A négy legfontosabb dolog Tim Cook tegnapi beszédéből

UP 2015.02.11. 13:26 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 6 hozzászólás 493

A tegnapi Goldman Sachs Tech Conference 2015-ön felszólaló Tim Cook egy sor fontos dolgot jelentett be és mondott el a közönségnek. Összeszedtük nektek azokat az elemeket, amik szerintünk a legfontosabbak voltak Cook mondandójából.

timcook_goldmansachs2015_kiemelt

1. Hatalmas zöldenergia-projekt indul Kaliforniában

Talán a legfontosabb, hogy eddigi legambicózusabb, legnagyobb energiaprojektjük keretében a kaliforniai Montereybe telepítenek egy óriási napelem-farmot. Cook elmondta, hogy az Apple-nél úgy vélik, a klímaváltozás valós veszélyt jelent, s szerinte az erről való diskurzus a múlté, most a cselekvés idejét éljük. Kiemelte, hogy az összes adatközpontjuk megújuló energiával működik és minden eddiginél nagyobb projektjüknek szánják az új létesítményt.

Ez szolgáltatná az energiát Kalifornia állam mind az 55 Apple Store-jának, a teljes Campus 2-nek és az összes, az államban található irodalétesítménynek, illetve legalább még egy adatközpontnak. Ebből csak az új kampusz egyedül 16000 dolgozó munkahelye lesz, összesen 260 ezer négyzetméteren (képzelhetitek milyen energiaigénnyel). Az összesen 5 négyzetkilométeres farm 850 millió dollárba fog kerülni és 2016 végére készülhet el, nagyjából egyszerre az Anyahajóval. A Monterey-i létesítmény Cook elmondása szerint összesen 60 ezer kaliforniai háztartást láthatna el elegendő energiával.

A cégvezetőkre kikacsintva azt is megemlítette, hogy azon felül, hogy nyilván a jövő szempontjából ez a legjobb dolog, amit tehetnek, igen okos gazdasági döntés is, mivel jelentősen spórolhatnak az energiaköltségeken is. Ráadásul így pontosan tudnak előre kalkulálni a költségekkel, és nem függnek a fosszilis energiahordozók olykor jelentősen ingadozó áraitól. A megújuló energia ára ugyanis fix és remekül lehet vele előre számolni. Cook ezért remek befektetésnek nevezte az ilyen létesítmények építését.

2. Esetleg valamit az Apple Watchról?

A Goldman Sachs COO-ja, Gary Cohn azt kérdezte a vezérigazgatótól, hogy mi különbözteti meg az Apple Watch-ot a hasonló termékektől. Cook az MP3-ipart hozta fel példának. Emlékeztette a közönséget, hogy nem ők voltak az elsők, akik lejátszót hoztak ki, de az övék volt az első, amit tényleg baromi egyszerű volt használni. Jelenleg pedig a viselhetők piacát is ilyennek látja.

Kiemelte, hogy az Apple célja az órával az, hogy megváltoztassa az életünket és biztosított mindenkit arról, hogy a Watch még fog meglepetésekkel szolgálni – remélhetőleg erről többet megtudunk az indulás környéki keynoteból. Cook azt is elmondta, szerinte az “ülés az új rák”. Friss orvosi kutatások szerint igaza is van: a sok ülést számos szakértő felelőssé teszi a 60 éves kor fölötti problémák egész soráért. Az Apple Watch emiatt is piszkálni fog minket és Cook azt is kiemelte, hogy a külsős alkalmazások is rengeteg potenciált rejtenek magukban.

3. Na de mi a helyzet a kínai nemezissel, amit nem nevezünk nevén?

Nem ment el a Xiaomi-jelenség mellett sem szó nélkül, nem is lehetséges egy olyan piaci helyzetben, amiben az Apple nem tud annyi telefont gyártani, hogy ne fogyjon el mind, az Android pozíciói pedig inognak. Kínán, Indián és a fejlődő piacokon sokminden múlik, annak ellenére is, hogy ott a telefonok majdnem annyiba kerülnek, mint egy dolgozó havi átlagkeresete. Sokan úgy is vélik, hogy pont emiatt leállhat az Apple növekedése ezen a piacon is és végül a Xiaomi viheti a prímet. Cook azonban lehűtötte a kedélyeket: azt mondta a konferencián, hogy pontosan annyira aggódik miattuk, mint bármelyik másik konkurens cég miatt.

“Mindig is kemény versenytársaink voltak, és mindig is azok lesznek. Ettől leszünk mindig egyre jobbak és jobbak.” A Xiaomi alig négy éves, de már világszinten is az első ötben van, Kínában pedig az első, ráadásul a legértékesebb startup a világon. Apple-klónként kezdték, a CEO Lei Jun még Steve öltözködését és előadási stílusát is lemásolta. Készülékeik percek alatt fogynak el, Kínában kultusz-szerű rajongás övezi termékeiket. Globális ambícióik és elképesztő növekedésük miatt sokan azt gondolják, hogy csak idő kérdése, mikor söprik le Cupertinot, azonban a Samsungéhoz sokban rokon üzleti modelljükkel ez valószínűleg nem fog sikerülni.

Cook hozzátette, nincsenek álmatlan éjszakáik a kínai gyártó miatt, s továbbra sem a konkurenciával fognak törődni, hanem azzal, hogy a legjobb termékeket készítsék el a világon, s a többi majd úgyis lesz valahogy. Szavainak súlyt a rekordméretű piaci kapitalizáció, az egekben szárnyaló Apple részvények és a minden eddiginél jobban fogyó iPhone 6 széria ad. Hogy kockázatot jelent-e a Xiaomi? Persze, de a BlackBerry, a Samsung, a Nokia, a Dell és a többiek is azt jelentettek és jelentenek máig is. Cupertinot pedig nem kell félteni.

4. “Nem akarunk ülni a pénzünkön”

Cook tegnap végleg egyértelművé tette, hogy a Jobs-féle pénztartalék-halmozásnak vége. Nyilvánvalóan a szükséges kereteken felül némi puffert megtartanak, de a maradékot vissza akarják adni a befektetőknek, úgyhogy újabb visszavásárlási program várható, aminek részleteit április folyamán jelentik be. Az eddigi 103 milliárdos és 130 milliárdos kezdeményezések fényében szép kis summára számíthatnak a befektetők. Nem lenne meglepő, ha az összes megint felfelé nőne, hiszen csak a decemberi negyedévben 23 milliárd dollárral nőtt a tartalék. Elemzők akár 150-180 milliárdos programot sem tartanak lehetetlennek.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

6 hozzászólás

 1. Pako Istvan - 2015.02.11. 13:40

  Ezt az olcsó kínai sz@rt,hogy merik az emberek egy lapon említeni az Apple-vel?

 2. Hofeher - 2015.02.11. 15:05

  Azért elájulni nem kell az Apple cucoktól se 1 igazán jó van bennük a csere javítasnál nem kell heteket várni.

 3. Apple - 2015.02.11. 18:44

  Hófehérke:megnevetettél. Köszönöm :)
  Ugye csak vicceltél? Vagy csak fogalmad nincs mit beszélsz?

 4. strucc007 - 2015.02.11. 20:40

  Egyetértek Hófehérrel.

 5. jani_ka - 2015.02.12. 01:01

  5perc alatt kicserélték a 6plus-omat
  Ki-be kapcs beszorult :))

 6. Krisz i5 - 2015.02.12. 08:52

  A Xiaomiról csak annyit, h aki másokat követ, első soha nem lehet. Szóval nincs para.

Szólj hozzá Te is!