Az Apple elutasítja az időfunkcióval ellátott vagy óralapot módosító alkalmazásokat

UP 2015.04.29. 14:14 Apple, Apple Watch, Kiemelt hírek 1 db 371

Az Apple frissítette az Értékelési Útmutatóját, oly módon, hogy reflektáljon az Apple Watch-ra készíthető applikációk szabályaira is, ám ez már az elmúlt néhány hétben is kidomborodott, mivel néhány fejlesztőt már megakadályoztak abban, hogy olyan alkalmazást készítsenek, mely az időt is megjeleníti.

applewatchface_1_640x360

A legújabban hozzáadott 10.7-es “User interface” szabály szerint, azokat az alkalmazásokat elutasítják, melyek alapfunkciójuk szerint mutatják a pontos időt. Így bár csak mától került a szabály írásos formában is az útmutatóba, de ennek már néhány elutasított alkalmazás volt az apropója.

A MacRumors nemrégiben beszámolt róla, hogy egy fejlesztő alkalmazása ezen szabályzat miatt lett elutasítva az App Store-ból, bár az időfunkció nem központi eleme volt az applikációnak, csupán arra használta az óramutatót, hogy előrejelezze a naplemente/napfelkelte idejét a Hold és Nap aktuális állásából. A fejlesztőnek azt mondta az Apple, hogy az a Watch alkalmazás, mely tartalmaz egy óra számlapját vagy hasonlít rá, illetve időfunkcióval rendelkezik biztosan elutasításra kerül a jövőben, ahogy az már az alkalmazott szerint többször is megtörtént a szabályzatuk miatt.

Mivel alapvetően az Apple célja az lenne, hogy a Watch egy divateszköz legyen, nem meglepő a szigorú a kontroll a Watch egyik legfontosabb funkciója fölött. Több interjú alkalmával is elmondták a vállalat vezetői, hogy több száz óra munka van a Watch-ra beállítható számlapokban, annak érdekében, hogy a lehető legjobb és legváltozatosabb eredményt érjék el. Emellett másik fő értéke az órának, hogy hihetetlen pontosan mutatja az időt, mindig, mindenhol.

Többek között ezzel is promózták az órát, viszont ezt a pontosságot nem feltétlenül tudják biztosítani abban az esetben, hogy ha egy külsős alkalmazásnak engedélyezik az időmegjelenítést a kijelzőn. A watchface-k olyanok, amihez nem engedik sem a felhasználóknak, sem a fejlesztőknek, hogy hozzányúljanak. Bár az Apple által elérhető variációkból választhatunk, de az Apple Watch tulajdonosok nem variálhatják kényük-kedvük szerint a hátteret, úgy mint az iPhone vagy iPad esetében, a fejlesztők pedig nem hozhatnak létre újabb watchface-eket csak úgy.

Az Apple-re jellemző, hogy szigorú szabályokat alkalmaznak egy új termék elindításakor, de ezek a szabályok enyhülhetnek idővel, ahogy már többször meg is történt. Így volt ez az iOS 8 és az egykor tiltott Launcher app esetében. Ezért elképzelhető, hogy a Watch-os applikációkkal kapcsolatban is engedékenyebbek lesznek és akár megnyílik az út a fejlesztők által létrehozott új óralapoknak.

 

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Wiilmos - 2015.04.29. 17:43

    Hát franc tudja.. Biztos lesz jailbreak vagy hasonló erre is de azaert néha nem árt egy pöttynit rugalmasabbnak lenni, még ha ilyen volumenu divatcikkről is van szó…

Szólj hozzá Te is!