Az Apple megnyerte az iPod-pert

Skarp 2014.12.17. 14:02 Apple, iPod, Kiemelt hírek 0 db 354

ipod_classic_kiemelt

Vége az évek óta húzódó pernek, ahol a történések az utóbbi időben jelentősen felgyorsultak. A tegnapi döntésben a háromtagú bírói testület az Apple mellé állt, s úgy döntött, hogy a cég nem okozott kárt a vevőknek árrögzítési gyakorlataival. A csoportos perben az volt a legnagyobb felhozott vád az Apple-lel szemben, hogy szánt szándékkal kizárta a külsős zenei szolgáltatásokat azzal, hogy lezárta saját iPod-iTunes-ökoszisztémáját. A konkrét példának az iTunes 7.0-ás update-jét hozták fel, amivel használhatatlanná váltak a RealNetworks DRM-et megkerülő megoldásai, amivel máshol vásárolt zenék is lejátszhatóak voltak.

Az Apple álláspontja szerint ennek a lépésnek célja az iTunes védelme és javítása volt nem a konkurens szolgáltatások kicsinálása, s ezzel a testület is egyetértett. Egyhangú döntésükben úgy vélték, a 7.0 valóban a termék javítását szolgálta, új featúrákkal (és persze növelt biztonsággal), ami jó volt a felhasználóknak. Az alperesek álláspontja szerint ez nem csak hogy rosszat tett a konkurenciának, de az Apple termékeit is kevésbé használhatóvá tette, mivel nem könnyítette meg a többi program vagy máshol vásárolt zene használatát az iPod-dal.

A per során az Apple azt is elmondta, hogy a DRM bevezetése piaci szükségszerűség volt a leszerződött kiadók megtartásának érdekében. Alapvetően ezt a célt szolgálta és azt, hogy megvédje a júzereket a kárt okozó tartalmaktól és hackerektől. A per során tanúskodott Eddy Cue és Phil Schiller, illetve poszthumusz Steve Jobsnak is nagy szerepe volt, aki nem sokkal halála előtt tett, videóra vett tanúvallomásával és emailek formájában segítette a per előrehaladását. A sértettek 350 millió dollárra perelték a céget, ami az amerikai törvények értelmében akár meg is háromszorozódhatott volna.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!