Az Apple bemutatta a macOS 10.14 Mojave-et

HusztiD 2018.06.04. 21:09 Apple, Kiemelt hírek, macOS 0 db 376

wwdc18-623

Craig Federighi elmondta, hogy ezelőtt 5 évvel kezdték el valamilyen tájhoz főzni a rendszereiket. A legújabbat ezúttal Mojave-nek nevezték el. A vezető elmondta, hogy mennyire szép a Mojave sivatag este, s ezzel rá is mutatott az egyik legújabb funkcióra, a sötét módra, amely sajnálatos módon kimaradt az iOS 12-ből. Másik újdonság, hogy akár a sivatag nappal, úgy változik nappal és éjjel a hátterünk Mojave-ről. Igazából ezt dinamikus háttérnek hívja az Apple. Nagyon jól néz ki, de fektethették volna nagyobb újdonságokra is a hangsúlyt.

wwdc18-626

Craig bemutatta a Desktop Stacks-et, ami lényegébe összesíti a bizonyos alkalmazásokat típus, vagy dátum szerint. Mondhatjuk, hogy úgy néz ki ez az újdonság, mint az iOS 12 esetében az új értesítések funkció – könnyebben boldogulhatunk az alkalmazásaink között. Az új betekintési funkciók pedig kibővítik az alkalmazások lehetőségeit. Például ha képeket nézegetünk, akkor gyorsan megszerkeszthetjük, de ugyanezzel a lendülettel megtudhatjuk a kép úgynevezett metaadatait.

Az új képernyőfotózási lehetőségek is kibővítik a rendszert. Ha csinálunk egy képet, akkor az jobb oldalt alul felbukkan, akárcsak az iOS 11 esetében, s ha rákattintunk, akkor felhozza a szerkesztési lehetőségeket. Lényegében itt is a felhasználók életét könnyítik meg, hiszen nem kell utólagosan szerkeszteni a képeinket. Ezen felül videókat is felvehetünk, melyeket utána könnyedén beilleszthetünk bármilyen dokumentumba.

wwdc18-633

Új Continuity funkció. iPhone-on készítünk egy képet, majd azt automatikusan beilleszthetjük egy dokumentumba. Ezáltal sokkal jobb és vagányabb prezentációkat készíthetünk. Természetesen az Apple News macOS-en egyaránt elérhető lesz a részvények alkalmazással karöltve, akárcsak az iPad tulajok esetében az iOS 12-nél. Végül amire talán nem sokan számítottunk volna, a Home app egyaránt elérhető, amivel az okosotthonunkat vezérelhetjük – eddig ez is iOS only alkalmazás volt.

Biztonság. Az Apple növelte a biztonságot a macOS esetében, így biztosabban tudhatjuk az üzenetek előzményeinket, a képeinket, a Safari adatokat, vagy bármi egyebet. Apropó, Safari. Itt is bővítette a funkciókat a vállalat. Például a weboldalaknál kinyírták a közösségi alkalmazások interakcióit (like, megosztás, stb.), amivel kevesebb célzott hirdetést kapunk majd, mivel ezen funkciók is nyomon követik az előzményeinket.

wwdc18-648

Mac App Store. A 2011-es bemutatása óta az Apple szolgáltatása megváltoztatta, hogy hogyan töltjük le a programjainkat, illetve hogyan fizetünk érte, illetve azok miként frissülnek észrevétlenül. Tavaly az iOS-béli App Store-t szabta újra az Apple, idén viszont a Mac-es változaté a főszerep. Természetesen itt is lesznek hasonló funkciók, amivel könnyebben találhatunk és ismerhetünk meg funkciókat az alkalmazásokról. Ezentúl a Mac App Store-ban is elérhetőek lesznek a videós bemutatók, valamint az értékelést és véleményezést is újragondolták, hogy sokkal jobb, pontosabb leírásokat kapjunk az adott appokról.

Az Apple a Metal-t is folyamatosan fejleszti, amivel konzol grafikájú játékokat hozhatunk el iOS-re és macOS-re. Az úgynevezett eGPU-k által pedig új szintre emelik a rendeléseket. Ehhez egy igen ütős élő render videót vetítettek le, ahogyan elérhető lesz, erről is közzétesszük. Machine Learning funkción egyaránt csiszoltak az almások.

Craig végül elmondta, hogy nem olvasztják egybe az iOS-t és a macOS-t, hiszen mindkét rendszernek megvannak a maga erősségei és varázslatai, VISZONT, a macOS immáron támogatni fogja az iOS-t. Lényegében a macOS-be alapvető keretrendszereket építenek be, amivel jobbá teszik a felhasználói élményt. Ez egy hosszú, több fázisból álló folyamat lesz, s jelenleg az elsőben járunk (a megjelenő Apple News, részvények, hangjegyzetek és Home alkalmazásokat beleértve). Lényegében úgy tűnik, hogy idővel lesznek appok, melyeket átemelnek az iOS-ből.

Akárcsak a többi rendszer a macOS 10.14 Mojave megjelenésére is ősszel számíthatunk.

Ha lemaradtatok volna, akkor itt számoltunk be az iOS 12watchOS 5 és a tvOS 12 újdonságairól.

Információ! Próbáltad már az iHungary alkalmazást?

iHungary (AppStore Link) iHungary
Fejlesztő: Idealisator Hungary LTD

Besorolás: 4+3.9375

Ár: Free Letöltés

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!