Muvit 4 in 1 Photo Lens Set teszt

Skarp 2014.09.05. 20:06 Apple, Kiemelt hírek, Teszt 5 hozzászólás 1 730

Olyan korban élünk, ahol a jó minőségű mobilkamerákkal készült képek sajtófotó-versenyeket nyerhetnek, sőt nagy múltú lapok szerkesztőségei cserélik le DSLR-jeiket iPhone-okra vagy más csúcskategóriás okostelefonokra. Persze sokaknak nem elegendő a nyilvánvalóan korlátokkal rendelkező mobilos érzékelők tudása, így a külső kiegészítőkre is megnőtt a kereslet. Ezt a hullámot lovagolja meg a Muvit négydarabos lencsekészlete, amit az iDoki-tól kaptunk meg tesztelésre.

“What’s in the box?”

A dobozt kibontva nagyon ügyes, keményített borítású, cipzárral zárható hordtáskácskát találunk. A praktikum jegyében még egy aprócska karabiner is jár hozzá, amivel az övünkhöz, vagy bármi máshoz rögzíthetjük a készletet. Kinyitva elénk tárulnak a lencsék, illetve egy ajándék törlőrongy is, ami a készlethez jár. A Muvit terméke egyébként univerzális, tehát nem csak iPhone készülékekhez használható, aminek persze megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Hogy a különféle vastagságú készülékekkel való kompatibilitást biztosítani lehessen, egy csíptetős kialakítású foglalattal rögzíthető a lencséket tartó foglalat. Kicsit féltem, hogy megkarcolja majd a telefon kijelzőjét, vagy a hátlapját, aggodalmam azonban teljesen alaptalannak bizonyult, mivel a belső rész gumírozva van, az ilyen helyzeteket elkerülendő.  A foglalat felcsíptetése és helyére igazítása után a lencséket le tudjuk csavarni, hogy a helyére a négy közül a nekünk kellőt rakhassuk fel: a készletben találunk polárszűrőt, makrólencsét, nagylátószögűt és halszem-optikát is.

A lencsék

Értelemszerűen mindegyiknek megvan a maga funkciója. A 180 fokos látószögű, cirkuláris halszem-lencse esetében a kép szélén levő dolgok valós méretüknél kisebbnek, míg a közepén levők nagyobbnak tűnnek, s cirkuláris lévén a vele alkotott kép is kör alakú lesz. Vicces vagy érdekes képeket csinálhatunk vele, így az Insta-generáció mindenképpen nagy hasznát fogja venni. Mutatjuk:

A következő igen hasznos lencse a 20 millis átmérőjű, forgó polárszűrő. Ha például vizet, vagy üvegfelületet fotózunk vele, a felületi tükröződések jóval halványabbnak, a felület mögött, alatt levő dolgok pedig jóval hangsúlyosabbnak tűnnek majd, ráadásul a színek gazdagabbak lesznek. Így:

 

A harmadik a makrólencse. Méretét tekintve ez a legkisebb és a legkevésbé használhatónak is ez tűnik. Mikor felteszed, minden homályos vele, aztán ahogy közelítesz a lefotózni kívánt alany felé, úgy válik egészen közel érve hirtelen élessé. Kiemelten hasznos, ha szereted az apró részleteket. Vele vagy nélküle, ég és föld:

Végül ott a 120/28-as nagylátószögű, amivel a szó szoros értelmében kitágíthatjuk látókörünket, így vége a folyamatos hátrálásnak. A leginkább ilyen fotókon látszik hasznossága:

Összességében

Mivel a keretük fémötvözetből készült, a lencsék kiemelten tartósak, rendesen rögzíthetőek. A tok tökéletesen védi őket és szintén kiemelkedően jó anyagminőségű. A lencséket direkt mindhez külön hajszálpontosan méretre vágott rekesz tárolja, így biztosan tartja azokat aktív életmód esetén is. A foglalat is strapabíró, belül gumírozott, így nem karcolja össze szeretett készülékünket. A megoldás hátránya annyi, hogy a kijelzőre szinte biztosan rá fog lógni, de ezt az eszközt úgyis csak a fotó erejéig rakjuk fel. Az univerzális csíptetője révén a jelenleg forgalomban levő okostelefonok kb. 90 százalékára felcsíptethető.

A lencsék könnyen tisztán tarthatók és cserélhetőek, a tokban kényelmesen hordozhatóak és tökéletes társak utazáshoz is. Kiknek ajánljuk? Szorgalmas insta-fotósoknak, azoknak akik elegendő egy telefon képminősége, s nem áldoznának külön fényképezőgépre, viszont szeretnének változatosságot adni képeiknek. Kiknek nem: profiknak, hiszen nekik biztosan visszalépés lesz. Megtetszett? Jó hírünk van: 12 490 Ft-os áron kapható az iDoki Budagyöngyében.

Dizájn: 5
Minőség: 5
Kezelhetőség: 5
Szavatosság: 5
Ár/Érték arány: 4

Összesen: 5

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

5 hozzászólás

 1. IPhone - 2014.09.05. 21:12

  Jó lenne egy olyan kép is amikor a telon van a lencse.

 2. Unbelievable - 2014.09.06. 01:28

  1600-ért vettem ebayen :DDDDDD GRAT!

 3. Joci - 2014.09.06. 10:46

  Jó kis cucc… Nem olcsó de frankó

 4. Maverick - 2014.09.06. 13:10

  Tetszik, egy kérdésem van csak. Olloclip-hez hasonlítva milyen?????????

 5. MacElek - 2014.09.07. 14:52

  Úgy van Unbelievable!

Szólj hozzá Te is!