Kitalálod mennyi az Apple termékek átlagos életkora?

HusztiD 2018.03.14. 17:55 Apple Watch, iPad, iPhone, Kiemelt hírek, Mac 1 db 1 339

trio-iphone-ipad-mac

Megszokhattuk, hogy bizonyos időközönként mindig készül egy-egy érdekfeszítő felmérés, melyben az Apple is érintett. Ezúttal az Asymco-tól Horace Dediu állt elő a legújabbal, melyben arra kereste a választ, hogy hány aktív Apple készülék van a világon az eladottakhoz képest, valamint hogy mennyi egy-egy termékük átlagéletkora.

Tudjuk nagyon jól, hogy a tech világban hamar elavulnak a készülékek, így pár év után magyarán mondva a kukában landolnak az egykor szeretett eszközeink. Ezt cáfolja meg az Apple szemszögéből vizsgálva a legújabb felmérés, ugyanis mint kiderült, az eladott iPhone, iPad, Apple Watch és Mac modellek 64 százaléka még mindig aktív használat alatt van.

Fontos megjegyezni, hogy az elemző az Apple által bejelentett negyedéves adatokra támaszkodik, mint eladott termékek összessége. Az utóbbi két év folyamán például 586,7 millió készüléket adtak el az almások, miközben ezekből 300 millió van aktív használatban. Igazából érdemes a megoszlásokat leolvasni az alábbi diagramról, hiszen ott sokkal jobban átláthatóak az arányok, azonban itt már az elmúlt 10 éves adatokat listázta ki.

F1A7D900-65EA-45F0-874D-460F08D96F65-780x454

Az elemző egy nagyon bonyolult képletet alkalmazott, így azt is megjegyezte, hogy nem feltétlen tökéletesek a számításai. Azonban ha Dediu helyesen kalkulált, akkor egy Apple termék átlagos életkora négy év, legyen szó akár egy Mac-ről, vagy bármilyen iOS készülékről. Nyilván kicsit átfogóbb képet kaptunk volna, ha külön-külön szedi kategóriákba a termékeket, de erre nem került sor. Sajnos más vállalat termékeit illetően sem készült hasonló felmérés, így egyelőre nincs viszonyítási alap. Talán a későbbiek folyamán lesz, hiszen jó lenne összemérni egy-egy márkát, hogy hol mennyire lojálisak a felhasználók.

Ti egyébként milyen időnként szoktatok Apple termékeket vásárolni, s meddig van nálatok mondjuk egy iPhone, vagy Mac?

Próbáltad már az iHungary alkalmazást?

iHungary (AppStore Link) iHungary
Fejlesztő: Idealisator Hungary LTD

Besorolás: 4+3.9375

Ár: Free Letöltés

Figyelem! Praktikus és egyben menő iPhone és iPad kiegészítőt keresel? Segítünk!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Éliás Zsolt András - 2018.03.14. 21:29

    Van 10 éves iMac-em, netezni, nyomtattni az Asszonynak hibátlan!!! A MBP-m meg 12 mid…HSierrával. A fiam Air1-emet, az Asszony meg az 5s-emet örökölte… csak mióta kopi meg a buzi vezeti a céget…

Szólj hozzá Te is!