Új webes standard engedélyezné a Face ID és Touch ID által történő hitelesítéseket

HusztiD 2018.04.11. 15:55 Egyéb 0 db 142

face-id

Új webes standardnak köszönhetően hamarosan a Face ID-val és a Touch ID-val felvértezett készülékeket is használhatjuk hitelesítő eljárásként a webes világunkban. A jelenlegi hírek szerint az új, WebAuthn keretrendszer lehetővé teszi a biztonságos belépést az olyan készülékek által, melyben van ujjlenyomatolvasó, kamera, vagy valamilyen USB-s hitelesítő kulcs.

Az API pont a napokban kapta meg a Firefox támogatottságot, de hamarosan Chrome és Edge böngészőkön is elérhető lesz. Sajnos arról nincs hír, hogy Safarin mikorra várható, de mint tudjuk, az Apple szereti elhúzni az új dolgok bevezetését, így nem kizárt, hogy itt is toporogni fognak kicsit, mire bevezetik.

Az almások szemszögéből az olyan MacBook Prókat érinti ez az új keretrendszer, ami rendelkezik Touch ID-val, illetve telefonok közül pedig az iPhone 5s után kiadott készülékek. Hogy pontosan hogyan fog ez az új, úgynevezett standard működni, az még a jövő zenéje. Érdemes megjegyezni, hogy ha iOS készüléken engedélyezzük az iCloud Keychain-t, vagyis magyarul az iCloud Kulcskarikát, akkor a rendszer automatikusan beírja hitelesítő adatainkat (felhasználónév és jelszó) az olyan oldalakra, ahol engedélyeztük azt. Na valami hasonló lesz a WebAuthn, csak ez több készülékre fog kiterjedni.

Kíáncsian várjuk, mi sül ki az új keretrendszerből, illetve hogy mennyire fog világszerte elterjedni.

Figyelem! Tavasz alkalmával brutális akcióval vár az iDoki!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!