iCube Tivizen Pico 2 Lightning TV-tuner teszt

Skarp 2014.09.16. 17:55 Apple, Kiemelt hírek, Teszt 0 db 1 382

tivizen_pico2_kiemelt

Érdekes volt megfigyelni, hogy az iPhone és az iPad megjelenése után hogyan jelentek meg sorra a különféle csatolható kiegészítő-típusok. Várható volt, hogy előbb-utóbb a tableten tévézés igénye is felmerül az emberekben – erre válaszul kezdtek feltünedezni pár éve a boltok kínálatában TV-tunerek. A brandingben nem annyira erős, de egyébként korrekt termékeket gyártó iCube produktumát kaptuk ezen a héten tesztelésre az iDokitól. A konkrét példány a leginkább iOS-kiegészítőkre szakosodott cég tévés kütyükkel foglalkozó albrandjének, a Tivizen-nek sorait erősíti: ez a Lightning csatlakozós Pico 2.

A doboz tanulsága szerint az összes Lightning-csatis iEszközzel kompatibilis (gyengébbek kedvéért: iPhone 5, 5C, 5S, iPad 4, iPad Air, iPad mini, iPad mini Retina, iPod Touch 5G). Földfelszíni adások vételére alkalmas DVB-T tuner lévén a fogható adások száma korlátozott, persze a technológia nagy előnye, hogy így nem szükséges internetkapcsolat. A töltőkábelen, a használati utasításon és magán a vevőegységen kívül más nincs is a dobozban, de ez nem is szükséges. Miután letöltöttük az App Storeból a hozzá való alkalmazást és csatlakoztattuk az egyébként pillekönnyű és apró eszközt, a készülék megkérdezi tartózkodási helyünket, amit megadva elvileg gyorsabban végigscanneli a fogható adásokat, a végén egy listát felajánlva a júzernek.

pico2_ui

A közszolgálati rádiókon és tévéken kívül több kereskedelmi tévét is fogni tudtunk (a teljes lista itt található). Bár a lista nem túl hosszú, ám ez nem az eszköz hibája, hanem a környezeté, de sokaknak ennyi is elég. Amint az alkalmazás végzett a scanneléssel, elénk tárul a felhasználói felület, felül a kiválasztott adás képével, alul a bal oldalon a csatornalistával, jobb oldalon pedig a beépített EPG-nek köszönhetően a választott adás műsorbeosztásával.

Az alkalmazást nagyon szerettük, mert bár nem túl szép, de kifejezetten okos. Egyrészről a műsorújság funkció is baromi hasznos, de egy sor egyéb remek extrát is belepakoltak. Egyrészről egy gomb megnyomásával azonnal fel is vehetjük az éppen nézett adást közvetlenül iOS készülékünkre, a rögzített videókat a későbbiekben az alkalmazáson keresztül érhetjük el. Az EPG alapján be is tageli, felcímkézi a videókat, így egyből megtalálhatjuk a listában a keresett fájlt. További remek funkció, hogy az adás megszakítása nélkül böngészhetünk a beépített browserben, ilyenkor a kép a bal felső sarokba vándorol.

pico2

A minőséggel nem volt panasz ám vastagabb falú épületekben a HD minőségű adások néha meg-megröccentek, ez persze a DVB-T technológia sajátossága. Praktikus kialakításának és microUSB csatlakozójának köszönhetően akár menet közben is tölthető – az iPad-dal szimultán is (tehát, ha csak ilyen kábelünk áll rendelkezésre, akkor is tölthetjük az iPadet). Nem mintha nagy szükség lenne erre, hiszen egy napot gond nélkül bír egy kiadós töltéssel – nagyjából 10-11 óra folyamatos használatot tesz lehetővé a beépített akksi.

Összességében egy remek eszköz, aminek segítségével adatforgalom nélkül nézhetjük a földfelszíni sugárzású, szabadon fogható tévék adását. Az általa használt technológia limitációi némileg megkötik az eszköz kezét (ha élhetek ilyen képzavarral), ám a hozott anyagból 110 százalékot hoz ki. Alkalmazása könnyen kezelhető és gyors, tokozása jó minőségű műanyag és bárki könnyedén képes lesz használni a legkisebbektől az egészen idősekig. iAP 2.0 támogatása révén MPEG és h.264 videók esetében akár 20 mbps átviteli sebességet is képes elérni.

Ha megkívántátok, az iDoki Budagyöngyében most 24 490 forintért megkaphatjátok.

Dizájn: 4
Minőség: 5
Kezelhetőség: 5
Szavatosság: 5
Ár/Érték arány: 5

Összesen: 5

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A hozzászólások lezárva!