Ujjlenyomatos távirányítót szabadalmaztatott az Apple

Skarp 2015.07.24. 18:18 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 215

Három nagyon hasonló szabadalmat írt jóvá az Apple-nek az amerikai szabadalmi hivatal. Az eszköz biometrikus azonosítással dobná fel a távirányítónkat (nyilván az Apple TV-ét).

remote_biometric

Lehetőségek sorát nyitná ez meg, ilyen lehetnepéldául a kapcsoló személyétől függő profilok megjelenése. A gyakorlatban ez mit jelent? Például a bekapcsoló személyétől függő egyéni beállításokat és hasonlókat. A settopbox és a tévé is előkerül mintaként a dokumentációkban és bár gyorsan kijelentik, hogy ezeket itt csak a példa kedvéért említik meg, simán lehet, hogy pont erre használják később.

Az összes szabadalom biometrikus képességeket helyez a középpontba. Az erre használható megoldásokként az ujjlenyomat-olvasón felül a kamerás arcfelismerést, a retinaszkennert és a hangfelismerést is felhozzák a szabadalmi dokumentációk. A Touch ID-val felszerelt eszközöknél, pl az utolsó két iPhone generációnál és az iPad-eknél a módszer felhasználhatóvá válhatna akár a Remote app frissítésével is.

A gyakorlatban ez úgy nézne ki, hogy a felhasználó a kezébe veszi a távirányítót, és a beolvasás után azonnal az általa beállított profilra vált a távirányított eszköz magától, teljesen automatikusan. Ha a bekapcsoló gomb alá helyezzük a Touch ID-t a home gombhoz hasonlóan, akkor az aktivációhoz elég egy felhasználói interakció: a készülék működésbe hozása.

A konkrét eszközbeállításokon felül akár úgy is felhasználható ez, hogy a bekapcsolás után személyre szabott tartalmi ajánlatokat is kaphatunk az Apple digitális boltjaiban, vagy akár a felnőtt tartalmakat sugárzó adások letiltása is megoldható gyermekek számára. Akárhogy is, meg kell várnunk a következő Apple TV generációt, hogy megkapjuk a választ a kérdésre: vajon fel is fogja használni ezeket a szabadalmakat Cupertino vagy csak elteszi tarcsiba, ahogyan annyiszor korábban.

 

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!