Többet szoronganak az emberek az iPhone nélkül

HusztiD 2015.01.15. 16:14 Apple, Egyéb, iPhone 2 hozzászólás 768

iphone_lineup_2014

Mint már megszokhattuk, bizonyos időközönként mindig készül egy-egy érdekes felmérés. Ezúttal egy eléggé érdekfeszítő kimutatás látott napvilágot, amelyet a Missouri Egyetem csoportja végzett. A felmérésben arra voltak kíváncsiak, hogy milyen az emberek mentális teljesítménye, ha náluk van a szeretett telefonjuk, illetve milyen akkor, amikor anélkül vágnak bele a feladatokba. A címből már kiderült az egyik ismérv, de nézzük meg, hogy pontosan miről is volt szó.

Fontos megjegyezni, hogy a teszt alatt az embereknek mind a pulzus és vérnyomását mérték, miközben az átlagos feladatok elé állították őket. Russel Clayton elmondta, hogy a felmérés során azt állapították meg, hogy az iPhone nélkül sokkal rosszabbul teljesítettek az emberek. A tanulmányaik arra utalnak, hogy az iPhone már az emberek számára képes a mindennapjaivá válni, nélkülük pedig negatív pszichológiai hatás tapasztalható az embereknél. Magyarán mondva, az okostelefon nélkül szegényesebb kognitív teljesítésre képesek a felhasználók.

A felmérésben az embereket olyan alapvető feladatok mellé állították, mint például a szókeresés vagy egyéb logikai feladatok. Mint kiderült, a telefon nélkül az emberek sokkal gyengébben teljesítettek, mint amikor a közvetlen közelükben voltak azok. A tesztek után megkérdezték a résztvevőket, hogy hogyan érezték magukat, ebből pedig szintén az derült ki, hogy sokak számára kellemetlenebb volt, inkább szorongtak. A kutatásból azt is megtudhattuk, hogy az emberek nagyon kellemetlenül érzik magukat, szoronganak, illetve felmegy a vérnyomásuk, ha az éppen csörgő okostelefonjaikat nem tudják felvenni, miközben valamilyen feladatot oldanak meg.

Nagyon érdekes dolog derült ki az egyetem felméréséből, azonban ebből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Például az sem derült ki a beszámolóból, hogy hány ember között végezték a felméréseket, ugyanakkor azt sem tudhattuk meg, hogy miért pont az Apple felhasználóit célozták meg. Mivel leginkább a pszichológiai hatást vizsgálták, így vélhetően elmondható, hogy nem csak az iPhone, de a többi okostelefon nélkül is hasonló lett volna a teljesítők aránya.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. Gábor - 2015.01.15. 21:37

    Szerintem itt arról van szó, hogy az emberek már függővé váltak a telefonok miatt, és a szorongás annak tudható be, hogy elvonási tüntei vannak az embereknek. Lásd Pl, képesek az emberek egymást megverni, iphone-ért, napokat ülni a bolt előtt. Ez függőség, és ha nincs, jön az elvonás. iphone, illetve telefon nélkül is sokak végeztek iskolát annak idején is ! Sőt, sokszor ha eltudjuk engedni a telefont, látjuk a világot, és még nyugodtabbak is leszünk. Iphone nélkül is van élet!

  2. TigerCat - 2015.01.15. 21:39

    A mobilunk, az okostelefonunk már az életünk része. Tök mindegy melyik márkáról van szó, nyilván hiányzik, ha nincs velünk. Külön ájfonra kihegyezni… Persze a végén ott a magyarázat, de nekem ez inkább negatív eredményként jött le.

Szólj hozzá Te is!