Fél napot vesz igénybe egy 6 számjegyű jelkóddal ellátott iPhone-t feltörni

HusztiD 2018.04.25. 11:56 iOS, iPhone, Kiemelt hírek 2 hozzászólás 1 769

graykey1

Tudjuk nagyon jól, hogy az Apple erős titkosítást alkalmaz az iOS 11-ben. Eddig ugyan nem volt lehetetlen az iOS készülékek feltörése, de aki arra adta fejét, annak nagyon nehéz dolga volt eddig. Legutóbb a Motherboard számolt be a Grayshift vállalat egyik új termékéről, a GrayKey-ről, amit pont arra találtak ki, hogy általa könnyedén feltörhető legyen egy iOS 11-et futtató iPhone vagy iPad.

Először tudni érdemes, hogyha egy iPhone-t levédetünk, akkor ott lehetőségünk van több számból álló jelkódot, vagy ha ez nem lenne elég, akkor akár több karakterű alfanumerikus jelszót egyaránt beállítanunk. Kezdetekben az almások a 4 számjegyű jelkódot alkalmazták, azonban az iOS 9 megjelenését követően a 6 számjegyűre tértek át alapértelmezetten.

Tudni érdemes, hogy ha ötször helytelenül írjuk be a jelkódot, akkor még nem történik semmi. Hatodik próbálkozásnál a rendszer egy percre zárolja a telefont, majd újabb sikertelen jelkód esetén 5, majd 15 és 60 percre. Ennek ellenére a GrayKey mégis megkerül mindenféle védelmet valamilyen rejtélyes módon, így általa könnyedén feltörhetőek a telefonok.

8-passcode-tips-for-keeping-hackers-law-enforcement-out-of-your-iphone-for-good-990x464

A beszámolók szerint csupán 11 órába telik, mire egy 6 számjegyű számsort feltörnek általa, azonban ha egy 8-as kombóról beszélünk, akkor ott másfél-két hónapra tolódik a feltörési idő. Aki viszont 10 számjegyű kóddal zárolja le telefonját, annak lesz a legjobb, ugyanis egy olyan jelkódot hivatalosan több, mint 13 évbe telne feltörnie az eszköznek. Maga az eszköz eléggé egyszerűen néz ki, amint a fenti kép remekül ábrázolja. Egy olyan fekete dobozról beszélhetünk, amelyhez két Lightning kábel segítségével csatlakoztathatunk két különböző iOS készüléket.

Biztonsági szakértők mindenkinek legalább egy hét számjegyű, vagy annál egy kicsivel hosszabb alfanumerikus jelkódot ajánlanak, hiszen az már megfelelő védelmet nyújt a legtöbb felhasználó számára. Fontos, hogyha beállítunk egy hosszabb alfanumerikus jelszót, akkor azt véletlenszerűen generáljuk le magunknak karakterről karakterre, s ne legyenek benne olyan karaktersorozatok, melyek egy szóra hajaznak, hiszen akkor azzal lényegesen csökkentjük a feltörési időt.

Apropó, ti milyen jelkódot használtok? 4 vagy 6 számjegyű jelkódra szavaztok, avagy egy hosszabb, alfanumerikus jelszót adtatok meg?

Figyelem! Tavasz alkalmával brutális akcióval vár az iDoki, illetve a megfelelő kiegészítőkről se feledkezz meg!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. Joci - 2018.04.25. 19:17

    Én eddig a6-os kombót használtam, de ezek után lehet áttérek minimum a 8-asra de lehet a 10-est is megkockáztatom…. Ha már elhagyom vagy ellopják, teljen egy kis vagy sok idejükbe a feltörés :-)

  2. Ács Ferenc - 2018.04.25. 20:22

    12 jegyűt használok.

Szólj hozzá Te is!