Tapasztalatlanság és rossz vezetés a GTAT-nál

Skarp 2014.11.20. 19:16 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 0 db 311

gtat_kudarc_kiemelt

A GTAT kudarcáról szóló első hírek óta már sok víz lefolyt a Dunán: az Apple-lel kötött megállapodásának nem tudott megfelelni, így a partnerség kudarcba fulladt, miután a cég képtelen volt elegendő, kimagasló minőségű zafírüveget gyártani. A Wall Street Journal utánajárt az ügynek és érdekes dolgokra bukkantak

Korábban hallottunk arról, hogy a COO, Daniel Schiller arra célozgatott egy bírósági beadványban, hogy az Apple lényegében belekényszerítette őket egy olyan együttműködésbe, aminek elnyomó és terhes feltételei lehetetlenné tették a GT Advanced számára, hogy minőségi zafírt tudjon gyártani határidőre. A WSJ vizsgálódásai azonban másmilyen képet festenek és inkább Schiller és társai felelősségét vetik fel.

A cikk alapján úgy tűnik, a két cég együttműködése már a születésétől halálra volt ítélve, mivel a GT Advancednek semmi tapasztalata nem volt a zafír tömeggyártásában, mielőtt aláírta a szerződést az Apple-lel. Az első 578 fontos zafírtömb hibás és használhatatlan volt, s a következő is annyira fel volt repedezve, hogy képtelenség volt azt használni. A tömbök előállítása darabonként 20 ezer dollárba került és 30 napba telt, s a felük a kukában landolt.

A WSJ-nek nyilatkozó dolgozók arról is meséltek, hogy ahhoz hogy a kemencék üzemeltetéséhez legyen elég ember, gyorsan felvettek 700 főt. Emiatt egyrészről sokaknak alig jutott elvégzendő feladat, másrészről tavaszra úgy felgyorsult a felvételi folyamat, hogy egy ponton cirka 100 ember nem tudta, hogy pontosan kinek is jelent, ki a felettese, satöbbi. Nem volt jelenléti nyilvántartás, aminek következtében elképesztően magasra rúgott a betegszabis napok száma.

gtat_hiba

A managerek tavasszal már érezhették a lemaradást, ugyanis korlátlan mennyiségű túlórát engedélyeztek, hogy utolérjék magukat, de a GT nem építtetett elegendő kemencét, így sok dolgozó csak munka nélkül lézengett a műszak alatt. Úgy tűnhetett a személyzet számára, hogy a kemencék nem a zafírtömbök kiégetésére, hanem a menedzsment pénzének elégetésére szolgált.

Miközben a hónapok csak teltek, a GT Advanced kudarca egyre nyilvánvalóbbá vált, ahogy a megszabott részeredményeket sem sikerült sorban elérniük, így az Apple letett a zafír iPhone 6-nál történő alkalmazásáról. A GTAT problémáit mi sem jelzi jobban, hogy egy negyedév alatt sikerült 248 millió dollárt elverniük. Az Apple ekkor döntött az utolsó, 139 millió dolláros kölcsönrészlet visszatartása mellett, ami tovább súlyosbította a helyzetet.

És bár az Apple megpróbált segítséget nyújtani bajba jutott beszállítójának, mindenféle gazdasági könnyítésekkel és visszafizetési határidőik kitolásával, a GTAT mégis a csődeljárás mellett döntött, miután belátta “képtelen gazdaságosan termelni olyan minőségű terméket, amit az Apple elfogadna”. A partnerségi viszony lezárásáról októberben született döntés, a deal rendelkezései semmissé váltak, a GT pedig elkezdte leállítani a termelést Mesában, s eladni kemencéit és a komplett infrastruktúrát, hogy képes legyen legalább részlegesen visszafizetni az Apple-től kapott kölcsönt.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!