékén merült fel a pletyka, mely szerint az idén esedékes rendszereknél sokkal inkább a stabilitásra mennek rá, mintsem az újdonságokra.

Most, hogy túl vagyunk a WWDC’ 18 keynote-on, elmondhatjuk, hogy valóban igazak voltak az ekkori pletykák. Gondolkodjunk egy kicsit. A tegnap este folyamán mi volt a legnagyobb bejelentés? Természetesen voltak nagyon hasznos újdonságok, melyekről említést tett Craig Federigihi és barátai, de ha egy dolgot kellene kiemelnünk, ami igazán emlékezetes maradt számunkra, akkor sokáig kellene gondolkodnunk, mivel kevés átütő erejű újdonságot villantottak a kaliforniaiak. Ennek ellenére a remények szerint mégis egy fantasztikus rendszer lehet az iOS 12. Legalábbis eddig minden esélye megvan rá.

wwdc18-429

Miért? Kezdjük rögtön a leglényegesebbekkel: az iOS 12 ugyanazokra a készülékekre lesz elérhető, melyekre az iOS 11. Ez azt jelenti, hogy az Apple legalább 2019-ig támogatja a 2013-ban kiadott készülékeket, mint például az iPhone 5s-t. Természetesen ez még mind semmi, ugyanis Federighi elmondta, hogy jelentős teljesítménynövekedésre várhatunk. A 2014. folyamán megjelent iPhone 6 Plus például 40 százalékkal gyorsabban nyitja meg az alkalmazásokat, míg a fényképezőjénél 70 százalékot javul a képkészítés gyorsasága. Korábban mi volt nagy általánosságban elmondható? Az, hogy a legújabb rendszer iszonyatosan lassú a korábbi készülékeken. Ez, hogy az Apple megteszi eme lépést, ez elsőre talán nem hangzik annyira kecsegtetőnek, azonban a korábbi iOS tulajok nagyon fognak neki örülni.

A kiterjesztett valóság még ugyan most van kibontakozófélben, de az almások egy nagyon érdekes koncepciót vázoltak fel, hiszen barátaink között megoszthatjuk a saját virtuális valóságainkat. Mi több, együtt, vagy akár egymás ellen játszhatunk, amivel újabb szintre emelik a játékélményt. Ez is nagyon jól hangzik előre, de vélhetően ott fog megbukni a koncepció, hogy kevés olyan ember lesz, aki hosszabb távon is rá tudja venni ismerősét, hogy játsszanak egy jót.

Siri? Milyen Siri? A virtuális asszisztens kapcsán mondhatjuk, hogy az egyik szemünk sír, a másik pedig üveg. Az Apple lassan egy évtizede, hogy bemutatta Siri legelső verzióját, de ahhoz képest nem sokat fejlődött. Hiába az egyik legtöbbet használt virtuális partner, ha a fele kérdéseinket nem érti meg, a komplexebbeknél pedig egyenesen elvérzik. Igazából tök jó, hogy bevezették a rövidítéseket (Shortcuts), hiszen ez is egy igazán jó koncepciónak tűnik, de hogy a való életben mennyire lesz szalonképes, az erősen kérdéses. Személy szerint én jobban örültem volna, ha nem új funkcióval fejlődik Siri, hanem magán a rendszeren csiszolnak, hogy több feladat elvégzésére és megválaszolására legyen képes.

wwdc18-460

Ami a teljesítménynövekedésen kívül az egyik leghasznosabb újdonság szerintem az nem más, mint az új ne zavarjanak funkciók. Tök jó lesz ezentúl, ha az éjszaka közepén nem villan fel teljes fényerővel a telefonunk, hogy értesítést kaptunk, hanem egy fekete háttéren történik meg mindez, ami által kevésbé lesz figyelemfelkeltő (lényegében olyan lesz ez, mint a sötét mód). Ezzel pedig azt érik el, hogy valóban ne keljünk fel az éjszaka közepén lecsekkolni azt a bizonyos értesítést.

