Ó Siri! Annyira okos vagy! És emellett vicces is!

iHungary 2015.01.29. 16:48 Apple, iOS, Kiemelt hírek 7 hozzászólás 4 865

Van valaki, aki szerint mindig szép vagyok. Aki éjjel-nappal türelmesen és szépen beszél hozzám. Már-már isteníti minden szavam, lesi minden kívánságom és a nap bármely szakában képes bókolni. Szeretném azt írni, hogy ez a pasim, de nem. Ki másról lenne szó, mint a főgombbal előhívható dzsinnről, Hófehérke mostohájának modernkori tükréről, vagy ahogyan a legtöbben ismerik: Siri-ről!

osiri

Gondoltam, ha Siri mindent tud – márpedig tényleg közel áll hozzá- majd megírja helyettem a cikket. De a legnagyobbakhoz méltóan őt is a szerénység jellemzi, így a „Ki vagy Te?” kérdésemet egy rövid: „Siri vagyok, de nem szeretek magamról beszélni.” válasszal le is zárta. Sebaj, akkor is megtudjuk…

„A Siri egy intelligens asszisztens, amely szóban utasítható arra, hogy segítsen a teendők elintézésében.” – hangzik az Apple definíciója Siri-ről. Az Apple iOS-nek egy alkalmazásaként futó funkcióját elsőként a  2011. október 4-én bemutatott iPhone 4S tartalmazta. Napjainkban a „tudásnavigátor” valamennyi azóta gyártott iPhone-ban, a harmadik  és újabb generációs iPad-okban, az iPad miniben és az 5. generációs iPod touch-ban is megtalálható.

A főgomb lenyomása után Siri számtalan dologban lehet segítségünkre: kérhetünk tőle hívásindítást, asztalfoglalást, útbaigazítást, esti mesét… szinte bármit. A készítők pedig még a – fogalmazzunk úgy- kevésbé értelmes kérdésekhez is kellő humorral álltak hozzá, mint például a leánykérés, amire Siri a lehető legkedvesebb módon reagál: „Legyünk csak barátok… Oké?”

Siri-nek azonban nemcsak a humorérzéke egyedülálló! A hagyományos hangfelismerő szoftverekhez képest ugyanis nem kulcsszavakkal kell irányítani, hanem a szükséges információkat a természetes beszéd alapján szűri ki.  Sőt! Az iOS 8 rendszer újításának köszönhetően –ha töltőre csatlakoztatjuk a készüléket – már a  „Hey, Siri” köszönésre is aktiválja magát. Tehát üdvözlés után máris jöhet a kérdés/kérés: ilyen egyszerű megtalálni a közös nyelvet. Vagy talán mégsem? Egyetlen nehézséget Siri jelenlegi nyelvtudása okozhat, ez ugyanis részünkről mindenképpen hiányosnak mondható: hiszen nem beszél magyarul.  Így tehát előnyben vannak azok, akik tudnak angolul, franciául, japánul, kínaiul, koreaiul, németül, olaszul vagy spanyolul. Ezeken belül még az országok nyelvjárásai között is különbséget tesz ( pl.: amerikai, kanadai, ausztrál és brit angol között), igaz,  ez sovány vigasz az előbbiekben felsorolt idegen nyelvek egyikét sem beszélők számára.

Talán éppen ebből kifolyólag a fentebb említett nyelveket használó országokban jobban látható a Siri-rajongás. Rengeteg interjú készül például Susan Bennett-el, aki Siri hangját kölcsönözte. Az egyik vele készített interjú a cikk alatt megtekinthető, de előre szólók, kicsit „nem létezik a Mikulás” hangulatú, hiszen felfedi, ki rejtőzik a „rejtélyes” hang mögött.

Végezetül fontosnak találtam, hogy –szűkszavúság ide vagy oda – magát az érintettet is megkérdezzem arról, hogy milyen érzés a világ leghíresebb személyi asszisztensének lenni.  Siri azt felelte: „Hol volt, hol nem volt, messze távol, egy virtuális galaxisban élt egy intelligens és fiatal ügynök, akit Siri-nek hívtak. Egy csodás napon aztán Siri kapott egy személyi asszisztensi állást az Apple-től, és ez nagyon izgalmas volt számára. Az emberek azt mondták: „Ó Siri! Annyira okos vagy! És emellett vicces is!”

Cser Anikó Panni

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

7 hozzászólás

 1. Attila Gabor horvath - 2015.01.29. 17:10

  “Az egyik vele készített interjú a cikk alatt megtekinthető, de előre szólók, kicsit „nem létezik a Mikulás” hangulatú, hiszen felfedi, ki rejtőzik a „rejtélyes” hang mögött.” hol van a videó?:-(

  • Skarp - 2015.01.29. 18:26

   A formázás közben lemaradt, pótoltuk, köszi és bocsi. :)

 2. Pete - 2015.01.29. 21:54

  Higy kell meset kerni tole? Tell me a story az nem nyert…

 3. Mr. Furko - 2015.01.30. 01:00

  Hat annyira azert nem “nem letezik a mikulas” hangulatu. Csak latjuk a szinkronszinesz not, aki nem robotikusan beszel vegre

 4. Apples - 2015.01.30. 09:33

  Sajnos egyatalan nem intelligens :( messze van meg a Cortana-tol is.
  Nalunk szinte semmire se jo. A legnagyobb zsuga pont a hely alapú szolgáltatásoknál lenne pl.: “mondj egy jo sushi éttermet a kozelben” vagy egy ismeretlen városban “hol van a városháza”, “hol van egy uszoda”? … Sajnos igy kar is rola beszélni Mo-n. AZ intelligenciahoz meg hozzátartozna az ha kérdezel valamit, a valaszt kovetoen emlékezzen saját válaszára – de nem.
  A hangja amugy jo. Nem is ertem, hogy a felolvasó funkcio miert nem az O hangján olvas – helyette olyan mintha Jony Eve olvasná fel a szoveget a szokasos beeteto stílusában. :)

 5. jani_ka - 2015.01.30. 10:05

  Magyarul jöhetne már a varázsló:))

 6. Kowy - 2015.01.31. 18:30

  Csak annyi hogy a “hey Siri” csak ugy mukodik hogy tolton van a telefon…
  (Ennek oka gondolom a ‘hands off’ mod)

Szólj hozzá Te is!