Az új NVIDIA chip magasra helyezi a lécet az A9-nek

Skarp 2015.01.05. 18:25 Apple, iPad, Kiemelt hírek 2 hozzászólás 702

tegrax1_kiemelt

Nem is olyan régen volt hír, hogy az iPad Air 2-t hajtó A8X mennyire tönkreverte a teljes chip-piacot, beleértve az NVIDIA Tegra K1-esét is. Erre a CES2015 rendezvényen a cég bemutatta az új szuperchipjét, a Tegra X1-et is, ami igencsak komoly feladat elé állíthatja majd az idén érkező A9-et. A Slashgearrel megosztott benchmark adatok tanúsága alapján egy komoly grafikus teljesítményt igénylő tesztkörnyezetben is képes volt jelentősen felülmúlni az Apple jelenlegi csúcsmodelljének chipjét.

“Selyemsimaságú”, 60FPS-es 4K videólejátszásról beszélnek a cég illetékesei. Bár konkrét számokat nem adtak ki, inkább csak grafikákat, egy adatot azért sikerült megtudnunk: az A8X teljesítményére visszahúzva a chipet 1,7-szeres energiatakarékosság-növekedést tapasztalhattak, ez alapján jelentősen ráverhet Cupertino zászlóshajó-chipjére. Azt azért viszont nem árt megjegyezni, hogy az összehasonlítás nem volt teljesen korrekt: míg az X1 esetében egy hűtőbordához csavarozták a chipet, így szimulálva a tabletes környezetet, míg az Apple chipnél a mérést egy iPad szétszerelésével és a chip izolálásával végezték el.

Persze ez még semmit nem jelent, az A8X egy ideig még biztosan a chipek királya marad, hiszen az NVIDIA válasza még csak a gyártói tesztelés fázisában tart, s a cég szerint jó eséllyel csak év vége felé kerülhet bizonyos eszközökbe. A telefonokba szánt A9-es egyébként már gyártásra vár, bár sorsa egyelőre még ismeretlen, hiszen nem tudni hogy a TSMC vagy a Samsung gyártja majd, illetve azt sem, hogy megosztott gyártás esetén milyen arányokkal dolgoznak majd. A koreaiak elvileg esélyesebbek 14 nanométeres FinFET gyártástechnológiájuk miatt.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. FF.. - 2015.01.05. 21:05

    Blablabla

  2. Mo - 2015.01.06. 09:13

    Ennyi!

Szólj hozzá Te is!