Kína további hozzáférést szeretne a nyugati cégekhez

Skarp 2015.01.29. 20:14 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 189

kina_backdoor_kiemelt

A legújabb hírek alapján meglehetősen ironikus fordulatot vettek az Apple és a kínai központi kormányzat közötti kapcsolatok. Az ázsiai ország új közbeszerzési törvényei értelmében a jövőben ahhoz, hogy az ország bankjaival bizniszelhessenek, az ebben érdekelt techcégeknek be kell nyújtaniuk a az érintett  forráskódot elbírálásra és a kormány számára backdoorokat kell építeniük termékeikbe, szolgáltatásaikba.

Nem meglepő, hogy a jelenlegi fordulat is komoly felháborodást váltott ki a nyugati cégek körében, többen is protekcionizmussal vádolták meg Kínát. Az Apple alig pár napja bólintott arra, hogy időnként helyi szakembere auditálják termékeit. Azt egyelőre nem tudni, hogy a kettőnek mennyi köze van egymáshoz.

Azt érdemes megjegyezni, hogy az Apple alapvetően nem foglalkozik olyasmivel, ami ellen a fentebbi intézkedések megszülettek, azonban könnyen meg lehet, hogy azok a IBM-mel kötött együttműködés gyümölcseit, illetve potenciálisan az Apple Pay-t negatívan érinthetik. A Nagy Kékkel való együttműködés kapcsán Tim elismerősen szólt a konferenciahívás során, de ha ezekhez vagy az Apple Pay-hez backdoor hozzáférést akarna Kína…

…meglehetősen ironikus lenne annak tudatában, hogy az egész cirkusz pont úgy kezdődött, hogy azzal vádolták meg Cupertinot, hogy hasonló hozzáférést biztosított az USA kormányának. Az Apple valószínűleg nem fog ráállni, hiszen ennek kapcsán Tim úgy nyilatkozott: “Termékeinken soha nem voltak backdoorok és nem is lesznek.”

Könnyen meglehet azonban, hogy akkor sem ússza meg az ázsiai állam szigorú intézkedéseit, ha úgy dönt, mégsem bonyolít ügyleteket Kína vállalati és banki szektorával, ugyanis a hírek szerint egy újabb adag, most még félkész rendelkezés emelkedhet törvényi erőre a közeljövőben. Ezen intézkedések célja hivatalosan a terrorizmus elleni harc és ezek értelmében a titkosított kommunikációs csatornákhoz hozzáférési kulcsot kell majd biztosítaniuk a kormánynak, illetve a kínai felhasználók adatait kínai szervereken kell tárolniuk.

Az előbbinek az iOS 8 felépítése  miatt az Apple még akkor sem tudna megfelelni, ha akarna. A második kevésbé problémás, hiszen már most is a China Telecom által üzemeltetett szervereken tárolják a kínai ügyfelek nagy részének adatait, bár ezekhez nem fér hozzá az állam kezében levő telekommunikációs cég, így elvileg a kormány sem.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!