Boldogulhat az Apple ott, ahol mások eddig nem?

Skarp 2014.09.02. 12:07 Apple, iOS, Kiemelt hírek 7 hozzászólás 637

Arról már beszámoltunk, hogy az Apple megállapodott a három legnagyobb kártyakibocsátóval (Visa, MasterCard, AmEx), hogy együtt dolgozzanak egy iPhone-alapú mobilfizetési rendszeren, aminek segítségével bankkártyaként használhatják telefonjukat. Vagy valami ilyesmi.

Sokan morogni kezdtek a bajszuk alatt, hiszen ehhez hasonló rendszereknek mára már se szeri, se száma, azonban ezeknek közös problémája, hogy nem sikerült meggyőzniük a kereskedőket, a bankokat, a kártyakibocsátókat és a felhasználókat olyan számban, hogy a rendszerek önellátókká, maguktól növekedőkké váljanak. A Google Wallet megoldása is elmaradt a várt sikertől, a Passbookról nem is beszélve. Az egyetlen sikeres digitális fizetési rendszer talán az eBay által felvásárolt PayPal, ami már bő másfél évtizede (!) létezik, s előnye egyelőre leküzdhetetlennek tűnik: 5 digitális pénztárcából 4 náluk van.

A felhasználók részéről három fő probléma adódik: a.) biztonság, b.) nem nyilvánvaló előnyök a bankkártyával vagy a készpénzzel szemben, c.) sokan nem is tudnak a digitális pénztárcákról, s ha tudnak is, nem tudják hogyan működnek, ezért nem is bíznak meg bennük. Ez a probléma-trió még az Apple számára is nagy falat lehet, de lássuk, hogyan tudja megoldani. Mert meg tudja oldani – Cupertino gyakorlatilag mindhárom problémának egyszerre megy neki. Minden, amit az Apple csinál, arra az emberek odafigyelnek, így a harmadik aggály kikerül a képből, ráadásul az iTunes felhasználóktól 800 millió kártyaadatot gyűjtöttek össze, ami remek kiindulópont. A használhatóság dilemmáját a három kibocsátóval kötött megállapodásokkal fogják tudni megoldani. Az érem másik oldalán azonban ott vannak a kereskedők: a nagy láncok, pl. a Starbucks már rendelkezik a szükséges eszköztárral, azonban apuci-anyuci kisboltjai nem arról híresek, hogy gyorsan adaptálódnának az új technológiákhoz.

Fennáll egy európaiak számára kevésbé ismerős gond is. Bár számunkra természetes a chipes, PIN-védett kártyák léte, az USA-ban túlnyomórészt a kevésbé biztonságos chipes-aláírós módi a jellemző, s bár a változás a köz igényére már elindult, a tempó nem túl katonás. Mivel a C&P kártyák fokozatosan terjednek, felmerül az is, hogy vajon kényelmesebb-e telefonunkat használni mint egy bankkártyát. Ezt csak az idő és a rutin fogja megmondani. A rendszerhez szükséges lesz az NFC chip integrálása az iPhone-ba, ennek segítségével ugyanúgy a terminálhoz érinthetjük készülékünket, mint egy kártyát, a chip-and-pin kártyákhoz viszont nincs szükség drága és új infrastuktúra létesítésre eladóhelyenként, így a kártya előnyből indul.

A biztonsági aggályokra válaszul az Apple az ujjlenyomat-felismerő rendszerét küldi a ringbe, bár ez nem biztos, hogy elegendő lesz. Az új, kipróbálatlan technológia vizsgája a használat lesz és eleinte egészen biztosan a bűnözők vonzó célpontja lesz majd a megoldás. Ahogy egyre többen használják majd, a biztonsági lyukakat úgy lesz egyre egyszerűbb megtalálni. De vajon a Cupertino meg tudja győzni felhasználóit arról, hogy elég biztonságos és védett a rendszere? Ha ő nem, akkor más sem s talán az egész trendnek vége lesz, mi pedig maradunk a chipek és PIN-kódok bűvöletében.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

7 hozzászólás

 1. akira - 2014.09.02. 14:15

  A kartyatarsasagok elonye a hattertechnologia a fizetesi tranzakciok lebonyolitasaban, nem a biztonsag.

  Azert az elgondolkodtato, hogy egy bankkartya birtokaban, amelyen minden adat rajta van, vasarolni lehet a neten. Semmi jelszo, csak egy haromjegyu cvc/cvv kod kell – tehat nem pin-code, nem password -, amely ott virit a artya hatoldalan. Mikozben van pin-code, amelyet persze tartsunk titokban.

  A chip es pin nelkuli kartyakrol mar nem is beszelve, amelyek meg az instore vasarlast is lehetove teszi…

  Az elhagyott telefon hamarabb feltunik, mint az elhagyott bankkartya…

 2. Tomi - 2014.09.02. 15:18

  Szerintem ez teljesen felesleges beleolten regeteg erot es penzt ez is ugyan ugy meghal majd mint a tobbi ilyen rendszer,a bankartya mindig ott van mindenkinel,nem hiszem hogy a telefon felvaltja legalabb is EU ban biztos nem! Nem is beszelve arrol hogy biztonsagos lesz e egy biztos a mostan icloud botrany nem fenyesiti.

 3. akira - 2014.09.02. 17:30

  Pont errol irtam, hogy a bankkartya azert nem biztonsagos, mert ra van minden olyan adat, amely birtokaban vasarolni lehet, no password, no pincode

  Ehhez kepest az iCloud meg a botrannyal egyutt is sokkal biztonsagosabb, hiszen jelszoval vedett. A biztonsagos jelszavakat pedig joval nehezebb lett volna kitalalni, ha egyaltalan…

  Nalam pedig joval tobbet van telefon, m

 4. akira - 2014.09.02. 17:30

  …mint bankkartya

 5. Apples - 2014.09.02. 22:43

  Nagy kulonbseg, hogy ha az iCloud-odhoz férnek hozza azt eszre se veszed míg ha a számládhoz azt hamar. Jon egy SMS es letiltod. Jo esetben meg kártérítéssel is – ha meg szokatlan vásárlást eszközölnek arrol megkérdezi a bank utalás elott.
  Szoval szerintem is gaz a cv kòd kártyán szerepeltetése de teljesen mas tészta mint az iCloud.

 6. Pete - 2014.09.03. 21:37

  A cv kodot en se ertem,de am ez a netes vasarlas hat vmi cimre csak kikulfik amit vettek igy ra lehet jonni ki vasarolt.
  Ha ciki ha nem nekem ez az NFC is magas…mire jo ez?meg mi ertelme van? Eleve ezt a telos dolg a kartya helyett nem hoz lazba.

 7. gyantuska - 2014.09.04. 09:07

  Azért még jó h a bankkártyát nem kell töltőre rakni minden este :D

Szólj hozzá Te is!