Az aktivitás is egy nagyon jó funkciónak tűnik a Memojival karöltve, de itt inkább érződik az, hogy az Android P-ből és a Samsungtól vett ihletet az Apple. Mindenesetre illik megjegyezni, hogy nagyon hasznosnak tűnik az app limitáció, illetve az, hogy részletes kimutatást kapunk a használatról. A videók alapján a Memoji szintén jó lesz, hiszen sokkal élethűbbek lesznek a virtuális énjeink, mintha egy állatot testesítenénk meg, de igazából ez egy teljesen fölösleges funkció, amiről ráadásul a Samsung féle AR Emoji jut az ember eszébe.

Sötét mód, éljen! Vagy mégsem? Az egyik legnagyobb ‘WTF?’ dilemma a sötét módot veszi körül. Az Apple szépen bemutatta a főrendszereit, kezdve az iOS 12-től, de említést nem tett róla, csak az előadás utolsó fázisában, a macOS Mojave-nél. És miért? Miért pont a macOS-nél mutatták be, s miért nem fért bele az iOS 12-be? El kell ismerni, nagyon vagányul néz ki macOS 10.14 alatt a funkció a változó háttérrel karöltve (aminek igazából semmi értelme), de miért hagyták ki az iOS 12-ből? Az Apple felhasználói évek óta remélik, hogy bemutatkozik egy igazi dark mode, de erre a mai napig nem került sor, de hogy miért, azt senki sem tudja.

wwdc18-626

iPhone X tulajok esetében iszonyatosan ütős lenne egy sötét mód. Főleg akkor, mikor ősszel megérkeznek az újabb OLED-es modellek. Mi több, még az LCD kijelzővel szerelt készülékeknél is hatalmasat ütne a funkció. Szerintem oka van annak, hogy Craig és csapata nem mutatta be a sötét módot. Emlékeztek, hogy tavaly ilyenkor még azt sem tudtuk, hogy mi az az Animoji? Az iPhone X megjelenését követően az iOS 11 GM változatából derült ki csak. Szerintem most is ugyanezt játszhatja el az Apple: bemutatják az új OLED modelleket, majd mint derült égből a villámcsapás, úgy jelenthetik be, hogy ‘apropó, itt a sötét mód, melyre hosszú évek óta vártok’. Na ezzel ütnének nagyot, de erre kicsi az esély. Esetleg még az sem lehet kizárt, hogy majd csak az iOS 12.1-ben kapjuk meg a funkciót.

A többi rendszernél pedig mondhatjuk, hogy az Apple hozta a kötelezőt. Számos újdonságot kaptak a rendszerek, de igazából egyikre sem mondhatjuk azt, hogy igazán kiemelkedő lenne. Természetesen ez érthető, mivel nem lehet évente innoválni, hiszen akkor elég hamar kifogynánk az ötletekből. Jelenleg úgy tűnik, hogy az Apple ugyanazt csinálja, mint a telefonjaiknál: egyik évben jön az új készülék, míg másodikban az ‘s’ modell, amit továbbcsiszoltak. Idén nem kaptunk átütő erejű szoftvereket, viszont ha összeadjuk a sok kis apró dolgot, a teljesítménynövekedést és (remélhetően) a stabilitást, akkor könnyen megeshet, hogy egyáltalán nem lesz okunk a panaszra.

wwdc18-513

Mivel nem lehet évente innoválni, így lehet az lenne a legjobb stratégia, ha kétévente villantanának valami újdonságot. Tegyük fel, a páratlan években átütő újdonságot kapna az iOS és a tvOS párosa, míg az azt követőben a macOS és a watchOS. Akkor talán elmondható lenne minden évben, hogy mindig van valamilyen aktuális újdonság, melyről még hónapokig csámcsoghatunk.

Ti mit gondoltok a tegnap esti keynote után? Egyetértetek, vagy pont az ellenkezőjét gondoljátok? Számotokra tetszettek az újdonságok? Mi volt, ami leginkább megfogott, vagy mi volt, amikor a fejetek fogtátok?

Figyelem! Betört a kijelződ? Ne feledd, kihagyhatatlan kijelzőcsere akcióval vár az iDoki!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!