2017-re eltűnhet a Home gomb az iPhone-okról

Sloan 2015.06.23. 11:10 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 4 hozzászólás 1 543

Az iPhone radikális átalakításán dolgozik az Apple: eltűnhet a home gomb – írja az AppleInsider. Az elég radikálisnak tűnő változás azonban pár évet még várat magára.

13318-7993-10667792536_35cfa2755e_b-l

Egy korábban már beigazolódott tippekkel szolgáló forrás szerint, valóban eltűnik majd a home gomb a jövőbeli iPhone modellekről, erre azonban még jó pár évet várnunk kell. De sok minden változhat ez idő alatt, akár el is vethetik a főgomb eltüntetésének tervét. Annyi viszont biztos, a home gomb elhagyásával az eszköz még kisebb és könnyebb, ráadásul minimalistább lehetne, ami úgy tűnik fontos szempont lesz a jövőbeli iPhone-ok dizájnjánál.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a Touch ID olvasó is megy a levesbe. Bár a jelenlegi készülékeknél a home gombba építik, a funkció új technológiával áthelyezhető. A nemrég felröppent pletykák szerint ugyanis az Apple az ujjlenyomat-olvasó képernyőbe építésén dolgozik. Ez még csak nem is hétpecsétes titok: a cég több ezzel kapcsolatos szabadalmi kérelmet is benyújtott már. A legutóbb februárban kérvényezték egy egyszerre több ujjlenyomatot is leolvasó rendszer szabadalmaztatását.

Amit egyelőre nem tudni, hogy hogyan váltják ki a gomb többi – egyébként kulcsfontosságú – funkcióját, hiszen ha leveszik, nem lesz mivel visszatérni a kezdőképernyőre, nem lesz mivel felkelteni a telefont vagy mivel hozzáférni az alkalmazások gyorsváltójához.

Új beviteli technológiák is segíthetnek a gomb eltüntetésében, pl. olyanok, mint az Apple Watch-nál és a MacBooknál is alkalmazott Force Touch. Egyszerűbb megoldásként az Android telefonoknál alkalmazott megoldás is felmerülhet: az Apple-nél is megjelenhet egy virtuális home gomb. Mindemellett természetesen a multi-touch alkalmazása is felmerül, mint opció: négy vagy ötujjas gesztúrákkal lehetne majd visszatérni a főoldalra vagy az appok között váltani.

A home gomb eltávolítása azonban nem kockázatmentes: potenciálisan megnehezítheti az iPhone használatát és a készülék kevésbé felhasználóbaráttá válhat. Abban biztosak lehettek, hogy csak úgy, öncélúan nem dobják ki a Home gombot, csak ha sikerült egy jól működő okos megoldással kiváltani.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

4 hozzászólás

  1. Krisz i5 - 2015.06.23. 11:37

    Miért nem rakják oldalra? Kisebb lehetne a készülék, mégsem kellene lemondani a fizikai gombról. Nyilván kisebb méretben. Jelenleg amúgy tényleg órmótlanul nyújtottak az iphone-ok a home gomb miatt.

  2. jani_ka - 2015.06.23. 12:34

    A ki-be kapcsolo gomb lehetne felül mint korábban, így
    oldalt nem áll kézhez és már cserélni is kellett a készüléket mert beragadt útána meg semmi nem ment;))

  3. Apples - 2015.06.23. 23:57

    A oldalsó bekapcsoló gomb nekem se tetszik. Sima i6-on miért nem hagytak felül? Fényképezés közben számtalanszor nyomtam mar meg véletlenül – fektetett állásban, amikor a hangerő szabályzoval exponaltam…. Grrrr… Számomra ez tervezési hiba.
    Viszont pont ezért a Home gombot is inkább a hangerő gombok alá tennem egy oldalra.

  4. strucc007 - 2015.06.24. 02:11

    Apples: nem az, így kényelmes. Amióta i6-ot használok, az egykezes módszerrel, azóta látom, hiba lett volna a bekapcsoló gombot a készülék tetején hagyni ;)

    Úgy gondolom, h ha elveszik a home gombot, és az egész képernyő egy ujjlenyomat olvasóval integrált képernyő lesz, akkor a sleep gomb is kaphat egy új funkciót, mégpedig a hard resetet.

Szólj hozzá Te is!