Az Apple megmagyarázta, hogy miért lassulnak a régebbi iPhone modellek

HusztiD 2017.12.22. 10:55 iPhone, Kiemelt hírek 4 hozzászólás 1 286

iphone-6-battery-2

Az idő múlásával egyre lassabbnak és lassabbnak érzed az iPhone-od? Semmi para, hiszen az Apple pont így tervezte telefonjait… Az utóbbi hetekben többször felbukkant a téma Redditten, hogy az iPhone 6 és 6s modellek jelentősen belassultak az évek múlásával, de az almások úgy érezték, hogy ideje megosztani a valós miérteket a találgatások helyett.

Eddig minden iPhone felhasználó találkozott azzal a jelenséggel, hogy az új korában megvett telefon bivalyerős volt, majd az idő múlásával egyre lassabbá és lassabbá vált? Aki találkozott hasonló tünetekkel, az tudja jól, hogy ilyen esetekben egy-egy alap alkalmazás is komoly kihívást jelenthet a telefon számára, hiszen a korábban megszokott gyorsaság helyett csigalassúsággal nyitja meg.

Bő két hónapja már megírtuk, hogy egy új felmérésnek köszönhetően kiderült, hogy az Apple nem lassítja le szándékosan az iOS készülékeinket, míg a mostani hírek kicsit ellent mondanak ennek az állításnak. Az utóbbi hetek Reddittes kavalkádjának apropóján az Apple a TechCrunch számára megerősítette, hogy úgy alkották meg az iOS készülékeikben lévő CPU-kat, hogy azok a lehető leghatékonyabban működjenek az akkumulátorral karöltve.

A kaliforniai vállalat célja, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt adja át a vásárlóik részére, amivel elégedettek lesznek a teljesítményt és az üzemidőt illetően. A lítium-ion akkumulátorok hátránya, hogy hideg környezetben, vagy az idő múlásával vesztenek a hatékonyságukból, melynek következtében váratlanul kikapcsolhat a telefon, hogy védje a belső elektronikai áramköröket.

iphone-6s-ifixit-teardown-1

Egy tavalyi iOS frissítéssel az Apple az iPhone 6, 6s és SE modellekhez tett elérhetővé egy olyan funkciót, amivel úgymond elsimítják ezeket a váratlan kikapcsolásokat, hogy azzal ne rontsanak tovább a felhasználói élményen. Sajnos már az iPhone 7 modellek is egy évesnek számítanak, így az iOS 11.2-ben ezekhez a modellekhez szintén beépítették ezt a funkciót, nehogy egymást követően azok is állandó jelleggel kikapcsoljanak.

Mit jelent mindez a valóságban? Egyrészről ez egy nagyon kényes dolog, amit az Apple végre elismert. Másrészről, ebből kifolyólag elmondhatjuk, hogy az iPhone modellek tényleg vesztenek teljesítményükből, hiszen az idő múlásával egyre jobban használódik el az akkumulátor, így a telefon úgy veszít az erejéből egyaránt, mivel az almások az aksihoz igazították a CPU teljesítményt. Ergo minél kisebb a kapacitás, a telefon annál lassabbnak fog érződni az energiagazdálkodás miatt.

Mit érdemes csinálni? Sajnos a lítium-ion akkumulátorok még nem annyira kifejlettek, hogy könnyedén kiküszöbölhetőek legyenek ezek a problémák. Aki idősebb telefonnal rendelkezik, annak mindenféleképpen érdemes lesz cseréltetnie a készülék akkumulátorát, hiszen azt követően jelentős sebességbeli különbségek lesznek tapasztalhatóak. Sajnos jelenleg még itt tart a technológia, ami minden okostelefon gyártót érint, de reméljük, hogy a következő években sikerül egy hatékonyabb eljárást kifejleszteni az akkumulátorok piacán.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

4 hozzászólás

 1. Sinka Lajos - 2017.12.22. 11:07

  … ergo az akkumulator csere visszagyorsitja a telefonokat!
  Ez volt az Apple, es a cikk uzenete?

 2. Csonti Tibor - 2017.12.22. 11:21

  Nos szerintem ez vagy félig vagy eggyáltalán nem igaz. persze én nemvagyok Apple fejlesztői tag, de nekem mint egyszeri embernek az akku élettartama abból látszik hogy előszőr jól bírja majd fokozatosan csökken a használati ideje. tehát lehet van benne valami hogy nem olyan a kapacitása az akkunak akkor nem pont annyira gyors a hardver mint az új akkuval de szerintem ha így van akkor nem annyira jelentős a dolog hogy 3-4 év után a telefont szinte nemlehet használni mert annyira lassú lesz. Nem akarok politizálni de gondoljunk bele veszünk 1 iphone 6 típusu telefont majd 3-4 év után seréltetünk akkut mer lassú lesz majd utána ismét olyan gyors lesz mint újkorában. Ezt nemkell elhinni mert akkor senki nem venné meg az iphone x vagy 8 készülékeket csak max azok akik vágynak az ujdonságok iránt. namost nekem meggyőződésem hogy direkt az oprendszert is úgy csinálják meg hogy a végén a régi telefonokon vánszorogjon hogy megkelljen venni az új készüléket. Nekem 2013-mban nemvolt semmi gondom a 4S készülékkel mert nekem tudásilag elég lett volna dehát a végén 2015-ben annyira belassult hogy kész venni kellett 1 újat. pedig 13-mban amikor megvettem gyors volt az is. Erről ennyit részemről.

 3. Jani - 2017.12.22. 20:21

  1.
  Ha nem lenne az új gyorsabb,és jobb (pl:tudásilag) és egy ,,tökéletes” készülék lenne (törhetetlen,nem merűl,ugyan olyan gyors marad,stb)….mindenki megvenné (mégha eszméletlen drága is lenne) azután a gyártó (akár Aple,akár más) szép csendbe éhenhalna,mert volt egy nagy dobás-> megvedzed->bevétel-> utána nem vesz senki mert a régi jó…
  2.
  Ha igaz az aksi/cpu sztori…ok legyen,valamennyire gyorsabb lesz… (nem tudom,legyen)
  Bejön a 3.pont ami független az eső 2-től és visz mindent…
  Azaz 3. A tech világ fejlődésével egy weblap/egy kép/egy app már nagyobb rendszer/pixel/net,stb követelménnyel dolgozik és azt mi nem látjuk csak csöndben több jobb tartalmat kapunk amit nem látunk mert hozzászokunk sőt,elvárjuk,de azt már nem bírja úgy a teló… (és lehet,hogy az aksi gyengülése még egy lapát)…
  Szerintem.

 4. Bigyo - 2017.12.23. 09:45

  Lehet a cikkben valami. Azért azt ne felejtsük el, hogy nem csak az akku és a cpu, hanem az operációs rendszer fejlettsége is lassítja a telefont, valamint az elektronikus egységeknek is van elhasznalodasa az idő előrehaladtával. Szóval azért ez egy összetett probléma kör. Biztos van benne tervezett dolog is.
  Én most cseréltem le a 6s+om (egy X-re) ami két év elteltével sem volt lassú pedig az eredeti akkuval használtam és ráadásul iPad töltővel. Lehet egy iP6 már jobban lelassult a 3 év alatt, de ezt csak akkor lehetne lemérni, ha egy akkori tesztet össze vetnénk a mostani állapotával.

Szólj hozzá Te is!