Az Apple nem lassítja le szándékosan a korábbi iOS készülékeidet

HusztiD 2017.10.09. 09:55 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 1 db 1 447

iPhone-5s-promo-A7-chip-closeup-002

Van rossz közhiedelem a tech társadalomban, mely szerint az Apple folyamatosan lassítja le a korábbi készülékeit. Erre sokan egyszerű válasszal reagálnak, mely szerint ahogyan megjelenik egy új főverziójú iOS, vagy egy iPhone, az azelőtt 2-3 évvel kiadott telefonokat folyamatosan lelassítja, hogy cserélni kényszerüljenek a felhasználók.

Na ennek a közhiedelemnek járt utána a Futuremark csapata, s röviden elmondhatjuk, hogy az Apple nem lassítja le szándékosan az évek múlásával az korábbi iOS készülékeidet. Az általuk végzett kutatásban több, mint 100 ezer benchmarkot gyűjtöttek össze. Az iPhone 5s-től kezdve az iPhone 7 modellekig pedig megfigyelhetjük az alábbi diagramokon, hogy hogyan teljesítenek a korábbi telefonok iOS 9, 10 és 11 alatt.

iphone5sgpuperformance

Érdemes megnézni az alábbi ábrákat, hiszen sokat elárulnak. Azt hihetnénk, hogy a 2013-ban megjelent iPhone 5s-t mára szándékosan lelassította az Apple. Ebben a telefonban jelent meg az első 64 bites architektúrájú processzor, az A7. Négy évvel ezelőtt nagyon gyorsnak számított, de mára mindenki lassúnak érzi. Na és mi a helyzet a valóságban?

iphone5scpuperformance

Ahogy láthatjuk, az alábbi diagramok remekül mutatják, hogy hogyan teljesítenek az adott modellek. Csupán nagyon minimálisnak mondható ingadozások vannak, ami belefér a normál arányokba. Érdemes viszont megjegyezni, hogy az iPhone 6 jobb GPU teljesítményt ért el iOS 11 alatt, mint iOS 9 vagy akár 10 alatt. Ebből a példából is látszik, hogy nem hogy lassítaná az Apple, még megpróbálnak belőle többet kisajtolni, amit csak lehet.

cpugpuperformanceiphone67-800x821

Érdemes megjegyezni, hogy ezek benchmark teljesítmények, amelyek a telefonokban lévő chipek tiszta teljesítményeit mérik fel. Az Apple évről évre adja ki a főverziójú iOS-eket, ahol mindig bemutatnak valamilyenféle újdonságot, amit nem feltétlenül bírnak el a korábbi rendszerek, lévén, hogy gyengébb processzorral és GPU-val vannak felszerelve. Ezért érezhetjük sokszor azt, hogy csiga-lassúak a korábbi készülékeink.

Információ! Megfelelő védelmet keresel az új iPhone 8, 8 Plus vagy a jövőbeli iPhone X telefonod számára? Akkor ne felejtsd el lecsekkolni a Speck tokokat és kiegészítőket!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Tama1975 - 2017.10.14. 20:28

    Tehát ennek az összehasonlításnan pont semmi értelme, mert az ember nem csak a csilet használja hanem a teljes szoftvert. Úgy lassít hogy a régi vas már nem bírja az új szoftvert. Közbe meg folyamatosan presszionál a frissítésre. Érdekes hogy ez macbookok esetén inincs, ott az osx mág 8 10 éves vasakon is szépen elketyeg.

Szólj hozzá Te is!