Engedély nélkül nem gyűjti a felhasználói adatokat az iOS 10

HusztiD 2016.06.27. 09:55 iOS, Kiemelt hírek 0 db 279

ios-10-lock-screen

A két héttel ezelőtt bemutatott iOS 10 és macOS Sierra párosa kapcsán az Apple számos olyan funkciót mutatott be, amelyeken egyértelműen látszik a fejlődés jele. Elég ha csak a Fotók alkalmazásra gondolunk, amely képes megjegyezni, hogy egy-egy adott képen ki van rajta, illetve hogy milyen objektumok találhatóak meg a környezetben.

A mesterséges intelligencia úgymond fejleszti magát, hiszen ahogy az előbb írtuk, képes felismerni bizonyos dolgokat és személyeket. Na de mi van az adatvédelemmel? Mint tudjuk, a Google ingyenessé teszi a szolgáltatásait, cserébe viszont gyűjtik a felhasználói adatokat, míg az Apple-nél ez pont fordítva van. Ebből kiindulva jogosan jön a kérdés, hogy ha a szoftver képes ezt és azt megjegyezni, akkor honnan tudjuk, hogy nem vagyunk mi is áldozatok és az Apple eladja az adatokat?

A Recode infói szerint amit a szoftver gyűjt adatot, azt lekorlátozzák, ergo nem adják tovább, ahogyan eddig sem. Ha a szótárhoz új, eddig ismeretlen szavakat adunk, azt megjegyzi, ahogyan az emoji szokásainkat is, amivel újabb ajánlatokat ad a szoftver egy-egy szóra. Az iOS 10 dokumentációjában egyébként az Apple le is írta, hogy a segítik a rendszert és felhasználói élményeket fejleszteni, azonban az Apple szervereinél tovább nem mennek ezek az adatok a titoktartás miatt. Vagyis ez pontosan akkor lesz igaz, ha engedélyezzük azokat, ugyanis az iOS 10-ben lehetőségünk lesz választani, akárcsak eddig, hogy a szoftver elküldje-e az adatokat az Apple-nek vagy nem.

emojireplacer

Teljesen szabad a választásunk, azonban nem árt tudni, hogy ha el is küldjük az Apple felé az információkat, hogy azzal segítsük őket, akkor azt nem fogják tovább adni. Teljesen anonim marad, ahogyan eddig is. Az iOS 10-ben egyébként számos olyan újdonság van, ami az elkövetkezendő hónapok avagy évek folyamán sokat fog fejlődni, de természetesen ehhez elengedhetetlenek a felhasználók is.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!