Elérheti a 150 dollárt az AAPL?

Skarp 2014.11.28. 15:24 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 327

watch_150aapl_kiemelt

Most, hogy újabb termékkategória indulása van kilátásban az Apple háza táján és soha nem látott magasságokban van a részvényeinek árfolyama, a befektetők és elemzők elkezdtek nagyobb figyelmet szentelni az okosóra megjelenésének, illetve lehetséges piaci hatásainak. Mindenki a várható keresletet és eladási számokat találgatja. A Morgan Stanley tapasztalt elemzője, Katy Huberty is beszállt a ringbe.

Huberty egyelőre a 126 dollárig emelkedést tartja egészen bizonyosnak, amivel korábbi, 115 dolláros jóslatát írta felül. Ez régi áron 882 dollár. Aki a mélyponton vásárolt részvényeket, még 2013-ban az most 120 százalékos megtérüléssel baromi jól járt. De az elemzőhölgy a nem is olyan távoli jövőre további emelkedést jósolt, 29 százalékosat, s véleménye szerint egészen 150 dollárig is emelkedhet a mostani árról.

A megnövekedett magabiztosságának magyarázata az, hogy úgy hiszi, hogy az Apple Watch is sikeres lesz. Ő volt az, aki a Fortuneban 30 millióra tette az első évben eladott órák számát. Most nem minősítjük, hogy egy intervallum helyett egzakt számot adott meg, a lényeg itt az, hogy rendkívül magabiztos a Watch sikerét illetően. (Az elemzői konszenzus egyébként a 2015-ös évre 22,6 millió darab.)

Ami érdekes, hogy hogyan jutott erre az igen magas előrejelzésre. Alapul azt vette, hogy a felmérések szerint 2014-ben 315 millió iPhone 5 vagy annál újabb készülék volt forgalomban, s ha azt vesszük, hogy csak 10 százalékuk vesz karórát, úgy rögtön reálisabbnak tűnik a számítás. És ez még mindig alacsonyabb, mint az iPad-tulajok aránya, ami 14 százalékra tehető. Az Apple-felhasználók lojalitása kulcsfontosságú tényező lehet és nem elhanyagolható.

Persze nagyon nehéz megjósolni egy új kategória sikerét, de elemzők szerint az Apple pozíciója stabil és egy sikertelenebb rajt is kevésbé viselné meg az árakat, mint korábban. Az Apple mindenesetre most a hosszútávon gondolkozók részvénye lehet. Igazán jól azok jártak, akik a mélyponton is bizalmat szavaztak a cégnek, de lehet keresnivalója a későn reagálóknak is.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!