Fantomcsörgés, fantomrezgés? Már a pszichológusok számára sem ismeretlen jelenség

HusztiD 2016.02.10. 07:36 Kiemelt hírek 0 db 682

BF8TD0

Nem kizárt, hogy már sokatok találkozott olyannal, hogy azt érezte, megrezzent a zsebében az okostelefonja. Esetleg olyan is lehet, aki hallotta azt megcsörrenni, azonban mikor ránéztetek a készülékre, az semmit sem jelzett. Nem idegen dolog ez a pszichológusok szerint, hiszen a legújabb felmérésben rámutattak, hogy ténylegesen léteznek a fantomcsörgések és rezgések.

Ezeket általában akkor tapasztalják az emberek, amikor éppen mozgásban vannak. Mondjuk a zsebünkben lévő telefon kicsit elcsúszik, s azt már is úgy érezzük, mintha megrezzent volna. Esetleg egy zajos utcán sétálunk, ahol amúgy építkezési munkálatok folynak, s a nagy zűrzavar közepette úgy halljuk, mintha megcsörrent volna a telefonunk, pedig nem.

A Michigan Egyetem kutatóinak legújabb felméréséből kiderült, hogy bizony létezik az úgynevezett ringxiety probléma. Daniel Kruger és Jaikon Djerf szerint ezek a fantom érzékelések hozzáköthetőek a szorongáshoz és a kötődés vágyának elkerüléséhez. Mindezt pedig 411 önkéntes alanyból állapították meg, akik közül mindenki ezen dolgok egyikével küzd. Az emberek 80 százaléka érzett már hamis rezgéseket, míg majdnem 50 százalékuk hallucinálta a fantomcsörgéseket.

iphone-4-closeup-by-alejandro-escamilla-ringxiety-780x520

Kruger elmondása szerint a fantomcsörgések és a fantomértesítések csupán egy példái annak, amik a szorongást váltanak ki az emberekben. Természetesen nem kell annyira nagyon megijedniük azoknak, akik hasonlókat éreznek, hiszen ez mára teljesen megszokott dolognak nevezhető, mivel a mai emberek mindig maguknál tartják az okostelefonjaikat.

Ahogyan egyre jobban terjednek az emberek mindennapjaiban az okostelefonok, úgy váltanak ki azok új hatásokat, mint például az alábbiak. Sajnos ez ennek a jele, hiszen az emberek mindennapjaik kissé megváltoztak az elmúlt évek folyamán, hiszen napi szinten vizsgálva sok időt töltünk a telefonjaink kijelzőjét bámulva.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!